6x doen en zien op het Griekse Ionische eiland Zakynthos

Redactie - 5 mei 2017

6x doen en zien op het Griekse Ionische eiland Zakynthos

Redactie - 5 mei 2017

Kos, Santorini, Corfu, Kreta: stuk voor stuk ontzettend populaire Griekse eilanden. Maar het meest zuidelijke Ionische eiland Zakynthos heeft minstens zoveel moois te bieden. Laat je betoveren door de fantastische zandstranden en helderblauwe zee, vriendelijke locals, caretta caretta schildpadden en de lekkerste gerechten.

Bezienswaardigheden Zakynthos

1. Expres verdwalen in Zakynthos-stad

Zakynthos is een stad vol knusse straatjes met (voornamelijk toeristische) winkeltjes. Maar als je goed zoekt, vind je ook originele boetiekjes. Dwaal door de schattige steegjes, over de mooie pleintjes en plof neer bij één van de leuke restaurantjes. Expres verdwalen in Zakynthos-stad is een must, zo zie je de mooiste kant van de stad. Ook een bezoek aan het nabij gelegen Bohali Kasteel is de moeite waard. Al is het alleen al om het panoramische uitzicht.

In Zakynthos-stad overnachten? Villa Archontiko Koutsis en Hotel Aquis Avalon zijn zeker de moeite waard.

2. Vaar langs en in de Blue Caves

Wie op een Grieks eiland vakantie viert, springt ongetwijfeld een keer op een boot. Bijvoorbeeld eentje die langs en in de Blue Caves vaart. Boek een excursie (vaak in combinatie met een bezoek aan het shipwreck), of rijd zelf o dicht mogelijk naar de Blue Caves en huur daar een bootje. Een dag vol strand, zwemmen, avontuur en heerlijk eten gegarandeerd.

Bezienswaardigheden Zakynthos

3. Bezoek het beroemde shipwreck op Navagio Beach

Een bezoek aan Navagio Beach, ook wel Shipwreck Beach genoemd, staat op menig vakantiebucketlist. Verborgen tussen de kliffen ligt een kleine baai met hagelwit zand én het wrak van het smokkelaarsschip Panagiotis. Navagio Beach is zo’n plek waar je jezelf even in je arm moet knijpen. Is dit een droom? Zó mooi!

‘In Zakynthos-stad op de boot naar Shipwreck-Beach, daar van boord en foto’s gemaakt. Lekker gezwommen, op het strand gelegen en naar boven tegen de steile rotsen opgekeken. Veel boten en veel bezoekers, maar dat verspreidt zich toch weer!’ – Wim Houweling

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/verliefd-worden-op-samos-6x-doen/”]

4. Fort Zakynthos

Fort Zakynthos is leuk om een keer te bezichtigen en een dag aan te besteden. Historisch gezien zeker de moeite waard om naar toe te gaan.’ – W Susteren

5. Schildpadden spotten vanuit de boot

Plan je een vakantie naar Zakynthos, dan wil je natuurlijk de beroemde schildpadden zien. De caretta caretta (oftewel: onechte karetschildpad) leeft bijna uitsluitend in zee en de vrouwtjes komen alleen voor het leggen van (een stuk of 120) eitjes aan land. Dit doen ze op de zandstranden in de baai van Laganas, maar ook op het onbewoonde eiland Marathonisi, dat inmiddels beschermd natuurgebied is. Als je voor augustus een excursie plant (dan eindigt het broedseizoen), is de kans groot dat je een vinkje kunt zetten op je vakantiebucketlist.

#tipvanzoover: lunchen op een wel heel bijzondere en fotogenieke plek doe je bij Agio Sotis op het kleine Cameo-eiland, waar je via een loopbrug zo op loopt.

Olijfoliefabriek Aristeon - Zakynthos

Beeld: Facebook Aristeon

6. Bonus: dompel je onder in de lokale (culinaire) cultuur

Wil je meer zien waar de locals zich mee bezighouden en smullen van lokale lekkernijen? Breng een gratis bezoek aan olijfoliefabriek Aristeon, waar ze je meenemen langs het proces van olijfolie maken. Of ga op visite bij wijnmakerij Calinikas of de biologische boerderij van Logothetis in Vassilikos. Ook leuk met kinderen: de Mantolato nougatfabriek. Maar pas op, na een bezoek aan deze fabriek wil je nooit meer nougat uit de supermarkt.

Heb jij nog Zakynthos-tips voor je medevakantiegangers? Laat ze achter in een reactie of schrijf een review.