Stoffige vitrines, muisstille zalen, eindeloze galerijen vol landschapsschilderijen.. gelukkig bewijzen steeds meer musea dat het anders kan. En vooral: kindvriendelijker! In deze lijst stuk voor stuk musea vol speeltoestellen, games en exposities die garant staan voor een avontuurlijke bezoek met het hele gezin.

kindvriendelijke-musea-warner-bros-studio-tour-london-the-making-of-harry-wesleypechler-17-nov-2013

Decorstuk Harry Potter in Warner Bros studio, foto: Zoover reviewer Wesleypechler, 17 november 2013

10. Londen, Engeland: Warner Bros Studio Tour 

Stap op de Hogwart Express en laat je rondleiden door de studio’s waar alle acht Harry Potter films zijn gemaakt! Probeer de enige echte (alcoholvrije) butterbeer uit, test een ritje op een bezemsteel en bekijk de enorme collectie van originele filmattributen. Het museum krijgt van Zoover reviewers een dikke 10 voor kindvriendelijkheid. De studio, gevestigd in een oude vliegtuig hangar aan de rand van de stad, is te bereiken met het openbaar vervoer (vanaf treinstation Watford Junction gaat er een shuttle bus) of je kunt via het museum een transfer vanaf het centrum van Londen regelen. 

kindvriendelijke-musea-graz-oostenrijk

9. Graz, Oostenrijk: FRida & freD – The Graz Children’s Museum

Bij een stedentrip in Oostenrijk denk je al snel aan Wenen. Graz, de tweede stad van het land, is verrassend genoeg minstens zo interessant en kindvriendelijk. Je voelt er een relaxte sfeer, veel mooie architectuur en een oude binnenstad met Unesco status. En: een van Europa’s leukste kindermusea! Het vrolijke en kleurrijke FRida & freD kindermuseum ligt op een kwartiertje lopen vanaf het centrum. Aan de hand van experimentjes en speurtochten kunnen kinderen de uitvinder in zichzelf ontdekken. Of ze kunnen de museumstaf een handje helpen bij het programmeren van een robot of het bouwen van een heuse lachmachine. 

kindvriendelijke-musea-toy-museum-hracek

8. Praag, Tsjechië: Speelgoed Museum Hraček

De Marilyn Monroe barbiepop in levende lijve ontmoeten? In het Speelgoed Museum Hraček prijkt ze naast poppenversies van superhelden als Spiderman en popidolen als de Spice Girls. Het Praagse speelgoedmuseum bezit – naast een bizar grote barbiepoppenverzameling – ’s werelds twee-na-grootste speelgoedcollectie. Daarmee is het behalve een speelgoedparadijs ook gelijk een interessant kijkje terug in de tijd. Momenteel wordt het museumgebouw op het terrein van het Praagse Burcht gerenoveerd en is de tentoonstelling tijdelijk verplaatst naar Clam-Gallas Paleis in het oude centrum van de stad. 

Tip: op een uurtje rijden vanaf Praag ligt het zilverstadje Kutna Hora, thuisstad van het het kindvriendelijke museum voor moderne kunst GASK. De speciale kinderexposities en speelkamers vormen de ideale locatie voor een kennismaking met moderne kunst.

kindvriendelijke-musea-junibacken-stockholm-zweden

7. Stockholm, Zweden: Museum Junibacken

Het museum Junibacken ligt in het centrum van Stockholm en is één van Stockholms meest bezochte toeristische attracties. Jaarlijks stappen duizenden kinderen er in de droomtrein naar het huis van Pippi Langkaus om zich te wanen in de wereld van iconische Zweedse kinderboekenhelden zoals Ronja de Roversdochter. Dit allemaal onder het toeziend oog van het standbeeld van Zweden’s beroemdste kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. Met de allergrootste kinderboekwinkel van het land en een actief kindertheater is Junibacken behalve een museum ook een populair cultureel centrum. En een leuke plek om pannenkoeken te eten!

kindvriendelijke-musea-figueres-dali-museum

6. Figueres, Spanje: Museum van Dalì

Kunstmusea saai? Niet als je het aan Salvador Dalì overlaat! Zodra je het museum in het Spaanse Figueres binnenstapt wordt je meegenomen in zijn surrealistische wereld. Zelf noemde hij het museum, waarvan hij het interieur zelf ontwierp, zijn meest ‘extravagante en solide’ kunstwerk. Tussen de prachtige muurschilderingen en verrassende optische illusies staan meer dan vijftienhonderd van zijn kunstwerken tentoongesteld. Precies op de manier zoals hij dat wilde. Zelfs voor kinderen die weinig interesse hebben in kunst zal zijn bizarre en droomachtige wereld aanstekelijk werken. Van de Zoover Reviewers krijgt het museum een gemiddelde score van een 8,5. Het enige minpuntje: vooral in de zomermaanden kan de wachtrij lang zijn. Gelukkig kun je tickets vooraf online kopen en is er zelfs vanuit de wachtrij al van alles te zien.

kindvriendelijke-musea-kaartlezen

5. Herwijnen, Nederland: Geofort

Navigatie en cartografie zijn niet bepaald termen die je direct in verband brengt met een toegankelijk en spannend kindermuseum. Toch riep de internationale organisatie Children in Museum het museum Geofort uit tot beste Kindermuseum van 2016. Zelf spionage-computers besturen, een 3D scan van je hoofd maken, de oorsprong van aardbevingen bekijken, grachten bouwen, een kompas maken; in de interactieve expositie van het GeoFort kunnen kinderen zich uren vermaken en worden ze opgeleid tot echte avonturiers.

kindvriendelijk-museum-paris-science-city

4. Parijs, Frankrijk: City of Science and Industry 

In een City of Science and Industry mag een avontuurlijk kinderdorp natuurlijk niet ontbreken. Kinderen van twee tot zeven jaar kunnen er bouwvakkertje spelen, gigantische vliegers laten vliegen, experimenteren met water of een hindernisbaan beklimmen. Voor kinderen van vijf tot twaalf jaar is er een minstens zo avontuurlijke expositie ingericht. Compleet met een tv-studio, experimentele spelletjes en een vlindertuin is hun ‘dorp’ een ideale plek om de wetenschap te ontdekken, Chinees te leren schrijven en unieke computerspelletjes te spelen.

kindvriendelijke-musea-nemo-science-museum-amsterdam

3. Amsterdam, Nederland: Science Center NEMO

Hoe zie ik er over dertig jaar uit? Wat heb ik gemeen met een kwal? Hoe werkt de bliksem? Bestaan er buitenaardse wezens? In het Science Center NEMO kun je het allemaal onderzoeken. Als bezoeker maak je jouw eigen drinkwater, bouw je  dammen en ervaar je hoe de wetenschap achter licht, geluid en elektriciteit in elkaar zit. Vergeet na afloop niet het dak van het iconische museumgebouw te beklimmen voor een uitzicht over de skyline van Amsterdam. Nog een tip: probeer een rustige dag uit te kiezen voor je bezoek of extra vroeg op pad te gaan. Tijdens vakantiedagen kan het soms een beetje dringen worden bij de experimenten.

kindvriendelijke-musea-london-transport-museum

2. Londen, Engeland: London Transport Museum 

In de stad van ’s werelds oudste metrolijn (Metropolitan Railway) met vierhonderd kilometer aan metrospoor en tweehonderdzeventig metrostations, is een museum over transport wel op z’n plek. In het London Transport Museum leer je de passagiers, de ingenieurs, de ontwerpers en de machinisten kennen aan wie Londen haar gigantische transportnetwerk te danken heeft. Bovendien kun je er je machinist-, conducteur- of buschauffeurskills testen en is er zelfs een speciaal ingerichte speelruimte voor de allerkleinsten. De toegang is gratis voor kinderen onder de zeventien jaar.

kindvriendelijke-musea-computerspiel-gaming-museum

1. Berlijn, Duitsland: Computerspielemuseum

Veertienduizend computerspelletjes. Oftewel: een waar walhalla voor gamers! Voeg daar klassiekers als Tetris, Super Mario en Donkey Kong aan toe en je hebt een perfect dagje uit voor het hele gezin. In Europa’s allereerste computergames museum vind je naast de nieuwste spelletjes ook ‘oer’-oude playstations, gigantische joy-stick en een levensgrote Lara Croft. Zelfs Tamagochi is van de partij. En het goede nieuws is: je kunt alles aanraken en uitproberen!

Heb jij één van deze kindvriendelijke musea bezocht? Deel je ervaring met ons en laat een review achter!

Maak nu bij Zoover 2x kans op een vakantie in Frankrijk bij RCN Vakantieparken!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

30 november - 2016

Lees ook

Reacties