Houd je van wandelen, maar ben je een beetje uitgekeken op het Nederlandse landschap? Haal dan je wandelschoenen uit de kast en rijd de grens over naar onze oosterburen. Met haar hoge bergen en uitgestrekte bossen is Duitsland een paradijs voor wandelaars. Wij hebben de mooiste wandelgebieden in Duitsland voor je op een rij gezet.

Eifel Duitsland

Wandelen in de Eifel

Een weekendje wandelen dicht bij huis? Dan moet je in vulkaangebied de Eifel zijn. Dit veelzijdige middelgebergte begint niet ver over de grens bij Zuid-Limburg. Ooit bedekt met gloeiende lava, tegenwoordig kun je er eindeloos wandelen door een spectaculair landschap. De Eifelsteig is een wandelroute die je van noord naar zuid dwars door de Eifel voert. Oude kraters, vulkaanmeren, uitgestrekte bossen, burchten en kastelen wisselen elkaar af tussen de glooiende hellingen. De hoogste berg van de Eifel is de 747 meter hoge Hohe Acht. Vanaf de top van deze uitgedoofde vulkaan geniet je van een fenomenaal uitzicht over de Eifel.

Een prima uitvalsbasis voor je wandelvakantie in de Eifel is Vakantiepark Lindner Ferienpark Drees Nürburgring. Volgens reviewer Mel ‘een zeer net park met weinig gebreken. Zeer nette/mooie huisjes en het personeel is vriendelijk.’

Sauerland Duitsland

Wandelen in het Sauerland

Ook niet zo ver over de grens ligt Sauerland. Het land van de duizend bergen is vooral bekend bij wintersportliefhebbers. Als er sneeuw valt reizen ze massaal af naar het populaire Winterberg om een weekendje te skiën. In andere jaargetijden is Sauerland met duizenden kilometers aan wandelpaden echter een fantastisch wandelgebied. Het is heerlijk stappen door het glooiende landschap met helgele velden vol koolzaad en idyllische riviertjes. Daarnaast barst het er van de sfeervolle stadjes vol oude vakwerkhuizen. Een van die stadjes is Schmallenberg: een prima startpunt voor mooie wandelingen in de omgeving.

De Harz Duitsland

Wandelen in de Harz

Iets verder weg, maar zeker de moeite waard: de Harz. Een bijzonder middelgebergte dat eenzaam uitsteekt in het verder vrijwel vlakke Noord-Duitse landschap. Vanuit de Harz kun je hierdoor vaak genieten van spectaculaire vergezichten. De hoogste berg van de Harz is de 1.142 meter hoge De Brocken. Geen zin in deze klim? Stap dan in de beroemde stoomtrein van de Brockenbahn voor een nostalgisch ritje naar de top. Een prima startpunt voor mooie wandelingen in de Harz is het bezoekerscentrum in Torfhaus. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de Duitse dichter Goethe en volg de Goetheweg: een schitterende route door bossen en langs rotspartijen.

Sachsische Schweiz Duitsland

Wandelen in de Sächsische Schweiz

Ook de Sächsiche Schweiz ligt niet bepaald naast de deur. Dit nationale park vind je namelijk in het oosten van Duitsland, vlak bij de stad Dresden. De lange reis naar het Zwitserland van Saksen wordt wel beloond, want dit natuurgebied is uniek in Europa. In het zandsteengebergte word je betoverd door diepe ravijnen, grillige rotspartijen, magische tafelbergen en uitgestrekte bossen. De Sächsiche Schweiz biedt een uitstekend netwerk van honderden kilometers aan toegankelijke en bewegwijzerde wandelpaden. Een paradijs dus voor wandelaars en natuurliefhebbers. Voor de afwisseling een stedentrip Dresden aan je wandelvakantie vastplakken? Goed idee, de historische stad is beeldschoon. Lekker slapen doe je op loopafstand van het centrum bij Hotel Leonardo Dresden Altstadt.

Teutoburgerwoud Duitsland

Wandelen in het Teutoburgerwoud

Last but not least: het Teutoburgerwoud. Steek je bij Enschede de grens over, dan doemt daar al snel het Teutoburgerwoud op. Geen spectaculair hooggebergte, maar een langgerekte heuvelrug met sprookjesachtige bossen en charmante dorpjes. Hoogtepunt van het Teutoburgerwoud zijn de grillige Externsteine. De 38 meter hoge zandsteentorens die uit het landschap oprijzen, worden weerspiegeld in een helder meertje. Fotogenieker wordt het niet. In de omgeving zijn verschillende mooie wandelpaden die de bossen in leiden.

Heb jij weleens gewandeld in bovenstaande gebieden? Laat dan een review achter op Zoover.

Uitgelichte berichten

Lees ook

Anita

Redacteur

13 januari - 2019

Lees ook

Reacties