Tips: zo houd je je tent of caravan lekker koel

Redactie - 13 juli 2019

Tips: zo houd je je tent of caravan lekker koel

Redactie - 13 juli 2019

Hartstikke leuk hoor, kamperen. De hele dag buiten, lekker relaxed. Maar het grote nadeel van bivakkeren in je tent of caravan is de warmte. Wil je voorkomen dat je ’s nachts je tent uitdrijft omdat je kampeerplek in een sauna is veranderd? Met deze tips houd je je tent of caravan lekker koel.

1. Houd de ramen van je caravan dicht (of juist niet)

Kampeer je op een warme plek, bijvoorbeeld in Kroatië of het zuiden van Frankrijk, dan is het beter om je deuren en ramen overdag dicht te houden. Als het ’s avonds afkoelt, gooi je alles open en kan er wat koele lucht naar binnen. Sta je op een plek waar het de hele dag lekker waait, dan is het juist beter om alles de hele dag open te laten. Dan kan het goed doorwaaien en wordt het hopelijk een stuk minder warm in je tent of caravan.

kamperen

Foto van Manuel Meurisse via Unsplash

2. Schaf een schuiltent (tarp) aan

Voor je caravan gaat het niet werken, maar voor je tentje misschien wel: schaf een schuiltent of tarp aan, een tentdoek waarmee je een overkapping voor je tent realiseert. Ook fijn als het regent, dan heb je tenminste een waterdichte luifel waar je onder kunt schuilen. Wel een waterdichte kopen dan!

3. Warmhouddekens over je tent

Een simpele, maar effectieve truc: span een warmhouddeken van reflecterende folie over je buitentent. Doe de reflecterende laag naar buiten, dat weerkaatst de zon waardoor de warmte niet wordt opgenomen. Resultaat: een koele tent. En het kost ook nog eens maar een paar euro!

4. Koop een ventilator

Een ventilator is altijd handig tijdens kamperen in zomertemperaturen. Je kunt voor een staande ventilator kiezen, eventueel op batterijen, of een variant die je in de caravan op kunt hangen. Welke je ook kiest, hij brengt ’s nachts in elk geval heerlijke verkoeling met zich mee.

kamperen

Foto van Patrick Hendry via Unsplash

Mooie campings in warme gebieden

Zoek je nog een mooie camping, in een omgeving waar het (bijna) altijd warm is? Kijk dan eens naar Camping La Sirene in Argelès-sur-Mer, die van jullie een 8,2 krijgt. Nog een topper: Vakantiepark Valalta in het Kroatische Rovinj, die een 8,4 scoort, onder andere vanwege de geweldige ligging.

5. Gooi een paar emmers water over je caravan heen

Is het echt warm in je caravan? Gooi er dan een paar emmers koud water overheen. Door de verdamping van het water koelt het iets af, al zal het geen graden verschil maken. Maar hé, alle kleine beetjes helpen! Heb je een tent die van boven open kan? Doe dat dan: warme lucht stijgt op en kan dan zo je tent uitdrijven.

kamperen

Foto van Lewis Scott via Unsplash

6. Zet een emmertje koud water onder de tentflappen

Kampeer je in een tent? Zet dan onder de tentflappen, voor de beluchtingsgaten, een emmertje of teiltje met ijskoud water. Door het koude water koelt de lucht onder de flappen of. Zo ontstaat een luchtstroom, die de warme lucht uit de tent trekt.

7. Ga lekker buiten slapen

Is het in je tent of caravan écht niet te harden? Dan kun je altijd nog je luchtbed of matrasje naar buiten slepen en heerlijk in de buitenlucht gaan slapen. Onder de sterren, met een briesje: fijner wordt het niet. Zorg wel dat je van top tot teen bent ingesmeerd met anti-muggenspray, zodat je de volgende morgen niet onder de bulten wakker wordt. Deze tien tips helpen je om de muggen te weren.

Heb jij tips om je tent of caravan lekker koel te houden? Laat ze achter in de comments!