Top 10 Sprookjesachtige Schaatsbanen

Redactie - 6 december 2016

Top 10 Sprookjesachtige Schaatsbanen

Redactie - 6 december 2016

Slenteren door prachtig verlichte straten en gezellige kerstmarktjes, opwarmen bij een kop glühwein of warme chocolademelk: in de wintermaanden zijn stedentrips extra romantisch. In veel wereldsteden liggen bovendien sprookjesachtige schaatsbanen op je te wachten. Middenin de stad! Hierbij onze top tien van mooiste schaatsbanen ter wereld.

schaatsbaan-stedentrip-boedapest10. Boedapest: City Park Ice Rink (Varosligeti Mujegpalya) 

Zodra het winter wordt, verandert het gigantische meer in het Varosliget park in een mooie gladde schaatsbaan. Het mysterieus verlichte Kasteel van Vajdahunyad zorgt voor een fabelachtige sfeer. Let op: de City Park Ice Rink houdt er om onduidelijke reden siestas op na en is in de middaguren gesloten. Wil je de schaatsbaan graag voor jezelf hebben, ga dan op een doordeweekse ochtend.

schaatsbanen-stedentrip-helsinki

9. Helsinki: Icepark 

Van eind november tot en met eind maart is het stationsplein van Helsinki een bruisende ontmoetingsplek voor jong en oud. Van live optredens, schaatslessen tot alp curling; Helsinki Icepark is de place to be! Met een locatie midden in het centrum van de stad kun je je schaatstrip zo prima combineren met een bezoek aan één van de winkelcentra of het museum van hedendaagse kunst om de hoek. Om je Finse winterervaring compleet te maken, sluit je de middag af met een bezoek aan een van de publieke sauna’s in het centrum. Zoals die bij Yrjonkadun, op loopafstand van de schaatsbaan.

schaatsbaan-stedentrip-parijs8. Parijs: Schaatsen op de Eiffeltoren 

Een romantische stedentrip in Parijs is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan dat ene iconische bouwwerk in de stad. De Eiffeltoren heeft in de winter bovendien een bijzonder extraatje te bieden. De schaatsbaan op de eerste verdieping van de toren (op zevenenvijftig meter hoogte) geeft een prachtig uitzicht over de stad. Bij de outdoor bar naast de schaatsbaan staan de pompoensoepjes, glühwijn en warme chocolademelk bovendien voor je klaar.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/stedentrips/romantische-steden-stedentrip-citytrip/”]

schaatsbaan-stedentrip-moskou7. Moskou: GUM Skating Rink

Wie aan Moskou denkt, denkt aan de sprookjesachtige gebouwen van het Kremlin. In de wintermaanden is een bezoek aan het Rode Plein zo niet nog indrukwekkender. De gouden koepels steken dan mooi af tegen de besneeuwde daken en het regeringsgebouw is voorzien van duizenden kerstlichtjes. Zelfs de ronde torentjes van de Pokrovsky Sobor Baseliek lijken extra kleurrijk. De GUM Skating Ring, dat elk jaar een groot deel van het Rode Plein inneemt, is de beste plek om al dat moois in je op te nemen.

Kun je wat extra ruimte gebruiken om je schaatsskills te tonen? Ga dan naar Gorky Park, waar tijdens de winter één van Europa’s allergrootste kunstijsbanen te vinden is. De schaatsbaan van meer dan achttienduizend vierkante meter is een waar fantasieland vol kleurrijke verlichting.

schaatsbaan-stedentrip-wenen6. Wenen: Wiener Eistraum 

Voor het prachtig verlichte gevel van het gigantische raadhuis staat in de wintermaanden een sprookjesachtig ijslandschap. De Wiener Eistraum (‘Weense ijsdroom’) bestaat uit een park vol sfeerverlichting, kerstkraampjes en meer dan genoeg kunstijs om op te schaatsen. Zelfs curlingfans hebben hier volop ruimte: er zijn maar liefst acht curlingbanen. Overigens is het neogotische raadhuis zelf ook absoluut een bezoek waard. Op maandag, woensdag en vrijdag kun je er om 1 uur ’s middags een gratis rondleiding doen.

schaatsbaan-stedentrip-schaatsers

5. Edinburgh: St Andrews Square ijsbaan

De ijsbaan die vanaf half november het centrale plein van de stad inneemt is één van de topattracties van Edinburgh’s kerstfestival. Je kunt hier rondjes schaatsen langs het gigantische Melville monument en de sfeer proeven van de naastgelegen kerstmarkt op  East Princes Street Gardens. Hier staat een gigantisch reuzenrad en allerlei bijzondere kerstkraampjes.

schaatsbanen-stedentrip-new-york

4. New York: Rockefeller Centre Rink

Een tip voor verliefde stedentrippers op zoek naar de perfecte plek voor een huwelijksaanzoek: de schaatsbaan bij Rockefeller Centre is een van de meest populaire plekken in New York om op je knieën te gaan. De beroemde kerstboom die hier al sinds 1933 wordt versierd en het bronzen beeld van de Griekse legende Prometheus (brenger van beschaving) maken het tot een romantische locatie. Het toegangskaartje kun je ter plekke regelen en geeft je negentig minuten de tijd om je serenade uit te voeren.

schaatsbaan-stedentrip-london-summerset-house3. London: Somerset House Ice Skating Ring

De Tower of London, Hampton Court Palace, Hyde Park, Canary Wharf, het Natural History Museum: tijdens de decembermaand kun je bijna niet wel één in z’n achtertuin te hebben! Onze favoriet is de schaatsbaan op de binnenplaats van het statige Somerset House. Met het romantisch verlichte paleis op de achtergrond en voorzien van een Skate Lounge en pop-up kerstshop van Fortnum & Mason, staat deze schaatsbaan garant voor sfeervol winterse middagen en swingende schaatsavonden. Op oudjaarsdag kun je er zelfs het nieuwjaar in schaatsen met live muziek, fondue hapjes en Rosé champagne!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/stedentrips/een-dag-londen/”]

schaatsbaan-stedentrip-berlijn2. Berlijn: IJsbaan Alexanderplatz 

Op Alexanderplatz vindt je alles wat de Duitse decembermaand zo wereldberoemd maakt. Heerlijke glühwejn, bombastische walzmuziek, traditionele bratwursten en knusse kerstkraampjes vol gesuikerde almandelen en ander snoepgoed. Voeg daar een gigantisch reuzenrad en een gratis schaatsbaan in het hart van de kerstmarkt aan toe, en je begrijpt waarom Alexanderplatz een plekje verdient in onze top drie van mooiste schaatsbanen! De ronde schaatsbaan omcirkelt de negentiende eeuwse Neptunusfontijn, één van de mooiste fonteinen van de stad. Met een oppervlakte van zeshonderd vierkante meter is de schaatsbaan meer dan groot genoeg voor een paar pirouetjes.

schaatsbaan-stedentrip-ottawa

1. Ottawa: Rideau Canal Skateway

UNESCO werelderfgoedstatus, een wereldrecord als langste natuurlijke schaatsbaan ter wereld: vanaf vandaag kan de Ottawa Rideau Canal Skateway hier nog iets bijzonders aan toevoegen. Namelijk een nummer één- notering in onze lijst van de mooiste schaatsbanen ter wereld! De ijsbaan is meer dan zeven kilometer lang en kronkelt dwars door de Canadese hoofdstad. Onderweg kom je volop rustplekjes tegen waar je warme drankjes en lekkere snacks kunt bestellen. Daarmee is het behalve een bijzondere schaatservaring ook de perfecte manier om Ottawa te bekijken.

Heb jij één van deze sprookjesachtige schaatsbanen bezocht? Deel je ervaring en voeg een review toe!