Redactie - 26 april 2016
Heb jij ook een bucket list? Je weet wel, zo’n lijst met dingen die je echt nog wil doen voordat je straks de grassprietjes omhoog ligt te duwen? De mijne staat eigenlijk vooral vol met festivals die ik nog een keer wil bezoeken (South by Southwest in Austin, Texas) en gerechten die ik nog een keer wil eten (gumbo in New Orleans), maar natuurlijk ook met reiservaringen en -bestemmingen. Overal trek ik nieuwe bucket list ideeën vandaan. Kleine kans dat ik ze allemaal nog kan doen in dit leven, maar het is altijd leuk om erover te fantaseren, toch?
En met deze lijst moet dat fantaseren geen probleem meer zijn. Deze bucket list ideeën zijn stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen die je, als je de kans krijgt om ze eens te beleven, niet mag missen! Ik heb ze zelf lang niet allemaal gedaan, maar er staan er al wel een paar op het programma. Dagdroom lekker mee en doe inspiratie op voor je volgende vakantie!
Het grootste koraalrif ter wereld vind je bij Australië, bij de kust van Queensland welteverstaan. Het is zo groot dat je het vanuit de ruimte kunt zien liggen! Dit rif staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO; het is een unieke plek onder water, en als je er gaat duiken zul je je ogen niet geloven, zo mooi is het. Zwemmen tussen de zeeschildpadden, wie wil dat nou niet?
De Serengeti woestijn, die voor het grootste deel in Tanzania ligt, is één van de zeven natuurwonderen van Afrika. Dat heeft dit enorme gebied mede te danken aan de grote migratie die in oktober plaatsvindt. Dan zoeken anderhalf miljoen (!) gnoes een nieuw plekje, en verhuizen ze van het noorden naar het zuidelijke gedeelte van de Serengeti. Als je hier op safari gaat, is dit een fenomeen dat je echt niet mag missen.
De Tafelberg is één van de bekendste attracties van Zuid-Afrika, en met goede reden; vanaf de drie kilometer brede berg heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad, en lijkt het net of je op het topje van de wereld staat. Je kunt er met een kabelbaan heen, maar te voet de berg beklimmen is nog net even wat bijzonderder.
Canada is een schitterend land, en als je bij Quebec in de buurt bent, moet je echt een bezoekje brengen aan de St. Lawrencebaai. In deze baai vind je verschillende nationale parken die allemaal een bezoek waard zijn, maar de baai staat vooral bekend om de vele walvissen. Vaar uit met een bootje en kom dichter bij deze indrukwekkende dieren dan je ooit had durven dromen!
Hou jij wel van een beetje spanning en sensatie? En ben je niet bang om nat te worden? Dan moet je echt een keer gaan raften in Nepal. Met een boot vaar je door de soms best wel wilde wateren van, bijvoobeeld, de Bhote Koshi rivier. Onderweg geniet je van de prachtige omgeving. Zo heb je de rivieren van de Himalaya nog nooit gezien!
Tja, en als we dan toch voor de adrenalinekick gaan, kunnen we het maar beter meteen goed doen! Ik heb één keer gebungeejumpt in Hongarije, maar dat was niks vergeleken met de hoogste bungee jump die je vanaf een brug kunt maken. Daarvoor moet je naar de Bloukrans brug in Zuid-Afrika. Durf jij het aan?
Dit is één van de weinige bucket list ideeën die ik al van mijn lijstje heb kunnen afvinken, en geloof me als ik zeg dat iedereen dit ooit een keer zou moeten doen. De Chinese Muur is een ontzettend indrukwekkend en imposant bouwwerk van maar liefst 6000 kilometer lang, dus je kunt er eindeloos overheen wandelen. Eén van de vele hoogtepunten van mijn vakantie in China!
Ook heb ik het geluk gehad een paar dagen in San Francisco door te hebben gebracht, en deze stad aan de westkust van de Verenigde Staten werd meteen één van mijn favoriete plekken. De sfeer is er geweldig, en er is zo veel te beleven dat ik er wel een jaar had kunnen doorbrengen, maar fietsen over de beroemde Golden Gate brug was toch wel de meest unieke ervaring.
In Bhutan, dat tussen China en India in ligt, is geluk een ontzettend belangrijk goed. In plaats van het bruto nationaal product gebruiken ze daar het bng (Bruto Nationaal Geluk) om het welzijn van de bevolking te meten. Dat geluk kun je zelf ervaren in het Taktsang-klooster, dat met zijn zeven tempels een unieke plek op aarde is.
De haven van Sydney in Australië staat natuurlijk bekend om het prachtige operagebouw, dat met zijn bijzondere ontwerp meteen in het oog springt. Maar de Sydney Harbour Bridge is ook geliefd bij toeristen, omdat je die helemaal kunt beklimmen. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zo bekijk je Sydney eens van een andere kant!
Het Chinese keizerrijk heeft me altijd gefascineerd. De tradities, kunst en architectuur vind ik super interessant en ik kan er uren over lezen. Maar het in het echt bekijken is natuurlijk nog beter! Tijdens mijn bezoek aan de Verboden Stad in Beijing viel mijn mond letterlijk open van de prachtige gebouwen met hun fijne details. Nog een leuke tip: naast de Verboden Stad ligt een park met een grote heuvel, vanaf waar je prachtig uitzicht hebt en de zon precies boven de Stad onder ziet gaan.
Noorwegen staat bekend om zijn fjorden, en als je afreist naar dit prachtige land in Scandinavië (voor een road trip bijvoorbeeld) kun je dit indrukwekkende natuurverschijnsel in het echt bewonderen. Een absolute must-see, en als je met een kajak door de rivieren vaart kun je alles even goed op je laten inwerken.
Ergens tussen eind februari en half maart wordt in India (en Nepal) het Holi festival gevierd. Tijdens dit twee dagen durende Hindoeïstische festival wordt het begin van de lente gevierd. Mensen stromen de straten op om te dansen en feest te vieren. Ze gooien met kleurig poeder, waardoor de massa omgetoverd wordt tot een prachtige kleurenzee. Een unieke ervaring en een goede toevoeging aan je bucket list!
De Verenigde Staten en Canada zitten bomvol nieuwe bucket list ideeën. De Niagara Falls, die op de grens tussen de twee landen liggen, behoren tot de grootste watervallen ter wereld: een mooie toevoeging aan de lijst dus! In de zomer kun je ze zowel overdag als ’s avonds bezoeken. Ga aan boord van de Maid of the Mist en laat je overdonderen door al dat natuurgeweld.
New York is natuurlijk de wereldstad bij uitstek. Ze noemen de stad niet voor niets ook wel the city that never sleeps. Hoe laat het ook is, je hoeft je hier nooit te vervelen. Vanaf het Empire State Building heb je een fantastisch uitzicht over deze metropool. Het kost een paar centen, maar ik kan je vertellen dat het absoluut de moeite waard is. Zo’n uitzicht zie je nergens anders!
Wadi Rum is een enorme vallei die tussen enorme rotswanden van zandsteen en graniet in ligt. Deze vallei staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en als je er op een kameel doorheen trekt zie je meteen waarom het één van de grootste toeristische attracties van Jordanië is. De enorme vlakte lijkt buitenaards; het was niet voor niets één van de filmlocaties voor de film The Martian uit 2015.
Terug naar Scandinavië, en wel naar het meest noordelijke puntje: Lapland! Dit gebied strekt zich uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, en staat bekend om de koude, lange winters. Onder andere in het Finse deel kun je prachtige tochten maken door de sneeuw, met een hondenslee die getrokken wordt door husky’s. Een unieke manier om de bossen en ijzige vlaktes te ontdekken, en na afloop kun je lekker opwarmen in een echte Finse sauna.
Je hebt vast al wel eens beelden van La Tomatina voorbij zien komen. Dit festival wordt jaarlijks aan het eind van augustus gehouden in Buñol, een klein stadje in het oosten van Spanje. Het festival trekt elk jaar ongeveer 30.000 bezoekers, en het is eigenlijk gewoon één groot voedselgevecht. Lekker alle remmen los en gooien met eten, dat klinkt toch te gek? Deze staat bij mij heel hoog op mijn bucket list!
Dit is één van de bucket list ideeën die ik dit jaar in vervulling ga brengen, en ik kan bijna niet meer wachten om naar IJsland te gaan! Het Blue Lagoon is één van de populairste toeristische attracties in IJsland. Deze warmwaterbron ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van Reykjavík, en het water schijnt heel goed te zijn voor de huid. Je komt hier heerlijk tot rust in deze spectaculaire omgeving.
Dit idee voor op je bucket list is lekker dicht bij huis: je hoeft er alleen maar de grens met Duitsland voor over te steken (en er nog een behoorlijk stuk voor te rijden)! Als je, net als ik, altijd al eens het Oktoberfest hebt willen vieren, moet je daarvoor natuurlijk in München zijn. De gezellige drukte en die typisch Duitse tradities lijken me ontzettend gezellig. Oké, vooruit dan, ik hou eigenlijk gewoon heel erg van bier.
Dit is ook één van de bucket list ideeën in deze lijst waarvoor je niet zo gek ver hoeft af te reizen. Venetië in Italië is een stad die is gebouwd op een archipel van 177 eilandjes. Veel water dus, en in het historische centrum zul je dan ook geen auto’s zien: vervoer gaat te voet of, natuurlijk, met de boot. In zo’n traditionele gondel is het goed vertoeven. Geniet van het heerlijke weer en van de bijzondere architectuur van de stad.
In Zwitserland kun je een wel heel bijzondere treinreis maken. De Gletsjer Express rijdt tussen St. Moritz en Zermatt, dwars door de Zwitserse Alpen. Tijdens deze zeven en een halfuur durende treinreis kom je over maar liefst 291 bruggen, en het hoogste punt ligt op ruim twee kilometer. Dat betekent prachtige viaducten, duizelingwekkende hoogtes en een uitzicht dat je niet snel zult vergeten.
De Grand Canyon in Arizona staat bij heel veel mensen waarschijnlijk wel tussen de bucket list ideeën. Deze enorme kloof in het echt zien is een ervaring die bijna niet in woorden te omschrijven valt. Als je bovenaan staat en erop neer kijkt voel je je de koning van de wereld, en tijdens een boottocht over de Colorado zul je je blijven verbazen over wat je allemaal ziet. Wat een waanzinnig natuurwonder!
In het zuiden van Nederland kennen we natuurlijk carnaval, maar in de hoofdstad van Brazilië gaat dat er toch net even anders aan toe. In Rio de Janeiro vieren ze het grootste carnavalsfeest ter wereld, en staat de samba centraal. Je ziet veel extravagante uitdossingen en vrolijke kleuren, maar het gaat vooral om dansen en muziek! Mooie parades en een enorm straatfeest dat tot diep in de nacht doorgaat. Klinkt goed toch?
In de Baliemvallei, die in de Papoea-provincie in Indonesië ligt, wonen de Dani, een bevolkingsstam die pas in 1938 werd ontdekt, en tot daarvoor helemaal geen contact met de buitenwereld had gehad. Sinds 1984 komen hier ook toeristen, maar de Dani leven nog op precies dezelfde traditionele wijze. In augustus komen de Dani samen met omringende volksstammen bij elkaar om een groot festival te vieren met muziek, dans en traditioneel gevechtstheater.
En, heb je inspiratie op kunnen doen voor je volgende vakantie? De wereld zit vol met buitengewone en zeldzame plekken. Er is nog genoeg te ontdekken in dit leven!
Welke van deze ervaringen heb jij al beleefd? En welke ideeën staan er allemaal op jouw bucket list?
Laat het me weten in een reactie!