De 8 meest bijzondere bezienswaardigheden van Turkije

Redactie - 16 januari 2019

De 8 meest bijzondere bezienswaardigheden van Turkije

Redactie - 16 januari 2019

Zon, zee en strand. Dé redenen voor de meeste mensen om naar Turkije te trekken, maar kijk eens verder want er is veel meer te ontdekken. We hebben de acht meest bijzondere bezienswaardigheden van Turkije voor je op een rijtje gezet.

Kasteel van BodrumKasteel van Bodrum

Eigenlijk heet het Kasteel van Bodrum de Petrusburcht, maar iedere vakantieganger die weleens in Bodrum is geweest kent het als Kasteel van Bodrum. Als je denkt dat er in Bodrum niks te zien is behalve een wit strand, dan zit je er dus mooi naast. Het Kasteel van Bodrum is een prachtige versterkte burcht op een schiereiland vlak voor de haven. De bouw is gestart in 1402 en het kasteel is daarmee een van de best bewaarde monumenten uit de middeleeuwen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/msn/de-25-populairste-hotels-in-turkije/”]

SümelakloosterSümelaklooster

Typisch gevalletje van: hoe krijgen ze het voor elkaar? Het Sümelaklooster in de provincie Trabzon staat namelijk tegen een rotswand, op een hoogte van 1200 meter. Als je bedenkt dat het klooster in 386 na Christus is gesticht, dan vraag je je toch af hoe ze daar alle materialen hebben gekregen!

Gobekli TepeGöbekli Tepe

De oudste tempels ter wereld vind je dus in Turkije, vlakbij Sanli Urfa in Anatolië. De oudste delen van Göbekli Tepe zijn zo’n 12.000 jaar oud, het tempelcomplex is dus waarschijnlijk al gestart in de steentijd. Daarna zijn er nog veel meer tempels gebouwd, want je vindt er ook tempels uit de Romeinse tijd.

Aspendos TheaterAspendos Theater

Het Apendos Theater staat bekend als de best bewaarde Romeinse tempel ter wereld. In het theater is plaats voor zo’n 15.000 tot 20.000 toeschouwers, niet gek voor een theater uit 155 na Christus. Naast het theater zijn er in Aspendos nog restanten van een nymphaeum, basilica, agora en een aquaduct te vinden.

EfezeEfeze

Efeze staat op de tweede plek op de lijst van grootste bewaard gebleven steden uit het oude Romeinse Rijk. Alleen in Rome is nog meer terug te vinden. Bezoek er de tempel van Artemis, Herculespoort, tempel van Hadrianus, Odeon van Efeze, tombe van Apostel Johannes, bibliotheek van Celsus en de poort van Mazaeus en Mithridates. Je ziet, een bezoek waard.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/visum-turkije-aanvragen/”]

PamukkalePamukkale

Het mag er dan misschien uitzien als een vreemd soort bevroren waterval, het is er meestal heerlijk warm. Via verschillende terrassen loopt kalkhoudend water van een helling naar beneden. Het warme kalkwater (rond de 35 graden) geeft veel kalk af wat het mooie effect creëert. Pamukkale betekent in het Turks ‘kasteel van katoen’ en beter kun je dit natuurfenomeen eigenlijk niet omschrijven.

CappadocieCappadocië

Je hebt er vast weleens foto’s van gezien, de 30 miljoen jaar oude rotsformaties van Cappadocië met daarboven tientallen luchtballonnen. Een plaatje dat je meteen de beste tip geeft die je maar kunt krijgen. Stap in zo’n luchtballon en bewonder de 300 vierkante kilometer grote rotsformaties.

Istanbul

De stad verdeeld over twee werelddelen, Europa en Azië, slechts gescheiden door de Bosporus. De ideale stad voor een uitgebreide citytrip, Istanbul is de stad van het lekkere eten, lange winkelstraten en de kleurrijke bazaar. Maar je vindt er ook talrijke culturele bezienswaardigheden, wat dacht je van de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, de Süleymaniye-moskee, het Topkapipaleis en de Galata Kulesi?

Zijn er nog bezienswaardigheden die je mist in dit rijtje? Laat het ons weten in een reactie.