Deze steden en dorpen in Slovenië mag je niet missen

Redactie - 25 november 2018

Deze steden en dorpen in Slovenië mag je niet missen

Redactie - 25 november 2018

Op vakantie naar Slovenië? Dan ga je waarschijnlijk voor al het indrukwekkende natuurgeweld. Maar laten we vooral niet vergeten dat er in dit natuurparadijs ook genoeg leuke stadjes te vinden zijn. Wij tippen de mooiste steden en dorpen in Slovenië.

Ljubljana

Ljubljana

Natuurlijk mag je tijdens een vakantie in Slovenië de hoofdstad Ljubljana niet overslaan. Een gemoedelijke stad waar je heerlijk kunt kuieren door het autovrije centrum, een terrasje pakken langs de oevers van de Ljubljanski rivier of struinen over de gezellige markt. Letterlijk hoogtepunt is de Burcht van Ljubljana, die trots op een heuvel boven de stad uittorent. Vanaf de burcht, die je met een kabelbaan bereikt, geniet je van een spectaculair uitzicht op het historische centrum en de groene omgeving.

In zo’n fijne stad wil je natuurlijk iets langer blijven. Volgens reviewer Van der Vleuten is Hotel Grand Union Executive in dat geval de beste plek voor een weekendje Ljubljana. ‘Naast de gastvrijheid en uitstekende grote, nette kamers is de ligging optimaal. Binnen 100 meter sta je midden in het hartje van Ljubljana.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/slovenie-voor-beginners/”]

Bled

Bled

Bled bezoek je eigenlijk niet vanwege het stadje zelf, maar vanwege het Meer van Bled. Een helderblauw meer van ongekende schoonheid, dat wordt omringd door intens groene bergen. Midden in het meer ligt een piepklein eilandje met een kerkje en aan de oever torent een imposant kasteel boven het meer uit. Echt een plaatje! Niet voor niets dus dat Bled een van de populairste plekken in Slovenië is. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat er veel restaurants en winkeltjes te vinden zijn. Ook aan hotels geen gebrek. Lekker slapen doe je bij Pension Alp, op Zoover beoordeeld met een 9,4.

Piran

Piran

Hoewel de Sloveense kust slechts 46 kilometer lang is, vind je er genoeg mooie havenstadjes. Een van die stadjes is het pareltje Piran. Met haar Italiaanse invloeden ook wel het Venetië van Slovenië genoemd, compleet met Venetiaanse kerken en pleinen. Het ommuurde centrum van Piran ligt op een smalle landtong in zee en is een lust voor het oog. Dwaal heerlijk door de pittoreske straatjes en waan je even in Italië. Andere leuke kustplaatsen in Slovenië zijn: Koper, Izola en Portoroz.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/kamperen-aan-kust-slovenie-3-topbestemmingen/”]

Maribor

Maribor

Maribor is de tweede stad van Slovenië. Veel toeristen slaan deze gezellige studentenstad over tijdens hun vakantie in Slovenië. Eeuwig zonde, want deze stad aan de rivier de Drava heeft genoeg leuks voor je in petto. Zo draait alles in deze knusse stad om wijn. Bij de wijngaarden in de omgeving kun je heerlijke wijntjes proeven en voor The Old Vine House staat de oudste wijnstok ter wereld. Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Maribor, de Joodse wijk en het centrale plein met de barokke Mariazuil en het stadhuis.

Jasna lake

Kranjska Gora

Kransjka Gora bezoek je niet zozeer voor het gezellige dorpje zelf, maar voor de vele mogelijkheden die de beeldschone omgeving biedt. Het dorp wordt omringd door de Julische Alpen en is in de winter de plek bij uitstek om te skiën. Ben je er in de zomer? Roetsj dan van de rodelbaan of ga wandelen in de mooie omgeving. Bijvoorbeeld rondom Lake Jasna of in Zelenci natuurreservaat, waar de kraakheldere Sava-rivier ontspringt. Rijd voor een adembenemend uitzicht ook eens naar Vršič pass , het hoogste punt van Triglav Nationaal Park.

Ben jij weleens in Slovenië geweest en heb je nog leuke tips? Laat dan een review achter op Zoover.