Zo doe je Sintra in 1 dag (vanuit Lissabon)

Redactie - 12 mei 2019

Zo doe je Sintra in 1 dag (vanuit Lissabon)

Redactie - 12 mei 2019

Vakantie vieren in Lissabon? Plan een dagje Sintra. Een pittoresk stadje aan de voet van het Sintra-gebergte. Vanaf het moment dat je aankomt in dit sprookjesachtige plaatsje ben je betoverd! En er is zoveel te zien, dat het lastig is om alles in één dag af te vinken. Maar daar komt Zoover to the rescue. Dit zijn mijn tips voor een daguitstapje naar het mooie Sintra.


Beeld: © Jose Ignacio Soto – adobe.stock.com.

First thing first: hoe kom je er? Met de trein. Treinen vertrekken vanaf station Rossio in het historische centrum van Lissabon. Een treinkaartje kost ongeveer vijf euro.

Sintra is bezaaid met paleizen en prachtige herenhuizen die wachten om ontdekt te worden, maar persoonlijk vind ik Palácio da Pena (en het bijbehorende park), Palacio Nacional, Castelo dos Mouros en Quinta da Regaleira (en de tuinen) de vier absolute must sees.


Beeld: © majonit – adobe.stock.com.

Palácio Nacional

Neem vanaf het treinstation bus 434 naar het Paleis van Sintra. Of wandel lekker in twintig minuutjes naar het paleis door het mooie berggebied. Palácio Nacional is een van de best bewaarde koninklijke paleizen in Portugal en blijkbaar het meest geliefd bij Portugese adel. Wanneer je over de drempel stapt, snap je waarom. Goed om te weten: de deuren gaan om 9:30 uur open en een ticket kost circa tien euro. 


Beeld: © Henrique Silva – adobe.stock.com.

Quinta da Regaleira

In vijftien minuutjes wandel je door naar de tweede stop: Quinta da Regaleira. Quinta da Regaleira heeft een ‘paleis’, maar dat is stiekem gewoon een groot huis. De reden dat het toch een must see is, is het bijzondere park eromheen.

Toen de rijke Carvalho Monteiro het landgoed in 1892 kocht, maakte hij van het park een vreemde verzameling objecten. Terwijl je rondloopt kom je torens, fonteinen, sculpturen en bruggen tegen. Zelfs als je de kaart van Quinta da Regaleira erbij pakt, zul je nog verdwalen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken.

Loop vanaf Quinta da Regaleira terug naar het historisch centrum van het stadje. Heb je een lekkere lange dag in Sintra? Sla dan het leuke centrum niet over.

[article href=”hhttps://www.zoover.nl/blog/toplijstje/deze-15-populaire-accommodaties-in-portugal-scoren-het-best-op-ligging/”]

Sintra centrum

Het centrum is gevuld met geplaveide straatjes en gezellige cafés. Een schitterende plek om te verkennen en even lekker rond te dwalen. Trakteer jezelf ook vooral op een lokale Ginjinha, een zure kersenlikeur die vaak in een chocolade borrelglas wordt geserveerd.

Je kunt daarna vanaf het nationaal paleis bus 434 naar het Moorse kasteel pakken.


Beeld: © naughtynut – adobe.stock.com.

Castelo dos Mouros

Het Moorse kasteel werd in de 9e eeuw gebouwd om Sintra te bewaken, maar ligt tegenwoordig in puin. Er zijn dan ook niet veel echte gebouwen meer te zien. Wat een bezoek aan de ruïnes zo bijzonder maakt, is het beklimmen van en wandelen langs de verdedigingsmuren. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de regio, waaronder supermooi zicht voor een kiekje van Pena Palace.

Vanaf het Moorse kasteel kun je de bus naar Palácio Nacional da Pena nemen of tien minuutjes wandelen naar de volgende stop.


Beeld: © Jose Ignacio Soto – adobe.stock.com.

Palácio Nacional da Pena

De felle kleuren en het bijzondere ontwerp geven je het gevoel dat hier een Disney-prinses woont, maar het paleis werd in 1842 bewoond door koning Ferdinand II. Hij liet het bouwen met een scène uit een opera als inspiratie. Het resultaat? Dit geweldige, bontgekleurde bouwwerk.

Toegang tot het paleis en het park kost circa vijftien euro. Liever alleen het park bezoeken en het paleis van de buitenkant bekijken? Koop dat een goedkoop ticket voor 7,50 euro.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/hoeveel-van-deze-originele-must-see-bestemmingen-in-portugal-heb-jij-al-gezien/”]

Zo kun je Sintra in één dag zien:

  • Als je maar een dag in Sintra hebt, kun je niet alles zien. Kies een paar must sees en plan je dag daar omheen.
  • Plan van tevoren wat je wilt zien en welke route je daarvoor het beste kunt afleggen. Als je goed voorbereid begint, kun je meer zien in een dag.
  • Houd er rekening mee dat Sintra heuvelachtig is. Je kunt de bus nemen naar bezienswaardigheden, maar lopen is natuurlijk leuker. Mits je goede schoenen draagt.
  • Drukke bezienswaardigheden, zoals Palácio Nacional da Pena, kun je beter ’s ochtends vroeg bezoeken om zoveel mogelijk andere vakantiegangers te ontlopen.

 Nieuwsgierig geworden naar Sintra? Boek een van onze favoriete accommodaties in Sintra of Lissabon:

Bed and Breakfast Quinta dos Bons CheirosHotel Americano
Hotel Penha LongaHotel Turim Av. Liberdade
Hotel Quinta Verde SintraHotel Lisboa

Ben jij weleens in Sintra geweest? Deel je ervaring in de reacties.