6x zeker doen op Santorini in de Cycladen

Redactie - 13 januari 2021

6x zeker doen op Santorini in de Cycladen

Redactie - 13 januari 2021

Als je voor eerst op de kraterrand van Santorini staat, weet je even niet wat je ziet. Tegen de vulkanische kliffen plakken witte stadjes, de zee is helderblauw en vlakbij de kust liggen verschillende vulkanische eilanden in de zon. Santorini is gewoon magisch. Wil je weten wat je écht moet doen op dit Griekse eiland? Lees dan deze zes tips!

 

1. Dwaal door de witte straatjes van Fira

Fira is de kleine hoofdstad van Santorini en hier vind je talloze mooie plekjes. Witte kerken met blauwe koepels, een wandelpad dat langs de kraterrand van Santorini leidt en volop sfeervolle straatjes met witgeschilderde huizen. De ligging van Fira is spectaculair: een zee van witte gebouwen strekt zich uit over een vulkanische klif en je wordt steeds op de meest geweldige uitzichten getrakteerd. Tip: vanuit de haven kan je een kabelbaan nemen naar Fira, waarbij je onderweg ook nog eens geniet van het mooie uitzicht.

Fira

 

 2. Hike langs de kraterrand van Imerovigli naar Oia

Santorini is eigenlijk een actieve vulkaan en je kunt helemaal over de kraterrand van Fira naar Oia lopen. Die wandeling duurt drie tot vier uur. Is dat een beetje teveel van het goede, start dan halverwege, in Imerovigli. De wandeling naar Oia is schitterend en niet zwaar. Je loopt over vulkanisch gesteente, met weidse uitzichten over zee en het hele eiland. De beloning is er ook naar: Oia is nog sfeervoller dan Fira. ‘Het is zo’n mooie plek, zo idyllisch met zijn blauw-witte kerkjes’, aldus reviewers Ton en Jeanette.

Uitizicht Oia

3. Doen op Santorini: zonsondergang in Oia

Eerlijk is eerlijk: de zon gaat even mooi onder als je ‘m vanuit Fira of Imerovigli bekijkt. Daar is het ook nog eens een stuk rustiger. Maar de zonsondergang bekijken vanaf Oia Castle is zo’n typische Santorini-activiteit die je eigenlijk niet mag missen. Vanaf het kasteel heb je een perfect uitzicht op het witte stadje Oia, met aan de ‘skyline’ twee authentieke Griekse molens. De zon kleurt de zee aan witte gebouwen rozerood en de lucht krijgt alle mogelijke tinten rood, oranje en roze: een onvergetelijk moment. Tip: zorg dat je op tijd bij het kasteel bent, want het uitkijkplatform is niet erg groot.

zonsondergang Oia

 

4. Ga wijn proeven bij Santo Wines

Op Santorini in de Cycladen worden uitstekende wijnen gemaakt. Hier vind je geen wijnranken zoals je die in Frankrijk ziet, maar meer een soort van druivenstruiken in de vruchtbare vulkanische grond. Dat zorgt voor druiven – en dus wijn – van topkwaliteit. Santo Wines is één van de grootste wijngaarden van het eiland en ze hebben het hier goed voor elkaar. Hun enorme terras kijkt uit over de krater van Santorini, er zijn volop gezellige zitjes en je kunt kiezen uit proeverijen van zes, twaalf of achttien wijnen. Bestel er ook maar meteen een flinke kaasplank bij, want dat bodempje kun je wel gebruiken.

Wijn Santorini

 

5. Relax op rode, witte en zwarte stranden van Santorini

Na al dat gewandel en die wijnproeverijen ben je natuurlijk wel even toe aan rust. Geen probleem: Santorini heeft genoeg mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen. De mooiste zwarte stranden vind je aan de oostkust, bij de fijne badplaatsen Kamari en Perissa. Een spectaculair rood strand, toepasselijk Red Beach genaamd, vind je in het zuidwesten van het eiland. Vanuit hier gaan er bootjes naar White Beach en Black Beach, ideaal om uren te ontspannen. Ben je op zoek naar een hotel in Kamari? Kijk dan eens naar Aparthotel Black Sand, dat van jullie maar liefst een 9,2 krijgt. ‘Een gastvrije oase’, aldus Inge. Ook een aanrader: Aparthotel Bellonias Villas, eveneens gelegen in het gezellige Kamari.

stranden Santorini

6. Bezoek de Kameni eilanden

Officieel is Santorini niet een eiland maar een eilandengroep waarbij het grootste eiland Thira bij ons bekend staat als Santorini. Tijdens je vakantie naar Santorini is het ook een aanrader om de andere eilanden te bezoeken. Vooral de Kameni eilanden zijn de moeite waard. Nea (nieuw) Kameni en Palea (oud) Kameni liggen in het centrum van de caldera en zijn gemakkelijk per boot te bezoeken vanuit Fira of Oia. Op de eilanden kan je de vulkanische oorsprong nog duidelijk zijn en zelfs voelen. Zo krijg je op Palea Kameni de kans om lekker te ontspannen in de warmwaterbronnen en op Nea Kameni maak je een pittige wandeling door het vulkanische landschap met kraters.

Nea Kameni

Kan je ook niet wachten om deze mooie bezienswaardigheden te bezoeken op Santorini? Maak je vakantie compleet met verblijf in een van deze mooie accommodaties: