Tips voor leukere en betere vakantiefoto’s

Redactie - 6 september 2018

Tips voor leukere en betere vakantiefoto’s

Redactie - 6 september 2018

Ken je dat gevoel? Bij thuiskomst voel je wat teleurstelling als je de vakantiefoto’s bekijkt. Want eigenlijk zitten er maar een paar écht mooie foto’s tussen. Anderen zijn leuk ter herinnering maar het merendeel is saai. Met onze tips maak je leukere en betere vakantiefoto’s en voorkom je teleurstelling achteraf! 

Oefen voor je vertrekt

Dat is natuurlijk vooral belangrijk met een nieuwe camera. De gebruiksaanwijzing in het vliegtuig lezen is niet genoeg. Zorg dat je de belangrijkste functies van je toestel weet te vinden. Welke dat zijn hangt af van je eigen voorkeuren en het type vakantie. Op wintersport heb je bijvoorbeeld weer hele andere instellingen nodig dan tijdens een jungletocht, rondvaart of beachparty.

Maak de voorgrond interessant

Een landschapsfoto wordt leuker door ook iets op de voorgrond mee te pakken. Dat kan een mooie bloem zijn, een grappig verkeersbord, een lokale hardwerkende boer, of een mooi verliefd stel dat ook van het uitzicht geniet.

Niet pal in de zon

Portretfoto’s in de schaduw zijn mooier dan foto’s die je pal in de zon neemt. Doordat op de achtergrond wel een zonnig landschap of strak blauwe lucht te zien is, ogen de foto’s wel zonnig. In de schaduw is het licht zachter waardoor gezichten mooier uitkomen. Fel zonlicht maakt gezichten harder door het grote contrast tussen licht en schaduw op het gezicht. Ook heb je in de schaduw geen last van het fijnknijpen van de ogen.

Actiefoto’s

Actiefoto’s zijn achteraf vaak het leukst omdat die de meeste herinneringen met zich meedragen. Dus wees alert en heb je fototoestel altijd binnen handbereik.

Actieve poses

Spring! Gebruik de functie op je toestel waarmee je meerdere foto’s achter elkaar maakt. Dikke kans dat er eentje bij zit waarop jullie allemaal in de lucht hangen! Zo zijn er meer originele actieposes te verzinnen, gebruik je creativiteit!

Zo dichtbij mogelijk

Als je zonder gevaar voor eigen leven dichterbij kan komen, doe dat dan. Dat is altijd beter dan inzoomen. Vooral als er weinig licht is maakt inzoomen het nog lastiger een scherpe foto te nemen.

Zelfontspanner

Als je de camera niet stil kan houden door het indrukken van de sluiterknop, gebruik dan de zelfontspanner. Daarbij kan het leunen tegen een muur of je fototoestel op een stabiele ondergrond zetten je ook helpen een scherpe foto te maken.

Maak gebruik van de ‘gouden uren’

Het mooiste fotolicht heb je in het eerste en laatste uur zonlicht van de dag. De zogenaamde ‘golden hours’.

Weet wanneer je flitst

Veel mensen gebruiken de flits alleen binnen of als het buiten donker is. Maar soms kan een flits ook bij fel zonlicht goed zijn om schaduw in het gezicht of andere schaduwplekken op te lichten. Andersom kan het achterwege laten van de flits in donkere situaties juist mooie sfeerfoto’s opleveren. Er moet dan wel wat natuurlijk licht of lamplicht aanwezig zijn. De sluitertijd zal dan langer zijn waardoor het wel extra belangrijk is de camera goed stil te houden.

Focus op dingen die je niet op de foto wilt

Soms zie je achteraf pas dat er iets op je foto staat dat je bij het maken helemaal niet gezien had, bijvoorbeeld een volle vuilnisbak. Jammer, check dus eerst of er geen ongewenste elementen in beeld zijn.

Leg jezelf geen grenzen op

Zorg dat je voldoende batterijen of een extra accu bij je hebt en voldoende geheugen zodat je onbeperkt foto’s kan maken en je dus niet in hoeft te houden. Hoe meer foto’s hoe meer kans dat er hele mooie bij zitten. De rest delete je later.

Omgekeerde zonsondergang

Foto’s van een oranje ondergaande zon zien we genoeg. Draai je eens om en fotografeer de omgeving die er prachtig bij ligt in het gekleurde licht. Ook jijzelf en je vrienden en familie zien er stralend uit bij dit licht.

Inzoomen op details

Al is het geheel nog zo mooi, op een foto wordt die zee met die honderden bootjes of die drukke markt al snel een warrig plaatje dat niet interessant is. Zoom je echter in op één aspect, dan wordt het ineens een stuk interessanter en kleurrijker. Aan de achtergrond is te zien hoe indrukwekkend het geheel moet zijn geweest, maar door het vastleggen van een mooi detail is de foto een lust voor het oog.

Thema’s

Wat tot slot nog kan helpen om meer variatie in je foto’s te brengen is het gebruik van thema’s. Als je van te voren bedenkt welke thema’s je graag van je vakantiebestemming vast wilt leggen, dan ben je je eerder bewust van wat mooie foto’s zijn. Bijvoorbeeld religie, natuur, humor, bijzondere planten, dieren, de locals,  eten en drinken, verkeer, maar ook liefde, geschiedenis, cultuur, huizen, architectuur, armoede, rijkdom. Het gaat om wat jij leuk vindt en wat je vakantiebestemming je biedt.

Heb je nog een goede fotografietip? Laat het ons weten in een reactie.