Menorca: 10 bezienswaardigheden voor op je to-dolijst

Redactie - 24 januari 2021

Menorca: 10 bezienswaardigheden voor op je to-dolijst

Redactie - 24 januari 2021

Het Spaanse eiland Menorca draagt de bijnaam ‘buggy-eiland’. Veel jonge gezinnen kiezen voor een vakantie op Menorca omdat het een lekker kidsproof eiland is. Maar laten we eerlijk zijn, eigenlijk is het de ideale bestemming voor iedereen die van mooie stranden, Spaanse sferen en lekker eten houdt!  Wil jij ook op vakantie naar dit droomeiland? Wij tippen 10 bezienswaardigheden op Menorca die je niet mag missen!

1. Neem een duik in de mooiste baai

Volgens insiders heeft Menorca de mooiste stranden van Spanje. Vooral het kleine strandje Cala Macarelleta bij de plaats Cala Galdana is schitterend volgens veel strandliefhebbers. Deze beauty van een baai heeft de vorm van een halve cirkel en indrukwekkende groene heuvels en rotsen sieren de achtergrond. Het azuurblauwe water kán haast niet helderder. Plaats je badhanddoek op het witte zand en neem ook een duik in de mooiste baai van heel Menorca!

Cala Macarelleta

De baai Cala Macarelleta

2. Flaneer in de haven van Mahón

Ervaar de lokale cultuur van Menorca in Mahón, de grootste stad van het eiland. Door de vele historische schatten mag het niet ontbreken tussen deze 10 bezienswaardigheden op Menorca. Bezoek bijvoorbeeld het bruisende plein Placa de s’Esplanada, dat ‘s avonds en in de weekenden tot helemaal tot leven komt! Daarnaast barst de oude binnenstad van de historische gebouwen en in de haven flaneer je erop los tussen luxe jachten en vissersboten. Kortom, genoeg te beleven voor iedereen!

Haven Mahon 10 bezienswaardigheden op menorca

De haven van Mahón

3. Beklim de Monte Toro

Ben jij als echte avonturier opzoek naar een actief uitstapje op Menorca? Vanaf de hoogste berg van Menorca, Monte Toro, heb je een waanzinnig uitzicht over het hele eiland. Met helder weer vang je zelfs een glimp op van het Tramontana gebergte op Mallorca, het buureiland!  De kers op de taart is de oude kerk die de top van de Monte Toro siert. Mark vond het uitstapje de moeite waard en zegt:

“De route omhoog is eigenlijk het mooiste. Boven een geweldig uitzicht en het ziet er wel sfeervol uit met het klooster, het kerkje, het restaurant, het grote standbeeld en natuurlijk het souvenirwinkeltje dat niet mag ontbreken.”

Monte Toro

Monte Toro

4. Verken de kust te paard

Wil je Menorca op een écht bijzondere manier ontdekken? Boek een paardrijtocht bij één van de vele maneges. Het bekendste pad van Menorca is de Cami de Cavalls. Dit pad is ooit aangelegd om Menorca langs de kust te verdedigen, maar doet nu prima dienst als ruiterpad waarop je van het ene strand naar het andere strand rijdt. Lekker in de zon met de wind door je haren…  Dat klinkt toch heerlijk?

Paardrijden 10 bezienswaardigheden op Menorca

Paardrijden langs de kust

5. Snorkel bij Cales Coves

Wist jij dat Menorca een schitterende onderwaterwereld heeft? Deze bewonder je het best in de diepblauwe baai van Cales Coves. De baai ligt vlakbij de stad San Clemente en ook niet ver van badplaats Cala n’Porter. De grotten aan deze kleine baai zijn heel bijzonder, want ze stammen uit de Brons- en IJzertijd. De snorkelaars onder ons halen hun hart op in deze baai waar het kraakheldere water goed zicht op de kleurrijke vissen, krabben en octopussen geeft. Snorkelen in deze baai is een ervaring om nooit meer te vergeten!

Cales Coves Menorca

Cales Coves

6. Laat je gaan op de glijbaan

Opzoek naar waterpret voor het hele gezin? Dan mag een bezoek aan AquaCenter niet op jouw lijstje ontbreken. Dit fijne waterpark op Menorca vind je in Cala en Blanes. Ontelbaar veel glijbanen, rivieren en watertunnels zorgen voor de nodige adrenaline. Tussendoor relaxen doe je in de jacuzzi of op een ligbed. Dit park is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen valt er veel te beleven!

7. Vergaap je aan het mooie Ciutadella

Middeleeuwse straatjes, oude kerken, schattige haven en ook nog eens kidsproof (lees: de meeste restaurants hebben kinderzitjes en kindermenu’s). Dát is waardoor havenstadje Ciutadella niet kan ontbreken tussen deze 10 bezienswaardigheden op Menorca. Dankzij de gezellige sfeer is deze plaats fijn om een middagje rond te struinen en te lunchen op een terras. Dat wordt een ontspannen dag vol zon, cultuur en lekker eten!

Haven van Ciutadella 10 bezienswaardigheden op menorca

Haven van Ciutadella

8. Maak een boottocht

Wil je een ongerept stukje strand of een baai voor jezelf? Op Menorca zijn de vele kleine baaien en stranden die lastig te bereiken zijn met een auto. Je kan een scooter huren om de kleine paden te trotseren. Een andere uitkomst is een boottocht van strand naar strand! Langs de kust worden verschillende boottochten aangeboden, waarbij je vaak stopt op verschillende stranden. Hier neem je een verfrissende duik, ontspan je in de zon en haal je wat te eten. Daarna ga je op pad naar het volgende strand!

Boottocht Menorca

Boottocht Menorca

9. Bewandel de Cova d’es Coloms

Ben je niet bang voor vleermuizen? Bewandel dan de indrukwekkende grot Cova d’es Coloms die de bijnaam ‘Kathedraal’ draagt dankzij de vorm van de grot. Het is de grootste grot van Menorca en ligt in een indrukwekkende kloof. Er zijn veel legendes rondom de grot, bijvoorbeeld dat wanneer twee personen de grot tegelijk betreden, ze altijd van elkaar verwijderd zullen zijn. Mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten in de grot, blijven voor altijd samen. Elke vindt het bezoek de moeite waard en tipt:

“Ga er heen met iemand die jou er iets over kan vertellen, dan kan je je er goed in inleven.”

Cueva d'es Coloms 10 bezienswaardigheden op Menorca

Cueva d’es Coloms

10. Dans op een fiësta

De meeste mensen bezoeken Menorca in de zomer. Jij ook? Dan heb je gelukt! Menorca barst in de zomer namelijk van de fiëstas. Tijdens deze (vaak religieuze) feesten bruist het hele eiland. Concerten, paardenraces, theater en traditionele dans wisselen elkaar af. Doe mee met de lokale feesten en mis zeker het afsluitende vuurwerkspektakel niet!