8x wat je niet mag missen in Skopje

Redactie - 12 maart 2019

8x wat je niet mag missen in Skopje

Redactie - 12 maart 2019

Als hoofdstad van Macedonië heeft Skopje je veel te bieden. Keuzes, keuzes! Om je een handje te helpen, selecteerden we alvast de fijnste aanraders.

Oude bazaar Skopje

1: Oriëntaalse bazaar

Het is hier net een museum, waar verschillende periodes samenkomen met de moderne tijd. Een van de grootste bazaars, gelegen te midden van moskeeën, hammams, kerken en musea. Hier rondwandelen is een absolute must, wanneer je Skopje bezoekt. Je kunt er namelijk niet alleen heel goed de sfeer van de stad proeven, maar ook nog eens enorm veel mooie dingen kopen om mee naar huis te nemen. Van traditionele kostuums tot sieraden. Bovendien zijn er veel restaurants, koffiehuizen en eettentjes, om de plaatselijke hapjes en drankjes te proberen.

Matka kloof

2: Matka kloof

Prima te doen voor een dagtrip, mocht je langer in de regio verblijven. En geloof ons, dat is de moeite waard: het is hier prachtig! Het meer is de thuisbasis van verschillende diersoorten en dé plek wanneer je een actieve vakantieganger bent: je kunt er onder andere goed hiken, klimmen en grotten ontdekken.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/17-03-2015-macedonie-onbekend-niet-onbemind/”]

3: Moeder Theresa memorial

Je zou het misschien niet verwachten, maar moeder Theresa is toch echt geboren in Skopje. Op 26 augustus 1910, om precies te zijn. Twee jaar na haar dood in 2009 werd er een huis gebouwd om deze legendarische vrouw te eren. Hier vind je foto’s, memorabilia en documenten die het leven en werk van Moeder Theresa hebben vastgelegd. Ook zit er een kleine kapel bij het gebouw. De toegang is gratis en het museum is alle dagen van de week te bezoeken (in het weekend tot 14 uur, doordeweeks tot 20 uur).

Brug in Skopje

4: Bruggen

In Skopje stikt het van de bruggen, over de Vardar rivier, die je vaak een mooi uitzicht op de stad opleveren. Dé manier dus, om deze bijzondere plek beter te leren kennen. Neem bijvoorbeeld de ‘Art bridge’, waar je veel standbeelden van Macedonische kunstenaars tegenkomt, extra gezellig gemaakt door straatartiesten en mooie verlichting (dus fijn voor een avondwandeling). De brug komt uit bij het archeologiemuseum, dat ook een aanrader is.

Prilep

5: Robijnen

Zoek je een souvenir, die echt symbool staat voor Macedonië? Dan is een mooie robijn misschien wel een goed idee. Deze stenen zie je namelijk regelmatig terugkomen in het land. Ze worden gewonnen in de mijnen vlakbij Prilep en hebben een wat roze kleur, wat ze echt anders maakt dan de gemiddelde rode of doorschijnende robijnen. Ben je klaar met shoppen, dan is het trouwens heerlijk bijkomen in een van de vele theehuizen.

Plostat Makedonija

6: Macedonië plein

Oftewel ‘Plostat Makedonija’, het hart van de stad. Hier kijk je je ogen uit. Het centrum van het plein bevat een fontein met een standbeeld van Alexander de Grote op zijn paard, waar het ‘s zomers gezellig mensen kijken is.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/bekende-en-upcoming-steden-van-macedonie-uitgelicht/”]

7: Millennium kruis

66 meter hoog, vlakbij Skopje, bovenop de Vodno berg. Het werd gebouwd in 2002, om tweeduizend jaar christendom in Macedonië te vieren. Je kunt er te voet heen, maar dan moet je wel echt een ervaren hiker zijn. Gelukkig gaat er ook een bus, dat duurt zo’n vijftien minuten van het centrum van Skopje.

Fort van Skopje

8: Kale fort

Stammend uit de zesde eeuw, werd dit fort in de Ottomaanse periode deels vernield. Momenteel resteert ruim 120 meter van de originele muur, plus een aantal wachttorens en verschillende archeologische vondsten, die je er kunt bekijken.

Meer lezen over Macedonië? Klik dan hier