Je kunt niet wachten op je weekendje weg naar Barcelona, Kopenhagen of Lissabon! Nog een paar nachtjes slapen en dan vertrek je naar je favo stad. Meer dan handbagage heb je niet nodig, maar hoe zat het ook alweer met die handbagageregels?

lifehacks koffer inpakken vakantie

Handbagage: wat mag wel en wat mag niet

Hoe zit het ook alweer? Wat zijn de handbagage regels? En vooral ook: wat niet? Vloeistoffen moeten in een apart zakje, maar mag je zoveel meenemen als je wilt? En is een pincet met een scherpe punt nou wel of niet toegestaan? Zoveel vragen, maar gelukkig hebben wij alle antwoorden voor je!

Wat mag mee in je handbagage?

De website van Schiphol laat weten dat je in principe alles mee mag nemen in je handbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Daarnaast gelden er regels over de hoeveelheid vloeistoffen. In ieder geval mag je meenemen:

 • Vloeistoffen (onder bepaalde voorwaarden)
 • Medicijnen
 • Babyvoeding
 • Dieetvoeding
 • Kleine schaar, vijl of pincet (onder bepaalde voorwaarden)
 • Elektronica
 • Voedingswaren

Onder bepaalde voorwaarden

Voor vloeistoffen geldt: neem verpakkingen mee van maximaal 100 ml en stop deze in een transparant zakje van een liter. Je mag 1 zakje mee per persoon. Daarnaast vallen onder vloeistoffen ook gels, crèmes en pasta’s. Denk aan: lippenstift, mascara en tandpasta. Vloeistoffen die je ná de douane koopt, mag je overigens meenemen in de verzegelde tas en met je aankoopbewijs.

Medicijnen en dieetvoeding mag je meenemen, meestal wel met een (medische) verklaring dat het noodzakelijk voor je is. Voedingswaren kun je meenemen, maar vloeibaar eten (zoals smeerkaas) moet voldoen aan de vloeistoffenregels. Babyvoeding is geen probleem, zolang je ook daadwerkelijk een baby bij je hebt.

Scherpe voorwerpen zijn niet toegestaan, maar een kleine schaar, vijl of pincet mag wel. Als het scherpe gedeelte maar niet langer is dan 6 cm. Sprays zijn ook toegestaan, maar wel volgens de vloeistoffenregels.

Wat mag je absoluut niet meenemen in je handbagage?

Natuurlijk wil je zeker weten dat je geen verboden voorwerpen meeneemt tijdens je vakantie naar Spanje, Portugal of een ander lievelingsland. We gaan ervan uit dat je de meeste van de volgende voorwerpen niet zo snel mee zal nemen, maar voor de zekerheid:

 • (Onderdelen van) vuurwapens en andere apparaten die projectielen kunnen afvuren. Let op: een speelgoedgeweer dat als echt wapen kan worden aangezien, wordt ook niet gewaardeerd door de security.
 • Verdovingsapparaten
 • Voorwerpen met een scherpe punt (langer dan 6 cm) of rand. Let op: scheermesjes vallen hier ook onder, dus die kun je beter kopen als je op je bestemming aangekomen bent.
 • Stompe voorwerpen zoals een knuppel of vechtsportmateriaal.
 • Explosieve(n) voorwerpen. Let op: een aansteker is ook niet toegestaan in je handbagage.
Vloeistoffen vliegveld

Snel door de security met je handbagage

Wil je zo snel mogelijk naar je gate? Dan zijn er wat tips en trucs waarmee je snel door de douane bent. Houd je ten eerste natuurlijk aan de handbagageregels! En ten tweede: stop je transparante zakje met vloeistoffen, je elektronica en opladers nog niet in je koffer. Houd deze spullen even apart, die moeten namelijk op de band. Daarna kun je ze inpakken in je koffer.

Wat is jouw favoriete bestemming voor een stedentrip? Laat een review achter en inspireer daarmee andere vakantiegangers.

Bron: Schiphol.nl


Nog snel enkele productjes in reisformaat halen? Shop nu met extra korting bij Douglas dankzij deze acties en kortingscode!

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Uitgelichte berichten

Laurien

Redacteur

11 juli - 2018

Reacties