Een ideale zomervakantie is eigenlijk niet compleet zonder een mooi strand in de buurt. Je kunt er heerlijk het warme zand door je tenen voelen glippen, op een handdoekje met je ogen dicht van het geluid van de golven genieten of een frisse duik nemen. Met de hele familie naar het strand? Dan vermaken je kinderen zich urenlang met het bouwen van indrukwekkende zandkastelen.Heb jij nog geen idee waar je een duik gaat nemen deze zomer? Laat je inspireren met deze zes prachtige Europese stranden. Ze zijn in willekeurige volgorde voor je onder elkaar gezet.

strandwasvanons

1. Navagiostrand – Zakynthos, Griekenland

Eén van de bekendste stranden van Griekenland, en waarschijnlijk Europa, is het Navagiostrand op het Griekse eiland Zakynthos. Het kleine zandstrand staat ook wel bekend als Shipwreck Beach, dankzij het gestrande smokkelaarsschip dat er al sinds 1980 ligt. Het strand wordt omringd door hoge kliffen van natuursteen en is daarom alleen bereikbaar per boot.

Het water in de baai is kraakhelder. Dus van tevoren een snorkelmasker aanschaffen is geen slecht idee. Als je eenmaal bent afgezet met de boot heb je voldoende tijd om even lekker te snorkelen.

Tip: neem de eerste bootreis of ga buiten het hoogseizoen, anders zul je niet de enige op het strand zijn. Vergeet ook zeker geen petje of parasol mee te nemen. Door de hoge kliffen is het erg warm in de baai en zit je vol in de zon. 

AdobeStock_51052851

2. Playa de Las Catedrales – Galicië, Spanje
Het Strand van de Kathedralen heeft zijn naam te danken aan de enorme rotsformaties die doen denken aan enorme bogen en steunpilaren. Dankzij die zogenoemde pilaren wordt het strand gezien als één van de meest indrukwekkende van de wereld. Ook is Playa de Las Catedrales uitgeroepen tot natuurmonument. Zeker een bezoek waard dus!

Het mooiste is om de rotsen tijdens eb te bekijken. Dan kun je rustig over het strand slenteren en je vergapen aan de soms wel 30 meter hoge rotsen. Met vloed kun je via een speciaal pad over de rotsen lopen. Ook erg indrukwekkend!

Tip: let op dat je op tijd gaat, want als het eenmaal vloed wordt stroomt het strand snel vol met water.

AdobeStock_95350368

3. Elafonisi – Kreta, Griekenland
Dit ondiepe strand aan de rand van Kreta staat ook wel bekend als het roze strand. Dat komt door de combinatie van graniet en microscopische deeltjes van koralen en schelpdieren. Hoewel Elafonisi officieel een eiland is, kun je er met goed weer naartoe lopen via een klein strand vanaf het Griekse eiland Kreta.

Genieten van het roze strand mag natuurlijk altijd. Het is wel verboden om zand mee te nemen naar huis, op die manier blijft het zijn bijzondere roze kleur houden.

Tip: neem een eigen parasol of stoel mee, want op het strand zul je alleen zand vinden. 

strand2

4. Praya da Falésia – Algarve, Portugal
Je vond dit strand al in onze top 10 van populairste stranden in de Algarve. Hij hoort ook zeker in dit lijstje thuis. Door de vele strandtenten en andere faciliteiten is het strand erg geliefd bij families.

In het hoogseizoen kan Praya da Falésia erg druk zijn, maar een plekje vinden op dit prachtige strand lukt meestal wel. Ga bijvoorbeeld eens een strandwandeling maken, want met een lengte van zes kilometer kom je altijd wel een vrij plekje tegen.

Falesia

5. Zlatni Rat – Brač, Kroatië
Ben jij een echte watersporter? Dan is dit een perfect strand voor jou! Een groot aantal watersporters komt af op het Zlatni Rat strand in Kroatië dankzij de perfecte windomstandigheden.

Het strand staat ook wel bekend als de Gouden Hoorn, mede dankzij zijn aparte vorm. Wist je trouwens dat door wisselende getijden het strand telkens een andere vorm aanneemt?

Tip: ga ook eens naar het plaatsje Bol, iets verderop het eiland Brač. Een prachtig plaatsje en de oudste op het eiland. 

AdobeStock_46639654

6. Reynisfjara – Vík í Myrdal, IJsland
Ok, bij zonvakantie zul je niet gelijk aan dit strand denken, maar mooi is het IJslandse strand Reynisfjara zeker wel. Hier vind je een zwart strand aan de rand van een enorme gletsjer.

Vanaf de hoofdstand Reykjavik is het een kleine drie uur rijden. Als je dan uiteindelijk aankomt op het strand zul je niet gelijk je handdoekje neerleggen en de ijskoude zee induiken, maar genieten van het uitzicht kun je er wel. Erg indrukwekkend!

AdobeStock_67542910

Heb jij zelf al eens op één van deze stranden gelegen? Of ken jij nog meer mooie Europese stranden? Laat het ons weten in de reacties!

Onlangs nog op het strand geweest? Laat een review achter op Zoover.nl en help andere reizigers met het vinden van het beste strand.

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

21 juni - 2016

Reacties