Leukste weekendjes weg met de boot in Nederland

Redactie - 15 maart 2020

Leukste weekendjes weg met de boot in Nederland

Redactie - 15 maart 2020

Even lekker helemaal weg zijn van alles? Ga het water op! Huur een sloep, schuitje of zeilboot en plan een van deze leukste weekendjes weg met de boot. Of neem je eigen boot mee op mini-vakantie natuurlijk. Kortom, gun jezelf een heerlijk vaarweekend. Alle hens aan dek!

Elfstedentocht varen in Friesland

Dikke pech voor de schaatsliefhebbers: de tweehonderd kilometer lange schaatstocht over natuurijs heeft al een tijdje niet plaatsgevonden. Bootliefhebbers hebben meer geluk, je kunt de route namelijk met de boot afleggen (maximale diepgang van 1,30 meter en dooorvaarthoogte van 2,40 meter).

Vaar de prachtige route langs de oorspronkelijke elf steden van de tocht der tochten: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Je moet hier wel een weekje voor uittrekken, maar je kunt de route natuurlijk ook verspreid over een aantal weekenden varen. Net zoals veel mensen doen met het wandelen van het Pieterpad.

Tip! Sneek mag je als hart van watersportprovincie Friesland natuurlijk niet overslaan.

Varen in Groningen

Wijk je liever een weekendje uit naar Groningen? Maak je keuze voor een van de meren en je kijkt je ogen uit. Kies je het Zuidlaardermeer, Leekstermeer, Paterswoldsemeer, Hoornmeer of Schildmeer? De keuze is reuze! Via het Lauwersmeer, dat op de grens ligt van Groningen en Friesland, vaar je zo door naar de Waddenzee.

Dobberen op de Waddenzee

De Waddeneilanden bezoeken per boot. Bucketlistmateriaal wel, toch?! Vaar door het unieke natuurgebied (UNESCO werelderfgoed) langs de zonnebadende zeehondjes op de zandbanken. Geniet van de kleurrijke zonsondergangen en verwonder je over het verschil tussen eb en vloed.

Vooral de vaarroute VlielandTexel is erg geliefd. Er zijn maar weinig moeilijke punten op deze route. Zeker als de wind een beetje meewerkt, is dit een hele fijne vaarroute. De Waddenzee is namelijk echt niet bedoeld voor beginnende stuurlui.

Tip! Diverse bootverhuurders organiseren lottielje tochten waar je ervaring kunt opdoen.

Zeilen in het IJsselmeergebied

Zeil op het weidse IJsselmeer over ruim water naar de leukste historische haventjes in prachtige Zuiderzeestadjes. Zo is de 17e-eeuwse Zuiderzeeplaats Enkhuizen en het openluchtmuseum een echte aanrader. De vaarroutes rond het schiereiland Marken zijn ideaal voor een weekendtochtje. Maak een stop bij forteiland Pampus, Durgerdam of een van de onbewoonde eilandjes voor de Muider-kust.

Ook mag je Zuiderzeestadjes Hindeloopen en Stavoren niet overslaan. Heerlijke stops om wat te eten of de benen te strekken met een wandeling over de dijk.

Varen over de Westerschelde

Een weekend op het Zeeuwse water doorbrengen? Snuif de zilte zeelucht op in havenplaatsen als Vlissingen en Breskens. Vanuit hier kun je helemaal doorvaren tot Antwerpen. Leuk idee voor een weekend weg! Het water wordt dan ook steeds rustiger.

Harderwijk – Spakenburg

Vergis je niet, Flevoland is prachtig om te varen! Gooi de trossen los in Harderwijk, maar niet voor het Dolfinarium bezocht te hebben met de kids. Vaar langs de jachthavens op het Wolderwijd, voorbij strand Horst en Zeewolde. Via strand Nulde en vakantiepark de Eemhof vaar je door de NK 40 vaargeul naar de oude vissersplaats Spakenburg.

Varen in Overijssel

Ook Overijssel is een watersportprovincie. De prachtige nationale parken de Wieden en Weerribben maken het een fantastische bestemming voor een weekend op het water. Geniet van de natuur, maar maak ook zeker een uitstapje naar Giethoorn, Zwolle of Kampen.

Vakantiehuis met boot voor de deur

Ook leuk: boek een vakantiehuis met boot of een huisje waar je zo kunt aanmeren. Zo heb je het beste van beide werelden. Een compleet verzorgd logeeradres, en een bootje voor de deur voor een van de leukste weekendjes weg met de boot.

  • Vakantiehuis De Waterpoort: spring vanuit je vakantiewoning de sloep in. Er ligt een bootje voor de deur die je kunt huren voor een ontdekkingstocht op de Friese wateren.
  • Vakantiepark Giethoorn: ideaal om heel Giethoorn te ontdekken vanaf het water. Je chalet ligt namelijk aan het water en je hebt je eigen sloep voor de deur.
  • Vakantiehuis Wellness aan het Water: dit vakantiehuis ligt midden in het Nationaal Park de Âlde Feanen en heeft een eigen aanlegsteiger voor je bootje.