Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

Redactie - 23 april 2020

Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

Redactie - 23 april 2020

Het weidse, vlakke landschap van Groningen is ideaal om mooie fietstochten te maken. Ontdek de oude veenkoloniën, geniet van Nationaal Park Lauwersmeer en fiets door de bruisende stad Groningen. Op zoek naar de beste routes? Dit is onze top 4 van mooiste fietsroutes in Groningen.

Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

1. De Lauwersmeerroute in noordwest Groningen

De Lauwersmeerroute is nog geen veertig kilometer lang, dus qua afstand een mooie opwarmer. De tocht start in het dorpje Ulrum, waar je kunt beginnen met een bijzonder kopje thee bij De Theefabriek. Vervolgens fiets je door het oude vissersdorp Zoutkamp en Nationaal Park Lauwersmeer. In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee, waardoor het Lauwersmeer overbleef. De vroegere bodem van de Lauwerszee is nu een bijzonder natuurgebied. Via Lauwersoog en Hornhuizen maak je de route compleet. De complete routebeschrijving vind je hier. In Lauwersoog kun je trouwens ook goed overnachten, als je op je gemak van Groningen wilt genieten. Het ruim opgezette Vakantiepark Landal Natuurdorp Suyderoogh krijgt van jullie een 8,6.

Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

2. De Oldambtroute langs het water

Heb je zin in een wat langere fietstocht, kijk dan eens naar de Oldambtroute. Deze tocht is 54 kilometer lang. Je start in Heiligerlee en rijdt langs de randen van het Schiereiland van Winschoten, het zandgebied tussen de Dollaradpolders. Je komt door de mooie vestingdorpen Oudeschans en Bad Nieuweschans. Dat laatste dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en een vestingmuseum. Een mooie gelegenheid om even af te stappen en een wandeling over de oude vestingwallen te maken. Je fietst ook langs het Oldambtmeer. Dat is een van de grootste meren van Nederland. Onderweg passeer je bovendien prachtige grote boerderijen, bijvoorbeeld in Finsterwolde. De routebeschrijving van de Oldambtroute kun je hier downloaden.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wandelen-in-friesland/”]

Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

3. Historische fietsroute Welkom in het jaar 1742

Wil je de geschiedenis van Groningen beter leren kennen, dan is de historische fietsroute Welkom in het jaar 1742 een aanrader. Deze tocht is ruim 38 kilometer lang. Start in de vesting Bourtange, een geweldig verdedigingswerk uit 1742. Deze vesting werd nooit ingenomen en het is een prachtig bouwwerk om te bezoeken. Je fietst vervolgens door de streek Westerwolde, niet ver van de Duitse grens. Je komt door het beekdal van de Ruiten Aa en bezoekt onder andere het esdorp Sellingen met een kerk uit 1300. Een bijzonder stukje Groningen! De routebeschrijving vind je hier.

Tip: wil je ook de mooiste fietsroutes in het zuiden van Nederland ontdekken? In dit blog lees je alles over de mooiste routes in Noord-Brabant.

Top 4 mooiste fietsroutes in Groningen

4. Ontdek de stad Groningen per fiets

Ben je in Groningen, dan is het zonde om de hoofdstad over te slaan. Want Groningen is een van de leukste steden van Nederland. Extra leuk: je kunt de stad prima per fiets verkennen. De Fietsroute stad Groningen start in Eelderwolde en leidt via het Hoornse Meer naar Groningen. Je rijdt door de historische binnenstad, met mooie oude pakhuizen en leuke hofjes. Een bezoek aan de Martinitoren hoort er natuurlijk ook bij. Je fietst vervolgens de stad uit en rijdt door het buitengebied van de stad weer terug naar Eelderwolde. Een mooi, afwisselend rondje van dertig kilometer, waarbij je stad en natuur combineert. Wil je graag een nachtje blijven slapen in Groningen? Dan is Hotel Hampshire Groningen Centre een prima keus. Jullie geven dit hotel een 8,5.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/10-leukste-dagjes-nederland/”]

Heb jij tips voor mooie fietsroutes in Groningen? Laat je reactie achter in de comments!