7 redenen om nú een vakantie naar Kroatië te boeken

Redactie - 23 december 2018

7 redenen om nú een vakantie naar Kroatië te boeken

Redactie - 23 december 2018

Ja, je kunt naar Dubrovnik, en dat is zéker de moeite waard, maar Kroatië heeft veel meer te bieden. Van de Plitvicemeren tot onontdekte eilanden en van charmante dorpjes tot een Romeins paleis. 

Plitvice Meren in Kroatië

Beeld: Pixabay | Free-Photos

1: De Plitvicemeren

Kroatië heeft prachtige natuur, waar het moeilijk tussen kiezen is. Heel bijzonder is bijvoorbeeld Plitvice, een nationaal park. Het bestaat uit een indrukwekkend aantal van zestien meren. Allemaal met prachtig helder water, plus geweldige watervallen en omgeven door een overdaad aan dieren en planten. Dé plek voor Instagram-kiekjes.

Korcula, Kroatië

Beeld: Pixabay | invisiblepower

2: Korcula

Met bijna vijftig kilometer lengte is dit een van de grootste Kroatische eilanden en dé plek om het traditionele Kroatië mee te maken. Folkloristische dans en authentieke religieuze ceremonies vinden hier namelijk nog steeds plaats. Probeer ook zeker een glas plaatselijke witte wijn, gemaakt van ‘grk druiven’, die alleen op Korcula verbouwd worden.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/werelderfgoed-in-kroatie-dat-je-gezien-moet-hebben/”]

Kopački Rit

3: Kopacki Rit

Nog zo’n mooie plek voor natuurliefhebbers, vlakbij de grens met Hongarije, waar de Drava en de Donau in elkaar grijpen. In Kopacki Rit stikt het van de bijzondere vogel- en vlindersoorten, vanwege het zeldzame moerasachtige landschap. Als je toch in de buurt bent, zijn het Tikves kasteel en Kopacevo, een charmant dorpje, ook goede aanraders.

Trogoir, Kroatië

Beeld: Pixabay | neufal54

4: Trogir

Zeker niet de bekendste stad van Kroatië, maar deze havenstad (op een paar kilometer van het vliegveld in Split) verdient meer aandacht dan hij nu krijgt. Vanwege de mooie straten in Middeleeuwse sferen bijvoorbeeld, inclusief een Romaanse portaal. Het historische centrum van Trogir ligt op een eilandje in de Adriatische Zee. Probeer een beetje op tijd dit eiland te bezoeken, want later op de dag is het er vaak nogal vol met toeristen.

Zmajevo Oko (Drakenoog Meer)

5: Drakenoog Meer

Als je van dit natuurgeweld nog niet onder de indruk bent, weten wij het ook niet meer: dit water wordt omcirkeld door enorme kliffen. Bijzonder aan het meer zelf is de temperatuur: het water wordt warm naarmate je dieper duikt, door de aanwezigheid van sulfiet. Maar no worries, het is veilig om in te zwemmen. Opvallend: de plaatselijke legendes rondom het meer, zoals dat de draak Murin de eilandbewoners zou beschermen, zolang als ze hem ieder jaar hun mooiste vrouw offerden. Ook gaat het verhaal dat als twee verliefde mensen samen het water ingaan, ze gezegend zullen worden met eeuwige liefde, gezonde kinderen en een gelukkig huwelijk. Toe maar!

Split, Kroatië

Beeld: Pixabay | Mariamichelle

6: Split

Het paleis van Diocletianus: dat klinkt niet alleen indrukwekkend, maar ís het ook. Als best bewaarde Romeinse paleis ter wereld, werd het gebouwd in de vierde eeuw. Daaromheen werd de stad Split gebouwd, die op de Werelderfgoedlijst staat. Er zijn nog steeds behoorlijk wat winkels en restaurants gevestigd in authentieke Romeinse gebouwen, dus the place to be als je houdt van architectuur en geschiedenis.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/100925/”]

Kornati Eilanden

7: Kornati-eilanden

Heb je liever wat rust op je vakantie, zonder al teveel mensen om je heen, dan is dit een absolute aanrader. De Kornati-eilanden zijn de dunst bevolkte eilandengroep van Kroatië, bestaand uit zo’n 147 eilandjes. Soms ieniemienie en vooral bestaand uit rotsen, maar er zijn ook veel eilanden waar je kunt logeren in een huisje.

Ben jij weleens in Kroatië geweest? Deel je ervaringen in een review en inspireer andere vakantiegangers!