Korte Fietsvakantie In Schotland: Deze Hoogtepunten Mag Je Niet Missen!

Redactie - 14 juni 2016

Korte Fietsvakantie In Schotland: Deze Hoogtepunten Mag Je Niet Missen!

Redactie - 14 juni 2016

Schotland is voor veel vakantieliefhebbers waarschijnlijk niet het eerste land waar ze aan denken als het tijd wordt om een vakantiebestemming te kiezen.Vooral het idee dat de vakantie overschaduwd wordt door regen is voor veel vakantiegangers een afknapper. Hartstikke jammer, want Schotland is een ontzettend mooi land dat de avontuurlijke vakantieganger veel te bieden heeft! Je kunt er eindeloos wandelen door de prachtige natuur, en daarnaast is Schotland ook bij uitstek een land om op de fiets te ontdekken. Een ideaal vakantieland voor jou en je stalen ros dus!

De hoogtepunten van je fietsvakantie in Schotland

Om je te inspireren voor een fietsvakantie in Schotland en om je te helpen bij de voorbereidingen en het plannen van je route laten wij je zien welke hoogtepunten je in onze ogen absoluut niet mag en wil missen. We laten je zien dat je bepaalde gebieden in Schotland ook in korte tijd op de fiets kunt ontdekken. Erg handig als je wel graag op fietsvakantie wil, maar om wat voor reden dan ook maar een paar dagen voor je vakantie uit kunt trekken.

Schotland kent tal van adembenemende en fotogenieke panorama’s die je tijdens je korte fietsvakantie niet wil missen. Ook aan historische gebouwen is in Schotland geen gebrek. Helaas zijn niet alle hoogtepunten tijdens één vakantie te bezichtigen, maar als je van te voren een bepaald gebied kiest als bestemming, kun je Schotland tijdens je korte fietsvakantie toch ontdekken. We hebben een aantal bijzondere bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

 

Route 1: Noord-Schotland

Noord-Schotland-Fietsroute

We beginnen met de bezienswaardigheden die Noord-Schotland ons te bieden heeft. Noord-Schotland staat ook wel bekend als de Schotse hooglanden, die gekenmerkt worden door een bergachtig landschap. De grote steden liggen een stuk zuidelijker in Schotland, waardoor het noorden minder dichtbevolkt is dan de rest van het land. Heerlijk rustig dus, en deze route met drie stops bewijst dat dit deel van Schotland een bezoek meer dan waard is.

Op zoek naar het monster van Loch Ness

Meer-van-Loch-Ness

We beginnen bij het meest zuidelijke punt op de route. Natuurlijk ken je dé legende van Schotland: het monster van Loch Ness, in de volksmond ook wel liefkozend Nessie genoemd. Het meer ligt in het noorden van Schotland bij het plaatsje Drumnadrochit, is ongeveer 37 kilometer breed en is op sommige plaatsen wel 230 meter diep. Qua volume is het zelfs het grootste meer van heel Groot-Brittannië. Aan het meer ligt de ruïne van het Urquhart Castle dat uit de dertiende eeuw stamt. Het was een van de grootste kastelen van Schotland en biedt nu nog een prachtig uitzicht over het meer.

Of het monster echt in het meer leeft, is nooit voor de volle honderd procent aangetoond, maar er zijn verschillende mensen die claimen dat ze het monster gezien hebben en hier in sommige gevallen ook beeldmateriaal van zeggen te hebben. Tijdens je fietsvakantie in Schotland moet je dan ook even stoppen om zelf het meer van Loch Ness af te speuren. Wie weet vang je wel een glimp op van dit mythische wezen!

Smoo cave

Smoo-Cave

De tweede halte is Smoo Cave, een bijzondere bezienswaardigheid in het noorden van Schotland. Het bijzondere aan deze grot is dat hij uit twee delen bestaat. Het eerste deel van de grot is ontstaan doordat het zoute water van de zee een holte heeft uitgesleten in de kalkstenen rots waarin Smoo Cave ligt. Het tweede deel van de grot is, in tegenstelling tot het eerste deel, niet ontstaan door zout water, maar door zoet water van een rivier die door de rots stroomt. Dit deel van de rots bestaat weer uit twee kamers. In de eerste kamer zit een waterval van ongeveer 20 meter hoog. Deze is via het eerste deel van de grot te bereiken. De tweede kamer is doodlopend en alleen te bereiken met een bootje.

Cape Wrath

Cape-Wrath

Als laatste komen we bij Cape Wrath, het meest noordwestelijke punt van het vasteland van Schotland. Cape Wrath is een vrij verlaten kaap die gekenmerkt wordt door een eenzame vuurtoren die in 1828 is gebouwd. Hier kun je, genietend van het uitzicht, een lekker drankje drinken bij de meest afgelegen drinkgelegenheid van heel Schotland. Niet alleen kun je nu dus Cape Wrath van je bucket list afstrepen, maar ook kun je thuis opscheppen over de Schotse whiskey die jij in the middle of nowhere hebt gedronken.

Om fietsend bij Cape Wrath te komen, moet je met een veerboot voor fiets- en voetverkeer over de Kyle of Durness, om vervolgens nog ongeveer 20 kilometer fietsend af te leggen.

 

Route 2: De North Sea Cycling Route

Het oosten van Schotland is een stuk vlakker dan het noorden van Schotland. Voor een minder inspannende fietsvakantie in Schotland of een fietsvakantie voor beginnende fietsers is dit een uitstekende bestemming. Niettemin bevinden zich in het oosten van Schotland ook verschillende heuvels.

Oost-Schotland-Fietsroute

De North Sea Cycling Route, die 6666 km lang is en waarbij een rondje om de Noordzee gefietst kan worden, loopt over de Oostkust van Schotland. Hoewel de afstand van de North Sea Cycling Route natuurlijk veel te lang is voor een korte fietsvakantie in Schotland, kun je het Schotse deel van de route wel prima fietsen. Enkele bezienswaardigheden die op of rond deze route liggen komen nu aan bod.

Edinburgh

Edinburgh-by-night

Edinburgh is de Schotse hoofdstad en mag alleen al om die reden niet ontbreken tijdens je fietsvakantie in Schotland. Edinburgh heeft verschillende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, zoals het monument ter ere van Sir Walter Scott, een imitatie van het Parthenon en de botanische tuinen. De mooiste bezienswaardigheid van Edinburgh is misschien nog wel het Edinburgh CastleHet kasteel ligt op Castle Rock en bestaat nu voornamelijk nog uit gebouwen uit de 17e eeuw.

In Edinburgh Castle worden de kroonjuwelen van Schotland en de Stone of Scone bewaard. Hierop werd de nieuwe vorst van Schotland van de negende tot de veertiende eeuw gekroond.

Naast het monster van Loch Ness doet er ook een mythe over Edinburgh Castle de ronde in Schotland. Er bestaan namelijk verschillende verhalen over ronddwalende spoken. Pas tijdens je bezoekje maar goed op!

National Monument of Scotland

Nationaal-monument-Schotland

We hebben hem net al kort genoemd, maar het nationaal monument van Schotland is dan ook bijzonder, vooral omdat het nogal een dubieuze reputatie heeft. Het monument staat op Calton Hill in Edinburgh en is een gedenkteken voor soldaten en mariniers die gevochten hebben en gevallen zijn tijdens de Napolitaanse oorlog, die van maart tot mei 1815 uitgevochten werd. Volgens de inscriptie in het monument zou de moed van de oude strijders een drijfveer moeten zijn voor de moed van de nieuwe strijders van Schotland. Heel eervol, zou je denken, maar het monument is door geldgebrek nooit helemaal afgemaakt. Het is om deze reden nooit helemaal een replica van het Parthenon in Athene geworden zoals eigenlijk de bedoeling was, en veel Schotten zijn dan ook niet heel trots op dit monument.

Dunnottar Castle

Dunnator-Castle

Dunnottar Castle is een van de prachtige kastelen van Schotland en ligt bij bij Stonehaven. Het is inmiddels eigenlijk geen kasteel meer te noemen, maar het is nog wel een fraaie ruïne. De ruïne ligt op een uitham en heeft een adembenemend uitzicht. De bouw van het kasteel is begonnen in de twaalfde eeuw en heeft daarna van de veertiende tot de zestiende eeuw geduurd. Het kasteel is tot 1718 in gebruik geweest.

In de Engelse Burgeroorlog heeft het kasteel een belangrijke symbolische functie vervuld, omdat het toen tijdelijk de Schotse kroonjuwelen huisvestte. Na de burgeroorlog heeft het kasteel nog een tijdje als gevangenis gediend, maar sinds de achttiende eeuw is het kasteel niet meer in gebruik.

 

Route 3: Zuid-Schotland

 

Fietsroute-Zuid-Schotland

Het zuidelijke deel van Schotland wordt in een mindere mate bezocht door vakantiegangers, maar is ondanks dat niet minder mooi. Schotten en Britten gaan overigens wel vaak op korte vakantie naar het zuiden van Schotland. Het zuiden van Schotland kent vele kastelen en prachtige huizen, maar ook de natuur is hier geweldig mooi.

Ben Lomond

Ben-lomond

Ben Lomond is waarschijnlijk één van de meest beklommen bergen in Schotland. De waaghalzen kunnen hun hart ophalen, want de moeilijkheidsgraad van de klim naar de top kan sterk bepaald worden door het weer. De temperaturen kunnen dan ook flink dalen naarmate je hoger komt. Gelukkig maakt het uitzicht op de top veel goed! Nadat je van het uitzicht genoten hebt, komt misschien wel het leukste van de bergtocht: de afdaling. Met de fiets gaat is de afdaling erg snel. Kijk dus goed uit en zorg ook dat je de voetgangers niet de stuipen op het lijf jaagt.

Blijf je liever wat meer op zeeniveau of is een beklimming jou net iets te spannend?

Er zijn ook genoeg leuke fietsroutes rondom de berg en het aanliggende Loch Lomond!

Glasgow Cathedral

Kathedraal-van-Glasgow

Natuurlijk mag je tijdens je fietsvakantie in Schotland Glasgow niet overslaan. Dit is de grootste stad van Schotland en de plek waar een van de laatste overgebleven middeleeuwse kathedralen in dit land staat. De eerste steen werd in 1136 gelegd. De kathedraal van Glasgow is een gotische kathedraal die tegenwoordig dienst doet als parochiekerk. In de kathedraal worden regelmatig muzikale evenementen georganiseerd en ook de naoorlogse glas-in-lood ramen zijn een bezichtiging waard.

Borders Abbeys

Melrose-abbey

De Borders Abbeys zijn vier abdijen die in het zuiden van Schotland liggen en die vooral voor liefhebbers van de Schotse historie de moeite waard zijn. De vier abdijen zijn Melrose Abbey, Dryburgh Abbey, Jedburgh Abbey en Kelso Abbey en dienden vroeger als mannen- of vrouwenklooster. In tegenstelling tot een ‘gewoon’ klooster kent een abdij geen overste als hoofd, maar een abt.

Via een fietsroute van 55 mijl (88 kilometer) kun je alle abdijen bezichtigen en daarnaast ook nog genieten van andere bijzondere historische plekken. De route loopt voornamelijk over rustige wegen, waarbij je af en toe een steilere helling zult moeten beklimmen. De fietstocht kan in principe in een dag gefietst worden, maar er zijn ook verschillende locaties om te overnachten.

 

Route 4: Schotland Rond

West-Schotland-Fietsroute

Het landschap in het westen van Schotland is ongerepter dan in het oosten en in het zuiden. Een ervaren fietser of echte avonturier kan hier dus goed uit de voeten. In het westen van Schotland bevindt zich de hoogste berg van Groot-Brittanië, de Ben Nevis, en ook het bekendste wandelpad, de West Highland Way, is in dit deel van het land te vinden. De fietsroute Schotland Rond, waarbij heel Schotland op de fiets ontdekt kan worden, doet verschillende bezienswaardigheden aan die zeker een bezoek waard zijn.

Isle of Skye

Isle-of-Skye

Skye is het op een na grootste eiland van Schotland en maakt onderdeel uit van de Binnen-Hebriden. Deze eilanden liggen in het noordwesten van Schotland. Vooral de natuur en de mogelijkheid om dieren zoals otters en zeehonden te spotten is een grote aantrekkingskracht bij vakantiegangers. Het eiland is te bereiken via de Skye bridge, waar je met de fiets over mag. De oversteek van het vasteland  kan ook met een veerboot gemaakt worden. Een mooie gelegenheid voor een adempauze terwijl de wind door je haren waait.

Schotse magie

Jacobite-train

Herken je deze brug?

Het is de brug waar de Zweinstein-Express overheen reed om Harry, Ron en Hermelien naar Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te brengen.

Een magisch ritje met deze trein kun je ook zelf afleggen. Hij zal je dan helaas niet naar Zweinstein brengen, maar je kunt wel genieten van het spectaculaire uitzicht. De hele treinroute is 84 km lang en loopt van Maillaig tot Fort William. De Harry Potterbrug is niet het enige hoogtepunt tijdens deze treinreis. Zo kom je ook langs het meest westelijke treinstation op het vasteland, kun je een blik werpen op de Ben Nevis en reis je zowel langs het diepste zoetwatermeer als langs het diepste zoutwatermeer. De trein rijdt twee keer per dag en prijzen voor een kaartje variëren tussen 17 en 119 pond, afhankelijk van hoe luxe je wilt reizen.

Mull

Rotsformatie-eiland-Mull

Ook the Isle of Mull is een eiland dat je eigenlijk niet mag missen tijdens je fietsvakantie in Schotland. Vanaf het vasteland varen verschillende ferries naar het eiland. Het eiland heeft een kustlijn van 480 kilometer die bewoond wordt door tal van verschillende dieren. Daarnaast kent Mull ook genoeg wegen waar je lekker kunt fietsen. Ook voor off-road fietstochten door de bossen is Mull een uitstekende locatie.

Het is nu natuurlijk aan jou om te beslissen wat de hoogtepunten zijn die jij niet wil missen en welke route hier het best op aansluit. Ook het kiezen van de accommodaties kan tijdens het plannen van een fietsvakantie in Schotland voor wat stress zorgen. Gelukkig zijn er erg veel vakantiegangers die jou willen helpen tijdens deze keuze. Door de reviews die zij achtergelaten hebben op Zoover.nl kun jij gemakkelijk bepalen welke accommodatie het beste past bij de fietsvakantie van je dromen.

 

Ken jij zelf nog Schotse hoogtepunten of ben je op fietsvakantie geweest in Schotland en wil de fietsroute die jij hebt afgelegd delen?

Laat dan een reactie achter!