Gelderland, met zijn vennen in Nijmegen en weidse panorama’s in de Gelderse vallei, biedt wandelaars één van de meest veelzijdige landschappen die ons kleine landje rijk is. Wij zochten vier prachtige routes voor je uit, waar het goed toeven én wandelen is.

Beeld: www.clo.nl

1. De Gelderse Poort

De Gelderse Poort is een oud rivierenlandschap. Waar hier vroeger rivieren stroomden, zijn er nu dijken, kunstmatige oevers en (heel veel) wei- en boerenland. Staatsbosbeheer werkt hard om het land terug te geven aan de natuur, en dat levert mooie vergezichten op. Onze keuze qua wandelen valt op de Ooijpolder en de Duffelt: deze vormen samen een fijn gebied om rond te scharrelen. Dit gebied vind je ten oosten van Nijmegen en wordt gekenmerkt door kleine dorpen, mooie natuur en boerderijen. Als klap op de vuurpijl heb je prachtig zicht op een indrukwekkende stuwwal. Je vindt hier negen wandelroutes, die variëren in lengte tussen de drie en tien kilometer. Leuk weetje: omdat de routes vooral over boerenland lopen, worden ze door de boeren onderhouden.

Vertrekpunt: Hollands-Duits gemaal, Nijmegen. Lengte: 10 km. Duur: drie uur. Exacte route vind je op: www.wandelenindeooijpolder.nl

Wil jij na een dagje wandelen je hoofd op een Nijmeegs kussen leggen? Dat kan bijvoorbeeld hier! (Zooverscore 9,8)

Beeld: www.eugeni.nl

2. Het Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal is een belangrijke schakel in de Renkumse Poort. Als je hier vrij rondwandelt, zal het je opvallen dat je van hoge, droge Veluwe naar lage, natte uiterwaarden van de Rijn gaat. Erg leuk om dit in één wandeling te zien! Tijdens je tocht te voet word je getrakteerd op het fraaie Kasteel Doorwerth: een oeroude waterburcht.  Je kunt in het Beekdal ook de route genaamd Rondje Paradijs lopen, deze is 7 kilometer lang. Tijdens deze route wandel je door landgoed Quadenoord en kom je verschillende grafheuvels tegen. En ben je in de buurt van Otterlo? Ga dan zeker ook even wandelen in De Hoge Veluwe!

Vertrekpunt: 50 meter ten oosten van de parkeerplaats van Kaasboerderij Vanelly, Achterveldseweg 26 in Barneveld. Lengte: 10 km. Duur: drie uur. Exacte route vind je op: www.klompenpaden.nl.

Je verwacht het wellicht niet, maar Renkum heeft zelfs een camping: Camping Quadenoord! En laat deze nou net een 8,9 krijgen!

‘Super camping’ zegt reviewer Selma: Rust, ruimte, privacy, bos en (leuk) primitief. De natuur is prachtig. Wij hebben hier topdagen gehad; zelfs in de regen. Je hebt hier niet het idee dat je op een camping staat, maar gewoon in het bos.

Beeld: www.lunteren.com

3. De Gelderse vallei

De Gelderse Vallei ligt ingeklemd tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Ooit stroomde de Maas door dit gebied en vandaag de dag is de Gelderse Vallei nog altijd een nattig gebied, met fraaie bossen en heide. Het is er vooral open en weids. En dat is niet alleen fijn voor wandelaars, ook weidevogels hangen hier graag rond! Het dorpje Lunteren heeft zelfs z’n eigen bos: Het Lunterse Buurtbosch. Dit bos werd nagelaten door meneer van den Ham (1822-1912) aan de Lunterse bevolking. Vanaf hier kun je o.a. de route ‘De Lunterse Boer’ doen.

Vertrekpunt:Parkeerplaats aan de Vijfsprong. Lengte: 13,6 km. Duur: 3,5 uur. Exacte route vind je op: www.eropuitinede.nl
Wil je niet één, maar twee dagen wandelen? Dat snappen wij. Dan is er voor jou vast wel een kamertje vrij in Hotel De Wormshoef of Hotel De Lunterse Boer.

Beeld: www.franshobby.nl

4. Dreumel: tremelepad

Het super-schattige dorpje Dreumel ligt in de rivierenlanden van De Betuwe. Vanaf hier kun je veel verschillende wandelroutes doen, langs onder andere de Dreumelse Berg en in natuurreservaat De Meren. Een leuke route is het Tremelepad, dat onderdeel is van ‘De klompenroute’: deze route vormt als je het op de kaart bekijkt namelijk de vorm van een klomp. Het Tremelepad is in twee richtingen gemarkeerd, zodat de route zowel links- als rechtsom te wandelen is. De route kan gecombineerd worden met het Lauwsepad (14 km). Niet schrikken als je wild of vee tegenkomt, dat is hier aan de orde van de dag.  Andere mooie plaatsen in het gebied zijn Buren, Culemborg, Geldermalsen en Zaltbommel.

Startpunt: Landwinkel Bloeiend Merm, Dreumel. Lengte: 14 km. Duur: 3,5 uur. Route: www.gelderseroutes.nl

Op zoek naar meer leuke wandelroutes? Hier vind je de mooiste routes in Brabant!

Slapen in Gelderland? Dat kan op veel mooie plekken, zie Zoover voor alle info!

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

20 oktober - 2017

Reacties