Vissen In Europa: Deze Landen Wil Een Visser Niet Missen!

Redactie - 6 juni 2016

Vissen In Europa: Deze Landen Wil Een Visser Niet Missen!

Redactie - 6 juni 2016

Ben jij ook zo’n liefhebber van de vissport? Maar wil je eens ergens anders vissen dan in de sloot om de hoek en ben je op zoek naar nieuwe avonturen? Wat dacht je ervan om te gaan vissen in Europa?

Voor fijne vislocaties hoef je niet ver van ons kleine land weg te reizen. In Europa zijn er verschillende landen waar je goed kunt vissen! Haal de echte visser in jezelf naar boven, verbeter je vaardigheden en geniet van de mooie omgeving.

Zoals je misschien als enthousiast visser al weet, zijn er verschillende regels gebonden aan het vissen. Zo ook in andere landen. Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart je hengel uit kunt gooien heb ik per locatie ook even voor je uitgelegd hoe het daar nu precies zit met visvergunningen. Wist je bijvoorbeeld dat je in Zwitserland de gevangen vis niet opnieuw uit mag zetten? Hier vis je dus echt voor je maaltijd

Lees verder en ontdek waar je allemaal kunt vissen in Europa!

 

Zes landen waar je prachtig kunt vissen in Europa

In onderstaande landen kun je op prachtige locaties vissen zonder dat je er de wereld voor over hoeft te reizen. Ga jij naar het visland Schotland of misschien naar het verrassende Italië?

1. Vissen in Schotland

Vissen Schotland zalm

Schotland is een toplocatie als het om vissen in zoet of zout water gaat. Of je nou echt achter de koning van de vissen, de Atlantische zalm, aanzit of liever het gevecht aangaat met een grote snoek: Schotland is jouw bestemming.

In het westen van het land vind je de vele kleine rivieren, stromen en meren terwijl je in het oosten de klassieke zalmrivieren treft zoals de Tay, Tweed, Dee en Spey. In het noorden vind je in de gebieden Caithness en Sutherland ook nog genoeg plekken om te vissen en dit geldt zelfs voor de verschillende Schotse eilanden. Ook het midden van het land laat de visliefhebber niet in de steek en in het zuiden vind je de Solway-rivieren die bekend zijn om hun zeeforel.

Qua zoetwatervissen kun je in Schotland vissen op voorn, zeelt, karper, snoek of baars. Op deze vissen kun je, mits je een vergunning hebt, het hele jaar door vissen. Voor de zalm en forel geldt dat het visseizoen loopt van 15 januari tot 30 november.

Visscher Schotland forel

Vergunningen

Visvergunningen zijn in Schotland opgedeeld in twee categorieën: zalm plus forel en al het overige. Wanneer je op zalm en forel gaat vissen dien je van tevoren een vergunning te verkrijgen bij de landeigenaren van de visstek, toeristeninformatie of een lokale hengelsportzaak. Het vissen op zalm en forel is niet toegestaan op zondag!

Voor de overige zoetwatervissen en locaties is het zaak goed rekening te houden met de Protection Order. Deze gaat over de regelgeving van de visserij en de bescherming van de vissen, en zorgt ervoor dat overbevissing tegen wordt gegaan. Zorg er dus voor dat je van tevoren een vergunning hebt voor de locatie (beat) waar je gaat vissen en check of dit privégrond is of niet. Vergunningen zijn aan te vragen via de toeristeninformatie of lokale hengelsportzaak. Er zijn ook hotels die een eigen visstek hebben of die in staat zijn te bemiddelen voor een vergunning.

Mocht je willen zeevissen en graag kabeljauw of koolvis willen vangen, dan heb je geen vergunning nodig. Dit geldt overigens voor alle zeevissen, dus ook voor haringhaai, rog, heilbot en makreel.

 

2. Vissen in Spanje

Vissen Spanje

Wanneer je aan een fervent visser vraagt naar een vislocatie is Spanje dan zal hij ongetwijfeld de Ebro als antwoord geven. Deze rivier staat bekend als hét topwater om op meerval (en karper) te vissen. De Ebro is ongeveer 925 kilometer lang en ontspringt in Noord-Spanje (het Cantabrisch Gebergte) om vervolgens uit te monden in de Middellandse Zee.

Het is in Spanje ook mogelijk om te zeevissen. Vooral bij de monding van rivieren is de kans groot dat je mooie grote vissen aan de haak slaat. Dit geldt ook wanneer je in de buurt van de monding van de Ebro vist. In deze gebieden is het water troebel door de continue stroming en daar houden vissen van! Qua zeevissen kun je vissen op de blauwvintonijn, blauwbaars, bonito, dorade, horsmakreel, dwergtonijn en de (gewone) makreel.

Vissen Spanje Ebro

Vergunningen

In Spanje zijn er verschillende openbare en private wateren waar je kunt vissen. Daarnaast kun je er dus ook goed zeevissen! Voor het op zee vissen en om op de binnenwateren te mogen vissen heb je altijd een vergunning nodig. Voor het vissen vanaf de kust hoeft dit soms niet en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Controleer dit wel altijd goed voordat je ineens een boete op zak hebt!

Vergunningen kun je aanvragen bij een lokale hengelsportwinkel. Houd er rekening mee dat het dan nog drie tot vier dagen kan duren voordat je een bericht krijgt dat je de vergunning op kan komen halen. Bepaalde delen op de Spaanse rivieren zijn niet openbaar en worden aangeduid met Pesca Controlada. Op deze delen mag vaak wel gevist worden, maar er is een extra vergunning nodig en soms is er maar een maximaal aantal personen toegestaan.

Laat je vooral goed informeren over de regels van het gebied waar jij wilt gaan vissen en vraag op tijd een vergunning aan.

 

3. Vissen in Noorwegen

Vissen Noorwegen

De visserij is in Noorwegen een onderdeel van de cultuur en een erfgoed van het land. Vis heeft het land altijd van voedsel voorzien en de dichtstbijzijnde visplek is nooit ver weg. In Noorwegen heb je met allerlei regels voor de visserij te maken die er niet zijn om je te plagen, maar die juist bijdragen aan de instandhouding van het vissen in Noorwegen.

Voor zoutwatervissen trekken de meeste vissers richting de kustlijn van Zuid-Noorwegen, de eilanden voor de kust van Fjord Noorwegen, Sør-Trøndelag en helemaal richting het noorden tot boven de poolcirkel. Hier vang je kabeljauw, makreel, koolvis, pollak, leng en meerval. Zoetwatervissen bevinden zich in de rivieren en fjorden wanneer je landinwaarts trekt. Waar de vissen zich precies bevinden heeft veel te maken met hun trek, aangezien ze maar beperkte perioden in een bepaald gebied verblijven.

Vissen Noorwegen Fjord

Vergunningen

Vissen in Noorwegen is in bijna ieder watergebied toegestaan mits je je aan de regels houdt. Zo is het nodig om in bijna ieder zoetwatergebied over een visvergunning te beschikken. Het verschilt per gebied wat je voor zo’n vergunning moet betalen en in sommige gevallen is deze zelfs gratis! Extra kosten zijn er vaak wel voor belangrijke zalmrivieren of rivieren waar zeeforel en trekzalm voorkomt. Bij zoutwatervissen heb je in principe geen vergunning nodig tenzij het op dat moment een beschermd gebied is. Houd dit dus goed in de gaten!

Vergunningen zijn makkelijk te krijgen in lokale postkantoren en soms kun je zelfs in supermarkten voor de vergunning betalen. Het is in Noorwegen strikt verboden om met levend aas te vissen en je mag ook niet in de buurt van een visserij vissen. Zij houden hier streng toezicht op met camera’s.

 

4. Vissen in Zwitserland

Vissen Zwitserland

Wie gaat vissen in Zwitserland zal hier vooral veel vliegvissers tegenkomen. Dit is een erg populaire tak van de vissport die in Zwitserland het meeste voorkomt. Het fijne aan vissen in Zwitserland is dat momenteel bijna negentig procent van de vissers dit maar doet op twintig procent van het beschikbare viswater. Dit betekent dat, als je even zoekt, het goed mogelijk is dat je een prachtige visstek geheel voor jezelf hebt!

In Zwitserland kun je vooral goed vissen op forel en snoek. Het vissen in de kleinere stroompjes is een uitdaging, maar je hebt daar wel het rijk alleen! Verder zorgt het vissen op en rondom een van de vele meren ook nog eens voor adembenemende uitzichten. De beste tijd om naar Zwitserland te gaan om te vissen is van juni tot en met september.

Vissen Zwitserland

Vergunningen

Belangrijk om te weten is dat je in grote delen van Zwitserland alleen op maandag, woensdag en zaterdag mag vissen. Daarnaast is het verboden om de vissen na vangst weer uit te zetten. Het terugzetten van vis mag alleen als ze buiten hun seizoen zijn gevangen en/of te klein zijn. De overige vis zul je moeten houden. Dit met de gedachte dat je niet met je eten speelt en de vis dus met een doel dient te vangen.

Het vissen op een van de grote meren is in de meeste gevallen ook zonder vergunning toegestaan. Het is wel handig om dit altijd nog even na te vragen. Rivieren zijn of privé- of publiekelijk bezit. Om hier te vissen heb je bijna altijd een vergunning nodig en deze worden per provincie apart afgegeven. Vergunningen kun je in Zwitserland zelf aanvragen in de desbetreffende provincie.

 

5. Vissen in Ierland

Vissen Ierland

Ook in Ierland kun je genieten van een welverdiende visvakantie. Kijk of je in de rivieren mooie exemplaren kunt vangen, of misschien heb je toch meer succes langs de kust. Het landschap van Ierland is ongerept en het voelt echt alsof je als visser weer teruggaat naar de basis en je echt op jacht bent naar die maaltijd voor je hongerige gezin. Fijn is dat er tegenwoordig geen hongerig gezin op je wacht, maar dat je hier kunt vissen voor de sport. In het binnenland kun je zalm, forel of snoek vangen.

Grote meren die vol zitten met vis zijn onder andere beide Loughs Erne in Fermanagh, Derravarragh in Westmeath en Ree in Roscommon. Wanneer je op zee wilt vissen kun je dit het beste doen in Kilmore Quay, Cork en Westport. Vanuit deze plaatsen kun je met een boot de zee op.

Vissen Ierland

Vergunningen

Voor zowel het vissen op zalm als op zeeforel heb je in Noord-Ierland en de Ierse Republiek een vergunning nodig. Wanneer je op zee gaat vissen en het bij sportvissen houdt, heb je hier geen vergunning voor nodig. In de Ierse Republiek is geen vergunning vereist voor de visserij op forel, snoek en overige soorten vis, maar in Noord-Ierland dien je in ieder geval altijd over een hengelvergunning te beschikken!

Vissen is leuk, maar de vis moet ook beschermd worden. Dit heeft tot gevolg dat op dit moment de zalm, zeeforel, wilde forel, zeebaars en snoek extra in de gaten gehouden worden. Het kan hierdoor mogelijk zijn dat je op bepaalde locaties extra vergunningen nodig hebt of gewoonweg geen toestemming krijgt om te vissen.

 

6. Vissen in Italië

Vissen Italië

Je zou het misschien niet direct denken, maar ook Italië is een land waar je goed kunt vissen. Het voordeel van deze locatie is dat de kans groot is dat je heerlijk in de zon zit of staat tijdens het vissen! Een bekende rivier is de Po waar je goed op meervallen kunt vissen. Daarnaast kun je in Toscane vissen op forellen, op Lago de Salasco kun je meerval, karper, snoek en snoekbaars vangen en ook op het Gardameer kom je als visser aan je trekken.

Wanneer je liever een rustigere visstek opzoekt, kun je er ook voor kiezen om de bekende rivieren en meren links te laten liggen en te kiezen voor een van de rustigere zijrivieren.

Vissen Italië Gardameer

Vergunningen

Wanneer je in Italië wilt gaan vissen heb je sowieso een vergunning nodig. Het kan daarnaast voorkomen dat je voor bepaalde gebieden of wateren een extra dagkaart nodig hebt die je toestemming geeft. Om allemaal net even wat lastiger te maken verschillen de benodigde vergunningen per regio. Beslis dus voor het aanvragen van de vergunning waar je precies wilt vissen. Een vergunning kun je halen bij het gemeentehuis.

Voor het vissen op zee heb je geen toestemming nodig, zolang het maar om sportvissen gaat. In de zomer zijn er wel extra regels voor wanneer je vanaf het strand wilt vissen. Dit mag in het hoogseizoen niet tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste plek en tijd aan het vissen bent is het voor zeevissen verstandig om even navraag te doen bij de lokale bevolking.

 

Heb jij nog tips voor het vissen in Europa?

Of ben jij op één van deze locaties geweest en wil je je ervaring delen?

Laat het ons weten in de comments!