Tips voor Noorwegen in het voorjaar

Redactie - 22 december 2017

Tips voor Noorwegen in het voorjaar

Redactie - 22 december 2017

[zcontent href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

In het voorjaar staan niet alleen de bloemen in bloei. Ook de Noren zelf bloeien helemaal op. Je voelt de natuur om je heen tot leven komen en dankzij de verschillende feestdagen is het in Noorwegen één groot feest. Tijd om je koffers te pakken in de lente dus. Doe je voordeel met onze tips voor een Noorse voorjaarsvakantie.

In de late lente is de natuur hier op haar mooist

Wil je echt je ogen uitkijken? Vier dan vakantie in Noorwegen aan het einde van de lente. De natuur is echt spectaculair. Denk aan bomen en bloemen die tot leven komen, sneeuw in de bergen, watervallen die door smeltwater opzwellen en boomgaarden met bloeiende fruitbomen. Die kom je trouwens in mei vooral veel tegen in de buurt van de Hardangerfjord. En goed nieuws: in delen van Noorwegen geeft de sneeuw er al in februari de brui aan.

Het weer in Noorwegen in de lente

Vanzelfsprekend zijn wij niet onbekend met wisselvallig weer, maar in Noorwegen doen ze er nog een schepje bovenop. Het kan tot mei koud zijn, maar er zitten ook genoeg rokjesdagen en zonderjasweekenden tussen. In de lente kan het behoorlijk waaien, dus een stormparaplu is een must voor je stedentrip naar Oslo. Net als een nachtje bij Hotel Scandic Holmenkollen Park of Hotel Grand als we de reviews mogen geloven.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/top-10-mooiste-treinroutes-in-europa/”]

Het temperatuurverschil in het zuiden en noorden is in de lente behoorlijk. De lente arriveert meestal eerst ergens rond april in het zuiden. Maar, goed om te weten: het kwik stijgt aan ’t begin van de lente het hoogst in West-Noorwegen. In mei is het ’t warmst in het oosten en zuiden. Dan weet je in ieder geval waar je moet zijn voor terrassenweer!

Welke kleding inpakken voor een vakantie naar Noorwegen in de lente?

Je voor het goede weer kleden is in Noorwegen een kunst. Zoals de Noren zeggen: vertrouw je eigen ogen niet. Tegen de tijd dat je je jas hebt aangetrokken, is de kans groot dat het weer alweer is omgeslagen.

Het weer en de temperatuur kunnen snel omslaan. Zeker in de bergen. De gouden tip: goede schoenen zodat je voeten warm blijven. En neem altijd warme kleding mee. Hoe blauw de lucht ook is. Lenteweer kan heel onvoorspelbaar zijn, dus trek veel laagjes aan en wees zowel voorbereid op regen als een stralend lentezonnetje. O, en geen Noor gaat de deur uit zonder een goede regenjas of windbreker. Net als een zonnebril. Een must! En vergeet – ondanks de kou – je zonnebrandcrème niet.

Check sowieso altijd voor je vertrek naar Trondheim, Bergen of een andere prachtige Noorse bestemming even het weer.

Beeld: Alchetron.

Lokale lekkernijen proeven in de lente

In de lente toveren de Noren regelmatig gerechten met lam op tafel. Zeker rond Pasen. Ook is ‘t hét seizoen van de eerste verse aardappelen, asperges en wilde knoflook van het jaar. Die wil je zeker proeven tijdens je vakantie. Hetzelfde geldt voor alle verse vis: van haring tot kabeljauw uit de Lofoten (Skrei). Echte lokale delicatessen!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/10-tips-shoppen-scandinavie/”]

Hoe dichterbij de zomer, hoe meer je rabarber op het menu zult zien. Vooral tijdens de feestdagen in mei worden er de lekkerste gerechten met rabarber op tafel getoverd. Het is ook altijd traditie geweest om in de lente de voorraad van de winterwinkels op te maken. Dat betekent veel gezouten vlees en ‘raspeball’, een soort aardappelbol. Genoeg inspiratie wat te bestellen tijdens een avondje buiten de deur dineren dus!

Wil je alvast wat to-do’s voor je vakantie naar Noorwegen op je lijstje zetten? Lees dan deze tips van een pro over de Noorse zuidkust of lees het verhaal achter de vakantiefoto’s van de familie Jacobs.

Heb jij zelf nog tips voor Noorwegen in de lente? Laat ze achter in een reactie of schrijf een review over jouw Noorse vakantiebestemming.