Zijn sneeuwkettingen verplicht? In deze landen wel!

Redactie - 18 november 2018

Zijn sneeuwkettingen verplicht? In deze landen wel!

Redactie - 18 november 2018

Gooi jij deze winter de ski’s in een dakkoffer om richting de bergen te knallen? Dan vraag je je vast af ‘zijn sneeuwkettingen verplicht?’ Zorg ervoor dat je een set goede en eenvoudig te monteren sneeuwkettingen aan boord hebt als je hier naartoe gaat op wintersport:

  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Tsjechië
  • Italië

Zijn sneeuwkettingen verplicht

Duitsland

Bij bepaalde omstandigheden is het verplicht om in Duitsland sneeuwkettingen te gebruiken. Ook al ga je voor een korte skitrip naar Winterberg, je moet in het bezit zijn van sneeuwkettingen. Waar je deze moet gebruiken wordt aangegeven door middel van verkeersborden. Daarnaast moet je auto in Duitsland beschikken over goede winterbanden, ruitensproeier vloeistof en ruitenwissers.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-beste-accommodaties-wintersport-frankrijk/”]

Frankrijk

Winterbanden zijn niet verplicht in Frankrijk, in tegenstelling tot sneeuwkettingen die in besneeuwde gebieden wél verplicht zijn op wegen waar dat met verkeersborden staat aangegeven. De maximale snelheid in Frankrijk met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur, als de omstandigheden dit toelaten.

Zijn sneeuwkettingen verplicht

Oostenrijk

Sneeuwkettingen mag je in Oostenrijk alleen gebruiken als dit noodzakelijk is of wanneer je auto geen winterbanden heeft. En je mag het wegdek niet beschadigen. Zo is in de Arlbergtunnel het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan. Sneeuwkettingen zijn verplicht als je het blauwe verkeersbord langs de kant van de weg ziet staan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-wintersport-slaapplekken-oostenrijk/”]

Zwitserland

Reis je tijdens de wintermaanden naar Les Portes du Soleil om de latten onder te binden? Vergeet dan niet om je sneeuwkettingen mee te nemen naar het grootste skigebied van Zwitserland. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Sneeuwkettingen zijn verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Zijn sneeuwkettingen verplicht

Italië

In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben en op winterbanden te rijden. Ook op de Brennerautosnelweg tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen zijn winterbanden gedurende deze periode verplicht. In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt geen officiële verplichting, behalve als het met een verkeersbord staat aangegeven.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-italie-check-dan-5-verblijven/”]

Tsjechië

Ga je genieten van een skivakantie in Benecko, Cerná Hora of in het bekende skigebied Špindlerův Mlýn? In de wintermaanden is het in Tsjechië altijd verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Het gebruik ervan is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn. Of op wegen waar dat wordt aangeven door middel van een verkeersbord.

Zijn sneeuwkettingen verplicht verkeersbord

Zijn sneeuwkettingen verplicht? En onze tips!

De omstandigheden in bepaalde wintersportlanden kunnen ervoor zorgen dat je sneeuwkettingen keihard nodig hebt. Vertrek daarom nooit zonder naar je wintersportbestemming. Daarnaast is het handig om een rubberen mat, goede handschoenen en een hoofdlamp mee te nemen. Het helpt je allemaal bij het omleggen van de sneeuwkettingen. En heb je velgen met wieldoppen? Haal die wieldoppen dan thuis alvast van de velgen. Het lijkt zo simpel, maar het blijkt in de praktijk vaak hogere wiskunde: het omleggen van sneeuwkettingen. De beste tip die we je kunnen geven? Oefen een aantal keer in Nederland. Zo ga je goed voorbereid op reis, en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Neem jij altijd sneeuwkettingen mee als je met de auto op wintersport gaat? Laat het ons weten in een reactie of schrijf een review.