Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Hongarije

Redactie - 9 maart 2019

Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Hongarije

Redactie - 9 maart 2019

Ben je een echte natuurliefhebber? Ga dan eens op vakantie in Hongarije. Misschien niet de eerste vakantiebestemming die in je opkomt als je aan natuurschoon denkt, maar Hongarije heeft genoeg natuurwonderen voor je in petto. Deze vijf mooie natuurgebieden in Hongarije moet je echt gezien hebben.

Balatonmeer

Nationaal Park Balaton Hoogland

Iedereen kent natuurlijk het beroemde Balantonmeer. Dé plek voor een strandvakantie in Hongarije. Geen zin om alleen maar lui op een strandbedje te liggen? Geen probleem, want langs de oevers van dit enorme meer vind je ook een prachtig natuurpark. Kom in actie en ga wandelen in Nationaal Park Balaton Hoogland. Niet te missen zijn de basaltrotsen van Hegyestü, de grotten van Tapolca en het schiereiland Tihany, een vulkanische uitstulping in het Balatonmeer. Ook leuk: vanaf de burcht van Sümeg geniet je van een spectaculair uitzicht!

Lekker vakantie vieren vlak bij het Balatonmeer doe je bij Pension Lorelei. Reviewer Michael geeft dit pension een dikke tien: ‘Prima pension, dichtbij het prachtige Balatonmeer. Leuke gastvrije, Nederlands sprekende eigenaren. Eigen zwembad en parkeerplaatsen achterom. Prima kamers en heerlijk ontbijt.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/vakantie-in-hongarije-meren/”]

Poesta Honagrije

Nationaal Park Hortobágy

Vogelaars opgelet! Nationaal Park Hortobágy is een paradijs voor iedere vogelaar. Het park is onderdeel van de beroemde Hongaarse steppe. Beter bekend als de poesta, het Hongaarse woord voor leegte. Het natuurgebied bestaat dan ook grotendeels uit halfdroog grasland. Er komen maar liefst driehonderd verschillende vogelsoorten voor, maar vooral de tienduizenden kraanvogels stelen hier de show. Vanaf de diverse uitkijkpunten en observatietorens kun je de vogels observeren. Misschien zie je in de verte nog wel een Hongaarse cowboy door het weidse landschap galopperen.

Nationaal Park Bükk

Nationaal Park Bükk

In het noordoosten van Hongarije ligt het wonderschone Nationaal Park van Bükk. Vooral populair vanwege de spectaculaire grotten, maar ook als je van bijzondere flora en fauna houdt de place to be. Bükk is het hoogste karstgebergte van Hongarije en biedt adembenemende uitzichten op een landschap van steile kalkrotsen en uitgestrekte beukenbosssen. Szilvasvarad is een goede uitvalsbasis voor mooie wandelroutes. Geen zin om te hiken? In de zomermaanden tuft er een boemeltrein door de vallei.

Baradla grotten

Nationaal Park van Aggtelek

Bij de grens van Slowakije ligt het Nationaal Park van Aggtelek: een van de mooiste natuurgebieden van Hongarije. Het gebied staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een van de hoogtepunten is de langste grot van Europa. De Baradla grotten zijn maar liefst 25 kilometer lang. Een ondergrondse belevingstocht door deze druipsteengrotten is een waar avontuur, maar ook een bovengrondse wandeling is zeker niet verkeerd. Het landschap van Nationaal Park Aggtelek bestaat namelijk uit imposante rotsformaties en uitgestrekte karstplateaus. Wauw!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/vakantie-in-hongarije-voor-beginners/”]

Donau Drava

Nationaal Park Donau-Drava

Donau-Drava is het jongste, maar zeker niet het minste nationale park van Hongarije. Het park is vernoemd naar de rivieren de Donau en de Dráva. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat het natuurgebied bestaat uit uitgestrekte waterpartijen en dat het er barst van de watervogels. En dat niet alleen, er zijn nog veel meer bijzondere plant- en diersoorten te bewonderen. Het waterrijke gebied leent zich uitstekend voor outdoor activiteiten. Stap bijvoorbeeld eens in een kano voor een tocht door de uiterwaarden van het Douna-Dráva gebied. Onderweg geniet je op en top van de rust en schoonheid.

De natuurschoon combineren met cultuur? Dan is de cultuurstad Pécs een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park. Check voordat je op stap gaat het weer in Hongarije op Weeronline. Lekker slapen doe je bij Vakantiehuis Villa Pillango.

Ben jij weleens in deze natuurgebieden geweest? Laat dan een review achter op Zoover.