Je hoeft echt niet naar de Malediven voor azuurblauw zeewater. Ook Europa heeft zijn pareltjes. Je moet ze alleen wel weten te vinden. Wij tippen 6 x een azuurblauwe zee in Europa.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chris Stais (@cstais) op

1. Falassarna, Kreta

Een azuurblauwe zee in Europa? Dan moet je op Falassarna beach in het westen van Kreta zijn. Een paradijselijk strandje met minibaai en smaragdgroen water dat schreeuwt om exploitatie. Gelukkig mag er dankzij archeologische vondsten niet gebouwd worden.

Wil jij ook je handdoek spreiden op dit mooie strandje? Vier dan vakantie op Kreta. Wij tippen Mitsis Rinela Beach Hotel & Spa voor een onbezorgde vakantie. Reviewer Viktor geeft een dikke 10: ‘Super vriendelijk personeel, moderne uitstraling, heerlijk eten. Een heerlijke vakantie gehad waar we zeker nog eens terug naar toe willen.’

2. Blue Lagoon, Turkije

Dit geweldige strand ligt aan de turkooizen kust van het zuidwesten van Turkije. Op de grens van de Egeïsche en Middellandse Zee, 14 km ten zuiden van Fethiye. De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben. Onze tip: ga paragliden. Je weet niet wat je ziet. Extra leuk: de Turkse Blue Lagoon is de thuisbasis van meer dan 80 soorten vlinders.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Philippe Meunier (@saintthomastv) op

3. Les Glénan, Frankrijk

Pak in Fouesnant in het zuiden van Bretagne de boot. Na ruim een uur varen, waarbij je wordt geëscorteerd door Jan-van-Genten, kom je aan op Saint-Nicolas. Het hoofdeiland van de wonderschone archipel Les Glénan is bezaaid met gele klaprozen en blauwe zeedistels. Dan het wit van het zand en het groen van het water. Alsof je in een ansichtkaart wandelt, verstuurd vanuit Bonaire.

Wie door een verrekijker kijkt, verwacht dan ook flamingo’s te zien in plaats van de kleine zilverreiger die hier op zoek is naar voedsel. Even verderop nestelt de strandplevier. Samen met welgeteld één kat telt het eiland één kip. Er zijn niet alleen weinig dieren, er zijn er ook nauwelijks mensen op het eiland. Met twee restaurants, een paar huizen en een duikschool ben je er wel. Er is geen water op het eiland en ook geen elektriciteit. Overnachten is mogelijk, maar niet langer dan drie nachten. Conclusie: Les Glenan is een archipel waar je stilletjes hoopt de boot terug naar het vaste land te missen.

Korčula

4. Korčula, Kroatië

Met haar lengte van 45 kilometer is Korčula één van de grotere eilanden van de in totaal 1185 eilanden die Kroatië rijk is. Het is een opvallend groen eiland, waar de wijnrank concurreert met de olijfboom. Grootste troef: de strandjes met het kristalheldere zeewater. Hoe je er komt? In Orebić wacht de ferry.

5. Kefalonië, Griekenland

Alle Griekse eilanden hebben in principe patent op azuurblauw water. Onze keus dit keer: Kefalonië. Met als topper Megali Petra Beach. Het is een kiezelstrand, met zwembadblauw water en spectaculaire kliffen die opvallende formaties vormen. Megali Petra betekent dan ook letterlijk: grote rots. Auto op de handrem, duikbril in je strandtas.

Formentera

6. Formentera, Spanje

Zet een foto van je vakantie in Formentera op social media en je telefoon ontploft: waar hang jij uit, de Seychellen? Stiekem wil je het eiland voor jezelf houden, maar die in het zand getekende hartjes moeten natuurlijk gedeeld worden. Nieuwsgierig? Google ‘Formentera’, klik op ‘afbeeldingen’ en je begrijpt wat we bedoelen. Het water is hier niet gewoon blauw, het is fluoriserend blauw. Pauwblauw. Het is niet echt een feesteiland, maar mocht je je vervelen, dan neem je gewoon de boot naar grote broer Ibiza. Half uurtje varen en je staat bij Patty Brard op de stoep.

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

18 december - 2019

Reacties