Zie je een vakantie vol farao’s, sfinxen en mysterieuze tempels wel zitten? Hallo Egypte! De Egyptenaren bouwden tempels als geen ander, waardoor veel vakantiegangers zich vandaag de dag nog kunnen onderdompelen in eeuwenoude mythes en mysteries. Er zijn wel honderden inspirerende tempels die je kunt bezoeken tijdens een vakantie in Egypte, maar dit zijn een aantal van de mooiste en meest interessante op een rij.

Luxortempel

Luxor is natuurlijk sowieso the place to be wanneer je geïnteresseerd bent in de Egyptische geschiedenis! De Luxortempel was dé plek waar de goden Amon, Mut en Khonsu werden aanbeden. Ondanks dat het misschien niet zo’n gigantische tempel is, verdient dit exemplaar – met tal van zuilen, grote beelden en een obelisk – het om gezien te worden. Tip! Bezoek de tempel in de namiddag na een dag sightseeën in en rondom Luxor.

Tempelcomplex van Karnak

Karnak is het grootste tempelcomplex in Egypte (ook in Luxor) en een van de populairste toeristische bestemmingen, na de piramides. Wanneer je het gigantische complex ziet, begrijp je direct dat het eeuwenlang en een groot aantal farao’s heeft gekost om die tempels te bouwen.

De bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid is de hypostyle zaal met zijn 134 massieve zuilen verspreid over 16 rijen. Maar dat is niet alles! Je kunt er ook obelisken en het heilige meer bekijken.

Hathor (tempelcomplex van Dendera)

Hathor is misschien wel een van de best bewaard gebleven tempels van het land. De tempel huist een zeldzame afbeelding van Cleopatra VII en Caesarion, de zoon van Julius Caesar, maar ook bijzondere Ptolemeïsche kunst.

Vergeet hier zeker niet omhoog te kijken! De afbeeldingen die je ziet waren ooit nauwelijks meer zichtbaar door roet en vuil, maar stelen tegenwoordig weer de show.

Tempels van Aboe Simbel

Diep in het zuiden van Egypte aan de oevers van het Nasser-meer liggen de tempels van Aboe Simbel: twee ongelooflijke tempels die uit de rotsen zijn gehakt tijdens het bewind van Farao Rames II.

Zoals je je kunt voorstellen, zijn deze tempels echt ongelooflijk! De vier kolossale twintig meter hoge standbeelden van Rames II (die de wacht houden bij de hoofdtempel) zijn een goed voorbeeld van hoe gedetailleerd en gigantisch sommige tempels in Egypte kunnen zijn. Wauw!

Wist je trouwens dat deze tempels in de zestiger jaren zijn verplaatst? Het stijgende water van het Nassermeer (na de bouw van de Aswan-dam) kwam namelijk wel erg dichtbij.

Tempels op Philae

Het eiland Philae en zijn tempels moesten na de bouw van de Aswan-dam ook een nieuw thuis zoeken. Dat werd het nabijgelegen eiland Agilkia. Kun je je voorstellen dat deze gigantische bouwwerken stuk voor stuk zijn verplaatst?

De hoofdtempel van Philae is gewijd aan de godin Isis en behoorlijk indrukwekkend met zuilenpanden en veel intrigerende details. Sowieso kun je bij de tempels van Philae rekenen op veel drama: reliëfs, elegante poorten en sobere zuilen. Must sees zijn de gigantische granieten leeuwen, een afbeelding van Ptolemy XII Neos Dionysos die zijn vijanden vermoordt terwijl ze bij de haren worden gegrepen, én de Franse inscriptie bij de centrale ingang (een aandenken aan Napoleon).

Philae ligt dicht bij Aswan en je bent er zo na een korte boottocht. Dit tochtje geeft je ook mooi de kans om de tempels vanuit een ander oogpunt te bekijken. Zeker de moeite waard!

Tempel van Hatsjepsoet

Hatsjepsoet was een van de eerste vrouwelijke farao’s van Egypte en haar uitgebreid gerenoveerde tempel (ook wel bekend als de Djeser-Djeseru in Deir el- Bahri) is een echte must see. De tempel bestaat uit drie mortuariumtempels en is gebouwd aan de voet van een steile rotswand.

Tip! Ga op zoek naar twee belangrijke taferelen op het tweede terras: één vertelt het verhaal van de expeditie naar Poent en de ander de goddelijke geboorte als dochter van de god Amun.

Een bezoek aan het domein van Hatsjepsoet is ideaal te combineren met een bezoek aan de Vallei der Koningen, want het ligt er vlakbij aan de westelijke oever van de Nijl.

Staat er een vakantie in Egypte op de planning? Bekijk dan ook deze fijne accommodaties in het land van de farao’s, pyramiden en tempels:

Hotel SUNRISE Crystal Bay Resort -Grand Select- Hotel SUNRISE Royal Makadi Aqua Resort (Select)
Hotel SENTIDO Mamlouk Palace Resort Hotel The Three Corners Rihana Resort
Hotel Steigenberger Aqua Magic (Splashworld) Hotel SUNRISE Holidays Resort – Adults Only

Welke tempel wil jij graag zien? Laat het ons weten in een reactie. 

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

17 april - 2019

Reacties