Wauw: 5x de mooiste natuurgebieden in Duitsland

Redactie - 21 april 2020

Wauw: 5x de mooiste natuurgebieden in Duitsland

Redactie - 21 april 2020

Duitsland zit vol interessante landschappen, die vaak ook nog bijna ongerept zijn. Sauerland is al goed bekend onder ons Nederlanders, maar er zijn 16 Nationale Parken vol ongerepte natuur, 15 UNESCO-biosfeerreservaten én 103 natuurparken! Van de 2.400 km lange kustlijn tot de hoogste berg van Duitsland de Zugspitze met 2.962 m: ontdek de natuur lopend, te paard, op de fiets of zelfs per boot. Wij selecteerden 5 prachtige natuurgebieden. Ga en geniet!

Dichtbij en bijzonder: Eifel

Bossen, venen, weide, burchten, kasten en wilde narcissen. Het heuvelachtige gebied Eifel kenmerkt zich met veel bos en water in de vorm van rivieren en meren en kleurrijke flora. Al met al een prachtig plaatje. Je kunt hier heel goed fietsen en wandelen van en naar de treinstations die zijn gekwalificeerd als fiets- en wandelstations. De meest favoriete wandelroute: de Eifelsteig langs talloze rotsen en meren. Mooi initiatief is ‘Eifel barrierefrei’ waar mensen met een mobiliteitsbeperking probleemloos in het park op ontdekkingsreis gaan.

Filmdecor: Sächsische Schweiz

Vlieg naar Dresden en pak daar de Mississippi Stoomboot op de Elbe. Dit gebied, grenzend aan Tsjechië vind je een overweldigende wereld met grillige rotsen vol spleten en kloven, ofwel: de meest veelzijdige natuurlijke klimwand van Duitsland. Je hebt hier 21.000 klimroutes en 1106 zandsteentoppen. Fun fact: internationale regisseurs gebruiken dit gebied regelmatig als filmdecor. En het bevat ook nog eens een van de mooiste natuurtheaters van Europa waar opera wordt gezongen. Dat moet heel bijzonder zijn!

Heksenverhalen in Harz

Op slechts 4 uur rijden van Utrecht, vinden we een van de populairste wandel- en skigebieden in het noorden van Duitsland, Harz. Vol met mythen over heksen kun je spannende wandelingen afleggen door legendarische bossen. Je kunt wandelend naar de 1.132 meter hoge top, maar je kunt ook met de stoomlocomotief naar boven. Eindstation Brocken is het hoogstgelegen station van Duitsland. Wie altijd al eens een edelhert, zwarte specht of wilde kat live heeft willen zien, kan in het nationale park Harz zijn hart ophalen.

Uniek bergpanorama: Berchtesgadener Land (Beieren)

Een van de oudste beschermde gebieden van de Alpen: het nationale park Berchtesgaden. Je kunt hier heerlijk bewegen in de berglucht met zo’n 260 km wandelroutes en bergpaden, overnachten kan zelfs in authentieke berghutten! Iets minder actief? Bezoek dan een van de diep in de rotsen ingesneden beken zoals Wimbachklamm met prachtige watervallen. Het wandelpad ‘Köningsseer Ache’ rondom de Königssee werd tot de mooiste wandelroute in Duitsland gekozen.

Krijtrotsformaties en zee: Jasmund (Oostzee)

Op eiland Rügen is een schitterend stuk natuur te bewonderen: de krijtrotsen. Hier vinden we het kleinste nationale park van Duitsland, maar hoort zeker in dit toplijstje thuis. De krijtkust haalt de 117 meter hoogte en bovenop Stubnitzplateau vinden we 700 jaar oude beukenbossen. Het prachtige gebied is perfect voor wandelen en fietsen en de zee maakt dit gebied absoluut uniek.