Veilig op autovakantie? Dat doe je zo!

Redactie - 2 februari 2018

Veilig op autovakantie? Dat doe je zo!

Redactie - 2 februari 2018

Op autovakantie is onverminderd populair. Lekker scheuren over de Deutsche Autobahn of op je gemakje richting het zuiden over de Autoroute du Soleil. Met de auto op vakantie geeft een heerlijk gevoel van vrijheid! Zoover heeft tien tips voor je op een rij gezet om de voyage nóg comfortabeler te maken.

1. Autocheck

Je auto krijgt een flinke klap tijdens de vakantiereis. Vaak leg je toch al snel enkele duizenden kilometers af – bijvoorbeeld als je naar Portugal of Spanje gaat – en is het vehikel bovendien zwaar beladen. Een check bij de garage is dus niet onverstandig. Dat kost je echter wel wat avondjes uit eten, terwijl je zelf ook verschillende controles kunt uitvoeren.

  • De banden moeten in goede conditie zijn. Kijk daarom voor vertrek of de profieldiepte minimaal 3 mm is en of de banden niet zodanig beschadigd zijn dat het problemen zou kunnen opleveren. Breng bovendien álle banden op de juiste spanning (dat bespaart brandstof) en vergeet daarbij de reserveband niet.
  • Ga na of er voldoende olie en koelvloeistof in de motor zit (let op: koelvloeistof alleen controleren als de motor koud is, olie bij voorkeur ook) en vul de ruitensproeiervloeistof bij.
  • Loop de verlichting na en neem wat basisgereedschap mee, zoals een wielsleutel en krik

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/de-grote-autovakantie-checklist/”]

2. Vertrek ’s nachts

Wordt de rit langer dan twaalf uur, dan doe je er verstandig aan om ’s nachts te vertrekken. Vooral als je kleine kinderen hebt pak je hier je voordeel mee. Zij kunnen lekker verder slapen en hoeven niet vermaakt te worden. Ook voor mensen zonder kinderen is het voordeel groot: de weg is rustig en het is prettig om overdag aan te komen op je bestemming.

auto italy

3. Handige spulletjes

Attributen die je reis met de auto veraangenamen zijn een fles water, zonnebrillen, een toilettasje met wat basics zoals een borstel, tandenborstels, tandpasta, lippenbalsem, aspirientjes, iets tegen reisziekte, een rol wc-papier, plastic zakjes en verfrissende doekjes. Neem ook je groene kaart en een Europees aanrijdingsformulier mee!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/video-voordelen-van-autovakantie/”]

 4. Verplichte attributen

In sommige Europese landen móet je bepaalde attributen aan boord hebben. Van blaastest tot verbanddoos: be prepared!

  • Alcoholtest in Frankrijk (verplicht, maar wordt nog geen boete voor geschreven als je hem niet bij je hebt).
  • Brandblusser in België, Griekenland en Polen.
  • Gevarendriehoek in alle EU-listaten.
  • Reflecterend veiligheidshesje in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Slovenië en Slowakije.
  • Reservebril in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland.
  • Verbanddoos in België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en Slowakije.
  • Op dit moment is een tol-vignet achter de voorruit verplicht in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. De meeste vignetten zijn te koop bij ANWB-kantoren of anders aan de grens van het betrokken land.

Ook Ellen ging op autovakantie, met haar gezin. Zij vertrokken naar het Oostenrijkse Sölden en verbleven in Appartement Waldele. Een dikke aanrader volgens Ellen:

‘Ons appartement bestond uit twee grote slaapkamers, waarvan één met douche/toilet en de andere kamer met een bad/toilet. Tussen beide slaapkamers ligt een ruime keuken en woongedeelte. Alles was superschoon bij aankomst. In de dagen dat we daar waren, werden de handdoeken om de dag verschoond en het vuilnis opgehaald. Het appartement ligt zeer centraal, ongeveer op twee minuten lopen van de Gigijoch-lift. Zeker een aanrader!’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/op-autovakantie-baby-mag-absoluut-vergeten/”]

picknick

5. Belangrijke spullen bij de hand

Het ligt voor de hand: belangrijke spullen bij de hand houden. Toch gebeurt het vaak dat mensen juist die belangrijke spullen als eerste in de auto leggen uit angst om ze te vergeten. Vervolgens wordt de auto volgeladen en zijn de spullen kwijt. Je doet er goed aan om bijvoorbeeld belangrijke documenten in het dashboard op te bergen en de reistas met eten ook voorin te plaatsen. Dan hoeft de bijrijder zich niet in moeilijke bochten te wringen en heb je de boel zo gepakt als je ergens langs de weg wilt lunchen!

6. Vuilniszak in plaats van koffer

Ben jij iemand die niet goed kan kiezen en dus het liefst de hele huisraad achter in de kofferbak propt? Dan doe je er verstandig aan om die huisraad in vuilniszakken te stoppen. Op die manier kun je veel meer meenemen. Zeker als je lekker van de (winter)zon gaat genieten, heb je een hoop bij je. Wat dacht je bijvoorbeeld van zonnig Catalonië in Spanje? Over Camping Vilanova Park (Glamping) in het leuke plaatsje Vilanova zijn onze reviewers erg enthousiast. Het is hier lekker schoon, er zijn mooie zwembaden én zelfs stacaravans: voor ieder wat wils dus.

snelweg7. Neem je tijd en ga kamperen

Vermijd dat drukke pompstation een keer en neem onderweg de afslag naar een dorp. Of je tijdens je reis nu op zoek bent naar iets te eten of naar shampoo, maak er gewoon een avontuur van! Zoek een lokale drogist of dorpscafé en laat je verassen door wat het gebied je te bieden heeft. Bijvoorbeeld de regio Languedoc Roussillon. Deze streek is een waar paradijs als je met de auto op vakantie gaat, want hier vind je een overvloed aan fijne campings. Wat dacht je bijvoorbeeld van Camping Yelloh! Village Aloha? Hier is naast een fijn strandje en zwembaden ook een animatieteam voor je kids. Als dat geen vakantie is…

flitspaal

8. Flitsmeister

In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is het niet toegestaan om flitsinformatie op je navigatiesysteem te hebben. De boetes zijn niet kinderachtig en kunnen oplopen tot wel meer dan duizend euro. De flitspaal-signalering uitzetten is helaas niet voldoende, de software moet je helemaal verwijderen. Een gewaarschuwd mens…

9. Wat drinkt je auto?

Brandstof kan in elk land weer een andere benaming hebben. Zo heet Euro95 in Tsjechië bijvoorbeeld Natural95 en diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven. In Oostenrijk heet Euro95 heel verwarrend dan weer ‘Super’. Let dus even goed op, dat je wel de goede peut in je auto gooit!

tanken

 10. Neem een kijkje op Zoover

Een autovakantie slaagt helemaal als je van tevoren even rondkijkt op Zoover. Zo check je waar je onderweg leuk kunt overnachten of zoek je een mooi hotel of fijne campingplaats voor op de eindbestemming. Dat allemaal in orde hebbende, kun je op je dooie gemakje in de auto stappen!

Leuke kampeerplekjes vinden voor onderweg? Zoek en boek een fijne camping op Zoover!