10 x alternatieve wintersporten

Redactie - 28 november 2016

10 x alternatieve wintersporten

Redactie - 28 november 2016

Begin je direct na de zomervakantie met aftellen naar de wintersport? En stap je dan weer op de ski’s of op je oude vertrouwde board? Of ga je deze keer eens voor een andere winterse activiteit? Check onze 10 alternatieve wintersporten!

Young mother and little girl enjoying sleigh ride. Child sledding. Toddler kid riding sledge. Children play outdoors in snow. Kids sled in snowy park. Outdoor winter fun for family Christmas vacation.

1. Sleeën of rodelen

Gierend van het lachen jezelf van de berg ‘afstorten’. De wind in je gezicht en je adrenalinepeil bovengemiddeld. Dat doet sleeën met je. Je voelt je hoe dan ook weer even kind. Sleeën is voor de hele familie leuk.

Ga je voor de traditionele houten slee? Of heb jij het meeste plezier met de schepslee, waarbij je plaatsneemt op een dunne plastic slee? Een multifunctioneel stuk plastic dat trouwens ook bijzonder geschikt is om sneeuwpoppen mee te bouwen.

Ongeschreven sleeregels

Sleeën doe je logischerwijs het beste van heuvels die niet te steil zijn en waar je geen rotsen of bomen tegenkomt. Een helm is nooit weg. Natuurlijk ter bescherming, maar het houdt je hoofd en oren ook lekker warm. Wist je trouwens dat sleeën op de piste verboden is? Tenminste, zolang de liften geopend zijn.

Rodelavond

Bijna in ieder skioord wordt er wel een aantal keer per week een rodelavond georganiseerd. Pret gegarandeerd! Voor een paar euro per persoon krijg je een traditionele houten slee te leen, een alcoholische versnapering en een lift naar de bovenkant van het rodelparcours. Probeer niet in je broek te plassen van het lachen als je je vrienden naast het parcours én hun slee onderweg tegenkomt.

Curling Wettkampf in der Eishalle.

2. Curling

Je hebt het vast eens op televisie voorbij zien komen. Sportieve mannen en vrouwen die driftig met een bezem op het ijs staan te boenen. Het ziet er bijzonder uit: een combinatie tussen bowlen, sjoelen en biljarten op het ijs. Wist je dat curling een Olympische sport is? Het is niet het type sport waarbij je op het puntje van je stoel zit, maar leuk is het wel! Als je een echte sjoelkampioen bent, dan heb je misschien in curlen wel je roeping gevonden! Wil je alvast oefenen? In Nederland wordt curling gespeeld in Zoetermeer, Utrecht, Tilburg en Heerenveen.

3. Schaatsen

Schaatsen is echt zo’n klassieke wintersportactiviteit waar iedereen plezier in heeft. Leuk om te doen in plaats van skiën, maar nog leuker is het om na een dagje fanatiek skiën nog even de schaatsen aan te trekken voor een rondje op de plaatselijke, gezellig verlichte schaatsbaan. Warme chocolademelk of glühwein erbij en laat de ijspret maar beginnen. In Nederland hopen we ieder jaar weer tevergeefs op een Elfstedentocht, maar in Oostenrijk vriezen de meren met gemak dicht. Zo kun je op de Piburger See in het Ötztal gratis schaatsen op een twee kilometer lange baan.

Woman musher hiding behind sleigh at sled dog race on snow in wi

4. Hondensleeën

Je voort laten trekken door een stel exotische honden, dat doe je niet elke dag. Leun lekker achterover en verbaas je over hoe goed de honden met elkaar samenwerken. Leer wat meer over de geschiedenis van de hondensleerijders en geniet van de prachtige omgeving die aan je voorbij raast. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht nog. Natuurlijk neem je ook even de tijd om met de energieke beestjes te spelen. Wist je trouwens dat sleehonden erop getraind worden om dun ijs te vermijden? Dat zien zij beter dan wij!

In Groenland is hondensleerijden een echte kunst, maar je kunt het natuurlijk ook dichterbij huis zoeken. Bijvoorbeeld in Lapland, Finland, Noorwegen óf Bulgarije.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/verrassende-wintersportbestemmingen-buiten-alpen/”]

5. Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen brengt je op plekken en routes waar je met normale schoenen niet zo snel komt. Dwars door – of beter gezegd over – de tiefschnee. Met sneeuwschoenen blijf je namelijk ‘drijven’ op de sneeuw. Je schuift ze gewoon aan je eigen waterdichte schoenen, neemt een paar stokken in de hand et voilà. Jij bent klaar om je te begeven in het prachtige, besneeuwde landschap. In de meeste wintersportgebieden worden er regelmatig sneeuwschoenwandeltours georganiseerd met berggids. Zo’n gids leert je hoe je op je sneeuwschoenen moet wandelen, maar vertelt ondertussen ook meer over de omgeving.

Boblseigh in Sigulda, Latvia, Europe - very popular winter sport

6. Bobsleeën

Als je echt op zoek bent naar de wintersport die je de grootste adrenalinekick geeft, dan heb je een goede aan de Olympische wintersport bobsleeën. De snelheid waarmee je de baan af sjeest is mindblowing. Geen paniek, als beginner krijg je een grotere slee en hoef je niet head first de baan af te gaan. Je kunt het dus zo gevaarlijk en spannend maken als je zelf wilt.

In het Franse La Plagne ligt een 1.500 meter lange Olympische bobsleebaan met maar liefst 19 bochten.

7. IJsvissen

Liever geen adrenaline maar een relaxte ervaring? Ga dan vissen op een bevroren meer. Als er eenmaal een gat is gemaakt met speciaal gereedschap, kan het wachten beginnen. De grootste uitdaging is warm blijven. Zorg jij voor de vis op het menu? Hoewel je prima in Duitsland kunt ijsvissen, is zo’n dergelijke ervaring in IJsland natuurlijk een tikkie specialer. Wie weet zie je nog wat husky’s voorbij rennen of pik je een glimps op van het noorderlicht.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/skien-saai-probeer-deze-extreme-sporten-in-de-sneeuw/”]

8. Sneeuwscootterrijden

Sneeuwscooterrijden is er weer eentje voor adrenalinejunkies. Het hoogtepunt van menig wintervakantie in bijvoorbeeld Lapland of Finland. IJskoud is het wel, maar dat maakt de kick helemaal goed. Je kunt er in je eentje op uit trekken met een sneeuwscooter, maar veel leuker is het om een echte wintersafari te doen met een gids die je vertelt over de omgeving, de dieren en het klimaat. Sneeuwmobielen is ook ideaal te combineren met ijsvissen. En wist je trouwens dat sneeuwscooters ook gebruikt worden om rendieren te hoeden?

Happy snowboarder with kite lies in snowdrift. Sheregesh resort, Siberia, Russia

9. Sneeuwkiten

Nog een extreme sport. Extreem cool en extreem koud: sneeuwkiten. Het is een mix tussen paragliding en snowboarden. Het helpt dus als je beiden eerder hebt gedaan. Je moet behoorlijk wat lef hebben om dit te leren en het vergt een hoop training. Ongevaarlijk is het natuurlijk niet. In het Oostenrijkse Obertauern zit ‘Hang on!’, een wereldberoemde sneeuwkite-school waar ze je graag de fijne kneepjes van het snowkiten bijbrengen.

Neujahrsskispringen

10. Skispringen

Als amateur skipringen? Ben je helemaal gek geworden? Skipringen is gevaarlijk en alleen voor de echte professionals weggelegd. Maar je wordt niet geboren met skispringtalent. Ook de pro’s hebben het ooit moeten leren. Wat dacht je van een bezoekje aan Rennsteig Outdoor Center in het Duitse Steinach? Daar vlieg je 150 meter op ski’s door de lucht en kom je – dankzij de touwen waar je aan vastzit – ongetwijfeld weer zacht neer. Dat lijkt ons wel wat. Wat jij?

Welke wintersport is jouw favoriet? Vergeet natuurlijk ook niet om een review van je wintersport achter te laten. Zo help je andere vakantiegangers de ideale wintersportbestemming te vinden.