Verliefd worden op Samos: 6x doen

Redactie - 30 april 2017

Verliefd worden op Samos: 6x doen

Redactie - 30 april 2017

De hele dag bakken op het strand en met een witte bikini of zwembroek op je lijf thuiskomen in Nederland. Voor de één het enige vakantiedoel, de ander heeft juist een hele to-do- en bezoeklijst. Breng je jouw vakantie door op Samos? Als je deze zes dingen onderneemt, word je ongetwijfeld verliefd op dit authentieke Griekse eiland.

Doen op Samos

Kletsen met een local

De lokale inwoners van Samos zijn hartelijk, warm, behulpzaam en vriendelijk. Ja, ook ondanks de vele toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken. Dat zie je weleens anders. Knoop (hihi, een grapje bij de foto) eens een praatje aan met een local. Maak contact! Het wordt gewaardeerd. En ook al spreek je geen woord Grieks, zo’n handen- en voetengesprek heeft ook wel wat.

Doen op Samos

Pak de huurauto en sjees het eiland rond

Samos is niet groot, maar met de fiets kom je niet heel ver. Met de (huur)auto rijd je in een uurtje van noord naar zuid. En daar tussenin vind je héél veel moois. In principe is alles op Samos ‘om de hoek’. Heb je een week de tijd en beschik je over een huurauto? Dan kun je prima (zo goed als) al het moois wat het eiland te bieden heeft bekijken. Sensationele kustlijnen, schilderachtige bergdorpjes (bijvoorbeeld Manolates en Vourliotes), adembenemende vergezichten: je kunt ze allemaal van je lijstje strepen. Maar een autootje is wel echt een must om het optimale uit je bezoek te halen.

De wekker zetten en van de zonsopgang genieten

Vakantie betekent vaak uitslapen, maar niet als je ze zon wilt zien opkomen vanaf het strand. En dat is toch wel zo’n bucketlistdingetje dat je eigenlijk niet mag overslaan. Magisch! Die kleuren. Die rust! Een betere start van je dag kan bijna niet. Hoewel je Griekse bed in je weloverwogen gekozen hotel vast heerlijk ligt, is het minimaal één keer in de vakantie tijd om vroegtijdig afscheid te nemen. Voordeel als je later in het jaar op vakantie gaat: voor de zonsopgang hoef je minder vroeg op.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/eilandhoppen-in-griekenland-10-gave-griekse-eilanden/”]

Bezoek de tempel van Hera

Opgravingen, tempels en andere spectaculaire archeologische vondsten horen natuurlijk bij Griekenland. Samos verlaten zonder de overblijfselen van de tempel van Hera (bij Ireon) te bezoeken, is dan ook geen optie. Maar eerlijk is eerlijk: een beetje fantasie heb je wel nodig. Er staat namelijk nog maar één zuil van de ooit grootste tempel van Griekenland. En wees op tijd, het terrein is maar tot 15 uur geopend.

Accommodatie in de buurt: Studio Despina (Ireon).

Doen op Samos

Zoveel feta eten als je kunt

De feta in Griekenland is ongetwijfeld de lekkerste die je ooit hebt geproefd. En als kaasfan kan je je geluk niet op, want de grieken delen je kaasliefde maar al te graag. Feta overal op en bij! In je moussaka, bij de souvlaki én naast je tiropitaki. Die feta ga je zeker missen als je weer voor het schap van de Appie staat: eet dus zoveel als je kunt!

Tip van Zoover-blogger Marloes: gefrituurde feta met honing (foto) is hemels. Echt proberen hoor!

strand samos

Een boottocht maken

Ze worden bijna in iedere haven aangeboden: de boottochten. Zo klom ik in Pythagorion op de boot van kapitein Andreas en had een fantastische vakantiedag. Inclusief zoete Samos-wijn, uitstapje naar het eilandje Samiopoulis (ook wel Samiopoula genoemd) en een typisch Griekse lunch: salade, tzatziki, feta, pita, een visje en aardappelsalade. Uiteraard met een stuk fruit en een Ouzo toe. Zo’n excursie kost een paar tientjes, maar Samos vanaf het water moet je gezien hebben.

Ben jij eerder op Samos geweest? Deel je ervaringen met andere vakantieliefhebbers in een reactie of review.