3x Wildkamperen walhalla in Europa

Redactie - 20 februari 2017

3x Wildkamperen walhalla in Europa

Redactie - 20 februari 2017

Hoewel wij stiekem best gehecht zijn aan verwarmde douchehokjes en de versgebakken broodjes van de campingkiosk, heeft wildkamperen weer heel andere charmes. Zoals avontuur, vrijheid en ruimte. En de meest idyllische kampeerplekjes van heel Europa! Benieuwd waar wildkamperen het beste kan (en mag!)? Check onze top drie van walhalla’s voor wildkampeerders!

1. Loch Lomond, Schotland

Waar in landen als Nederland, Duitsland of Frankrijk wildkamperen een absolute don’t is en het in Engeland min of meer door de vingers wordt gezien, is het in Schotland een stuk gemakkelijker: wildkamperen mag! Tenminste, als je het schoon en kleinschalig houdt. Betoverende wildkampeerplekjes vind je onder andere rondom Loch Lomond, het allergrootste meer van het land. Het uitgestrekte gebied ligt op steenworp afstand van Glasgow en is ideaal voor lange wandeltochten.

Ben je na een paar dagen in het wild toe aan wat extra faciliteiten? Dan is het Loch Lomond Holiday Park een fijn toevluchtsoord. De camping biedt lodges compleet met bubbelbaden en sauna’s en krijgt van jullie een 8,5.

2. (wild)kamperen bij de boer, Frankrijk

Wildkamperen in Frankrijk is een tikkeltje ingewikkeld. Officieel gezien is ‘camping sauvage’ namelijk gewoon verboden. Maar: noem je jouw wildkampeerplekje een ‘bivouac’ en ga je de volgende ochtend weer door, dan mag het op de meeste plekken wel. Tegelijkertijd geldt vaak: leer een paar woorden Frans (‘eh.. moi camping ici?’), zet je beste glimlach op en lokale boeren zullen je ongetwijfeld toestemming geven om op hun land te staan. Of speel het helemaal op safe en ga voor een boerencamping. Zoals Boerderijcamping Brouquere in het Zuid-Franse Gondrin. Of Camping La Ferme des Ferrieres in Alex in het Rhône-Alpes gebied. Deze campings zijn misschien niet zo avontuurlijk, maar de ruimte, vrijheid en het mooie uitzicht vind je hier ook absoluut.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/bijzonder/frankrijk-kamperen-in-de-alpen-met-een-prachtig-uitzicht/”]

3. Geiranger, Noorwegen

Als wildkampeerder in Noorwegen hoef je maar één woordje Noors te spreken: ‘allemannsretten’, oftewel het ‘allemansrecht’. Nationale parken, rivieroevers, bergtoppen; in principe mag je overal kamperen. Zolang je maar minimaal 150 meter verwijderd blijft van huizen en niet middenin iemands aardappeloogst gaat staan. Met een beetje geluk heb je bovendien ook nog eens topfaciliteiten tot je beschikking. Wat dacht je bijvoorbeeld van een privé-strand met toegang tot een kraakhelder fjord? Vooral bij een populaire plaats als Geiranger is dit ideaal: zodra aan het einde van de dag de toeristenboten en cruiseschepen weer vertrekken, heb jij dit unieke stukje natuur helemaal voor jezelf.

Heb je de smaak te pakken? Het ‘allemansrecht’ geldt ook in Zweden en Finland!

Wildkamperen - kampvuur

Durf jij het aan? Onthoud deze vuistregels!

  • laat je kampeerplekje achter zoals je hem aantrof;
  • laat de omliggende natuur en dieren zoveel mogelijk met rust;
  • blijf geen weken op dezelfde plek staan;
  • check vooraf de lokale regels. Vooral in landen als Zwitserland en Oostenrijk kunnen deze per regio sterk verschillen;
  • doe altijd een grondige kampeerplekcheck. Dit is vooral belangrijk in landen zoals Spanje (waar wildkamperen op de meeste plekken ook is toegestaan). De ondergrond is hier vaak zo rotsachtig dat een tent opzetten een onmogelijke opgave kan blijken.

Ga jij dit jaar wildkamperen? Of wordt het toch liever een deluxe glamping? Laat het ons weten in de comments!