8x Portugese festivals die je eens bezocht moet hebben

Redactie - 28 februari 2019

8x Portugese festivals die je eens bezocht moet hebben

Redactie - 28 februari 2019

In Portugal is er altijd wel wat te vieren. Er worden heiligen herdacht, de oogst wordt gevierd … kunst, zand, sardines; altijd wel een reden voor een festival of feestje. Dit zijn een aantal van de leukste festivals en feestdagen in Portugal die je eens meegemaakt móet hebben.

Carnaval op z’n Portugees

In februari vind je carnavalparades door het hele land, maar vooral in Lissabon en de steden in de Algarve weten ze er een feestje van te maken vanaf de laatste vrijdag voor de vastentijd. Carnaval wordt hier gevierd in Rio-stijl, met veren, pailletten én heerlijke deuntjes natuurlijk.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/bijzonder/must-go-bijzondere-plekken-portugal/”]

Festas de Lisboa

Dol op vis? Zet het Sardine Festival in Lissabon op je lijstje en boek een kamer bij het leuke Hotel Heritage Lisboa Plaza of knusse Bed and Breakfast Casa do Patio. De smalle straatjes van Alfama, Castelo, Bica, Bairro Alto en Madragoa (de oudste buurten van Lissabon) vullen zich met muziek, gegrilde sardines en gratis activiteiten voor iedereen. Met een beetje geluk pik je nog een straatfeest (arraiais) met locals mee. Gezegd wordt dat er tijdens Festas de Lisboa in juni wel dertien sardines per seconde (!) worden gegeten.

Rock in Rio-Lisboa

Vier je in juni vakantie in Portugal? Plan een roadtrip naar Parque da Bela Vista en bezoek het bekende muziekfestival Rock in Rio-Lisboa. Het is een van de grootste en meest extravagante muziekfestivals van het land en je kunt er wel vijf dagen lang helemaal losgaan op je favoriete nummers.

Festa das Cruzes

Als je in mei in Barcelos bent, mis dan het Festa das Cruzes of het Kruistafereel niet. Geniet van de bezienswaardigheden, het vuurwerk, de kleurrijke parades, circusvoorstellingen en paardenrennen.

Festa dos Tabuleiros

In de eerste twee weken van juli zou je in Tomar zomaar meisjes met stapels brood op hun hoofd tegen het lijf kunnen lopen. Ze maken deel uit van het oude Festa dos Tabuleiros, ook wel bekend als Festa do Divino Espirito Santo (feest van de Heilige Geest) In juli vindt er elke vier jaar tijdens dit event een grote processie plaats. De eerstvolgende is dít jaar!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/waarom-lissabon-in-portugal-op-jouw-stedentriplijstje-hoort/”]

Semana Santa

Tijdens Semana Santa (heilige week in maart en april) zijn er overal in Portugal processies en optochten. De meest prachtige zijn in Braga, waar het hele centrum is versierd met bloemen en lichten, en in São Brás de Alportel (Festa das Tochas) in de Algarve. Een van de grootste is trouwens Festa da Mãe Soberana in Loulé in de Algarve, een echte aanrader.

13 mei in Fátima

Peregrinação de Fátima is de beroemdste christelijke pelgrimstocht van Portugal. Op 13 mei 1917 zagen drie kinderen een visioen van de Maagd Maria in Fatima en later dat jaar zag een aantal andere mensen haar ook. Op 12 mei gaat er een processie met kaarslicht door de stad naar het heiligdom (waar mensen op hun knieën naar het midden van het plein schuifelen, een vreemd gezicht kan ik je vertellen). De volgende dag zwaaien mensen met witte zakdoeken terwijl Maagd Maria van het hoogaltaar naar de kapel wordt gedragen. Zeker bijzonder om mee te maken!

Festa de São João

Dit festival, dat de heilige Johannes de Doper eert, wordt al 600 jaar in Porto gehouden op 23 juni. De straatfeestjes en muziek beginnen ’s middags en gaan door tot diep in de nacht, inclusief lantaarns, ballonnen en een vuurwerkshows. Traditiegetrouw slaan mensen elkaar tijdens dit festival op het hoofd met plastic hamers en gooien jonge mannen knoflookbloemen naar dames die ze wel zien zitten. Hoe gekker hoe beter!

Wat is jouw favoriete festival? Deel je ervaringen in een reactie of review.