Road Trip In Europa Maken? Dit Zijn De Mooiste Routes!

Redactie - 5 april 2016

Road Trip In Europa Maken? Dit Zijn De Mooiste Routes!

Redactie - 5 april 2016

Ik hou er echt van om een road trip te maken. Je hoeft je niet aan vaste reistijden te houden, je kunt gaan en staan waar je wilt, en als je een bepaalde plek toch leuker vindt dan je van tevoren had gedacht, kun je makkelijk nog een nachtje extra blijven. Vanuit de auto zie je de wereld toch even net op een andere manier, en sommige stukken land zijn zo mooi dat het zonde is om er zo maar overheen te vliegen! En ook in Europa zijn er genoeg interessante, mooie en unieke routes die je kunt rijden. Zoover zet een aantal tips voor een mooie road trip in Europa voor je op een rijtje.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/bijzonder/road-trip-europa-maken-nog-meer-mooie-routes/”]

Dit zijn de mooiste routes voor een road trip in Europa

Als je het mij vraagt, is elk land in Europa een bezoek meer dan waard. Ik vind het altijd leuk om kennis te maken met andere culturen, en mooie plekken te ontdekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Tijdens deze mooie road trips zul je dat ook zeker doen!

Ontdek de historie van de Peloponnesos

road trip in europa pelopponesos

Griekenland is een prachtig land. Kreta is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen op Zoover, en ook de andere eiland worden jaarlijks druk bezocht door vakantiegangers die een week (of twee) willen ontspannen in de zon. Maar de rest van het land is ook zeker een bezoek waard. Zoals je misschien wel weet heeft Griekenland een lange en rijke geschiedenis, en als je een road trip maakt door het land word je daar steeds aan herinnerd.

De Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland. Op dit schiereiland liggen een aantal oude steden die in de Griekse oudheid een bijzondere rol hebben gespeeld, zoals Olympia, Sparta en Korinthe. Een road trip is de perfecte manier om al die steden te bezoeken en meer te weten te komen over de indrukwekkende historie.

Road trip in europa athene

Deze road trip begint in de hoofdstad van Griekenland, Athene. Ik raad je aan om hier minstens een aantal dagen door te brengen, want het is een prachtige stad waar je je ogen uit zult kijken. Vooral de Akropolis en de omliggende wijk Plaka zijn uniek. Op de hoge stad vergaap je je aan de ruïnes van het Parthenon en de andere indrukwekkende gebouwen die nog goed bewaard zijn gebleven, en daarna struin je door Plaka voor wat leuke souvenirs.

road trip in europa peloponnesos

Nadat je Athene hebt ontdekt begint de road trip, die je langs alle historische steden en plaatsen van de Peloponnesos leidt. Langs Olympia bijvoorbeeld, waar je ontzettend veel leert over de geschiedenis van de Olympische Spelen. Bekijk de beroemde leeuwenpoort in Mycene, en ontdek de bijzondere akoestiek van het indrukwekkende theater van Epidaurus. Natuurlijk is er in Nafplion ook tijd voor wat ontspanning aan zee, en kun je hier heerlijk genieten van de Griekse keuken in één van de vele geweldige restaurants. Als je daarna nog zin hebt in een borrel heeft Nafplion ook nog eens een bruisend nachtleven. Of je nou meer te weten wilt komen over die rijke Griekse geschiedenis of juist wilt ontspannen aan het strand, tijdens deze road trip in Europa komt het allemaal aan bod.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/bijzonder/meivakantiehoroscoop-van-zoover/”]

Met de auto langs de Noorse natuur

road trip europa noorwegen

Als je echt ongerepte natuur wilt zien, is Noorwegen echt de place to be. Nergens anders vind je zulke prachtige bossen, bergen, en watervallen. Maar Noorwegen staat natuurlijk het meest bekend om zijn prachtige fjorden. Fjorden zijn inhammen die voorkomen aan een bergachtige kust. De steile wanden van de fjorden zijn het gevolg van jarenlange erosie door gletsjers, en kunnen enorme afmetingen aannemen. Hoe dan ook vormen ze een prachtig, indrukwekkend landschap, dat je tijdens deze road trip door Noorwegen uitgebreid kunt ontdekken.

road trip in europa noorwegen

Deze prachtige road trip in Europa begint en eindigt in Oslo, de Noorse hoofdstad. Het stadscentrum van deze stad bevindt zich zelf ook aan de rand van een fjord, de Olsofjord om precies te zijn. Je komt dus meteen in aanraking met die mooie natuur die Noorwegen zo bijzonder maakt. Oslo zelf is een gezellige stad waar veel te doen is, en waar je zeker een paar dagen goed kunt vertoeven. Of je nu van musea houdt of liever rondslentert in het gezellige stadscentrum, er is genoeg te doen om een paar dagen te vullen.

road trip in europa noorwegen

Als je Oslo hebt gezien, kan de road trip beginnen. Vanaf de hoofdstad rij je naar Odda, een klein plaatsje vanaf waar je de Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen, kunt bezoeken. In dit immense park kun je eindeloos wandelen, fietsen, vissen en zelfs skiën. Van Odda is het maar een kort stukje naar Flåm, een dorpje met maar vijfhonderd inwoners dat door zijn locatie aan het einde van de Auslandsfjord een unieke plek is. Via Bergen maak je een prachtige reis langs de Noorse kust met al haar mooie vergezichten, met een tussenstop in het pittoreske Ålesund, en kom je uiteindelijk in Trondheim aan, waar je onder andere de prachtige Nidaros kathedraal kunt bezoeken.

road trip in europa trondheim

Vanaf Trondheim ga je verder landinwaarts, en een prachtige route door wonderschone berglandschappen en valleien. Een bijzondere stop is Lillehammer, een kleine stad die vooral bekend staat om het feit dat er in 1994 de Olympische Winterspelen zijn gehouden. Daar kun je één van de vele bijzondere staafkerken, middeleeuwse kerken die helemaal van hout zijn gemaakt, bezoeken. Uiteindelijk eindigt je tocht weer in Oslo, vanaf waar je met een hoop prachtige nieuwe herinneringen weer op huis aan kunt.

Een road trip van Parijs naar Berlijn

road trip europa parijs berlijn

Parijs is misschien wel de meest romantische stad in Europa, of misschien zelfs ter wereld. Wandelen langs de Seine, de Eiffeltoren beklimmen, uit eten in knusse Franse bistro’s… Hoe vaak je er ook komt, die stad gaat gewoon nooit vervelen. Hetzelfde geldt voor Berlijn. De Duitse hoofdstad heeft een iets rauwer karakter, maar staat er echt om bekend dat er dag en nacht oneindig veel dingen te doen zijn. Normaal gesproken zou je een bezoekje aan deze twee steden niet zo makkelijk combineren in één vakantie, maar het feit dat er tussen Parijs en Berlijn nog een boel andere toffe plaatsen zijn maakt het een route die perfect geschikt is voor een road trip in Europa!

road trip in europa parijs

Na een paar dagen in Parijs te hebben doorgebracht begint de road trip. Dwars over het weidse Franse platteland van de Champagnestreek rijden jullie naar Reims, een grote stad met onder andere een prachtige kathedraal, het aartsbisschoppelijke Paleis van Tau en een imposante basiliek met aansluitende abdij. Stuk voor stuk unieke bouwwerken die een bezoekje zeker waard zijn. Vanaf Reims gaat de road trip verder naar Luxemburg, door het prachtige heuvellandschap met haar vele bijzondere kastelen.

road trip in europa parijs berlijn

Dan over de Duitse grens, en wel naar Trier om precies te zijn. Trier is de oudste stad van Duitsland, en je kunt er nog veel ruïnes en andere overblijfselen van de Romeinse tijd bezichtigen. Een leuke stop is het kleine dorpje Bacharach, dat met zijn middeleeuwse gebouwen een pittoreske indruk maakt. Houten huisjes die er al staan sinds de 14e eeuw en de mooie Sint Pieterskerk zijn indrukwekkende hoogtepunten.

road trip in europa berlijn

Via Neurenberg rijd je door naar Leipzig, één van de grootste steden van Duitsland, beroemd om de grootheden uit de klassieke muziek die er woonden of vandaan kwamen. Het Museum voor Beeldende Kunsten, dat sinds 2010 veel bezoekers trekt, heeft meer dan 60.000 werken die je kunt bekijken. Van Leipzig gaat de reis verder naar Dresden, en nadat je daar meer te weten bent gekomen over het effect van de Tweede Wereldoorlog op die stad, eindigt de road trip in Berlijn, waar je je helemaal kunt onderdompelen in de bijzondere sfeer.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zomer/68011/”]

Verken de ongerepte Schotse Hooglanden

road trip in europa schotland

Net als in Noorwegen is de woeste natuur ook in Schotland goed vertegenwoordigd. Op sommige plekken lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan – alsof er zo een dinosaurus voorbij zou kunnen komen lopen. Niet zo gek dus dat dit land vele kunstenaars heeft geïnspireerd en dat er duizenden schilderijen van dit prachtige landschap zijn gemaakt. Dit is nou echt een plek waar je een keer geweest moet zijn, en een road trip is de perfecte manier om zo veel mogelijk van de Schotse natuur te kunnen zien.

road trip in europa schotland

Gelukkig zijn de Schotten het daarmee eens. Ze hebben zelfs met ons mee gedacht, en alvast de perfecte route door het Schotse land voor ons uitgestippeld: de North Coast 500. Dit is een autoroute van 500 mijl of ongeveer 830 kilometer die je door het noorden van het land leidt. Hoewel deze route pas sinds 2015 ‘bestaat’, is deze nu al super populair. Als je deze road trip in Europa zelf maakt, zul je meteen begrijpen waarom!

road trip in europa schotland

Hij begint en eindigt op dezelfde plek, namelijk bij het Inverness Castle. Misschien heb je dit kasteel wel eens gezien op het briefje van 50 pond, waar je het sinds 2005 tegen kunt komen. In het echt is het kasteel natuurlijk veel mooier dan op een plaatje, en dat zie je al vanaf ver. Je kunt er jammer genoeg (nog) niet naar binnen, maar over de grond rondom het kasteel kun je een prachtige wandeling maken.

Road trip in Europa Inverness castle

Vanaf het Inverness Castle gaat de route door de adembenemende Schotse Hooglanden naar de kust toe,  en wel naar Applecross, een schiereiland dat één van de vroegst bewoonde gebieden van Schotland is. Op dit schiereiland kun je heerlijk wandelen en lekker uitwaaien aan zee. Dan gaat de reis verder langs de kust omhoog. Je komt tal van dorpen en stadjes tegen waar van alles te zien is. Het mooie aan de North Coast 500 is dat je hem helemaal kunt afstemmen op je eigen wensen; op de officiële website vind je opties voor een avontuurlijke vakantie, voor luxe, of voor een road trip langs alle hoogtepunten. Zo reis je de hele Schotse noordkust af en geniet je vanuit de auto optimaal van alles dat dit bijzondere land je te bieden heeft.

 

Deze vier road trips in Europa zijn stuk voor stuk unieke routes. Zo zie je het land eens van een heel andere kant. Maar dit is nog niet alles! Hou de Zoover weblog in de gaten voor deel 2 van de mooiste road trips in Europa.

Heb je zelf al eens een road trip in Europa gemaakt?

Laat je tips achter in een reactie!