Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

Redactie - 2 juni 2020

Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

Redactie - 2 juni 2020

Beestjes van nog geen centimeter groot, levend in bomen en struiken en je ziet of hoort ze nooit. Teken lijken zo onschuldig, maar eindigden in de Rotbeesten Top 50 van Vroege Vogels toch met stip op één. En terecht. De spinachtige beestjes die zich ongemerkt in je huid nestelen kunnen besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Kleine beestjes met grote gevolgen, wat doe je er tegen en wanneer ben je extra alert?

Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

Riskante beten van teken

De onvoorspelbaarheid van deze parasieten maakt de beten riskant. Na een beet weet je nooit zeker of de teek al dan niet de bacterie bij zich draagt, gemiddeld is zo’n 14 procent van de teken besmet met Lyme. Zelfs na een beet van een besmette teek hoeft dit nog niet te betekenen dat je direct de ziekte van Lyme hebt opgelopen. De teek heeft meestal nog behoorlijk wat tijd nodig om een geschikte plek te vinden om zich te nestelen, eenmaal genesteld begint het bloedzuigen pas. Hier doet de teek zo’n 24 tot 78 uur over en pas aan het einde van dit proces worden de eventuele ziekmakende bacteriën overgebracht. Dit betekent dus dat wanneer de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, de kans op besmetting nihil is. Een besmetting met Lyme kan soms in een tijdsbestek van enkele dagen tot enkele weken na een tekenbeet te zien zijn als een rode, roze kring of vlek op of rond de beetwond. De teek is dan al verdwenen, het beestje laat namelijk los zodra hij zich volgezogen heeft met bloed. De kring trekt vanzelf weer weg, maar dat zegt niet dat de besmetting ook verdwenen is. Wanneer je griepverschijnselen met pijn in de gewrichten krijgt zijn verschijnselen van de ziekte van Lyme. Zaak is om je snel bij je huisarts te melden, tekenbeten zijn in vroege stadia steeds beter te behandelen.

Risicogebieden

Vochtige gebieden zijn vaak de thuisgebieden van de teek. In bos- en duingebieden is het dus oppassen geblazen, hier zitten de teken bijna altijd in bomen, struiken en hoge grassen. Risicogebieden op het lichaam zijn de zachte, vochtige en warme plekken van de huid. Houdt dus altijd de plekjes achter de oren in de haren, tussen huidplooien, tussen tenen en vingers, in de knieholte en onder het elastiek van ondergoed of kousen in de gaten.

In Nederland

Teken komen overal voor, maar in de volgende regio’s in Nederland is de kans op een tekenbeet het grootst:
– Flevopolder
– Het Gooi
– Regio Arnhem-Apeldoorn
– De duinen in Zeeland
– Noorden van Limburg
– Groningen
– Veluwe
In alle gebieden geldt dit vooral voor wandelaars die van de paden afwijken, op de dichter begroeide stukken bos is de kans op teken uiteraard groter.

In het buitenland

Risicovolle landen in Europa zijn Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, de Baltische Staten en zelfs sommige Scandinavische gebieden.

Na een tekenbeet in het buitenland is het verstandig een arts te raadplegen, deze teken kunnen andere bacteriën met zich meedragen waardoor niet alleen het risico op Lyme bestaat maar ook andere plaatselijke ziektes kunnen worden overgebracht.

In het buitenland gebeten door een teek, maar moeite om dit aan de plaatselijke huisarts duidelijk te maken? Zo zeg je het woord ‘teek’ in de volgende talen:
– Engels: ticks
– Duits: zecken
– Frans: tique
– Italiaans: spuntare
– Spaans: garrapata
– Tsjechisch: klíště

En verder? Hierbij 10 tips opgesomd:

1. Wees extra op je hoede

Teken zijn dol op vochtige vakantiebestemmingen. Bossen en duingebieden zijn hun thuis. Je vindt ze hier regelmatig in bomen, struiken, hoog gras en dode bladeren. Dus ook in Nederland als je een nachtje op camping De Kleine Wolf of De Wildhoeve logeert, moet je alert zijn.

2. Controleer je lichaam op ongewenste beestjes

De beestjes verstoppen zich dolgraag op warme, zachte en vochtige plekken op je huid. Denk aan de plekjes tussen je tenen en vingers, in je knieholte, achter je oren in je haar, tussen een huidplooitje of onder de rand van je kleding. En zelfs in je liezen of bilnaad vertoeven ze graag. Check jezelf (en de kinderen) dus altijd op de bruine engertjes.

3. Vergis je niet: niet alleen bij warm weer

Jij mag dan misschien wel het liefst een snikhete vakantiebestemming uitkiezen, de teek is niet zo veeleisend. Ze zijn tegenwoordig door de klimaatverandering het hele jaar actief. Al bij vijf graden gaan ze op zoek naar de lekkerste plekjes op je huid. Het zal echter geen verrassing zijn dat de meeste mensen tussen maart en oktober met teken te maken krijgen. Dan vieren we nou eenmaal het vaakst vakantie, zitten we lekker in de tuin of trekken we eropuit voor een fijne wandeling.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/gezondheid/insecten-op-vakantie-kun-gestoken-gebeten-worden/”]

4. Loop om overhangende planten en gewassen heen

De teek is slimmer dan je denkt. Ze klimmen naar het topje van een plant zodat ze makkelijk op je kunnen springen. Vermijd dus overhangende planten en gewassen, want voor je het weet heeft de teek de sprong gewaagd. Blijf op het pad en ploeter niet door hoge grassen en struiken.

Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

5. Draag kleding die je huid bedekt

Hoe minder huid er is om zich aan vast te zuigen, hoe beter. Ga je wandelen door het bos of naar een andere plek waar teken op tafel dansen? Draag een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Bij voorkeur zelfs dichte schoenen en je broek ín je sokken. Sexy!

6. Ga voor lichte kleding

Mocht een teek je toch gevonden hebben, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk achterkomen. Wanneer je lichte kleding draagt, ontdek je het sneller als een teek toch op je gesprongen is. Zo’n donkerbruin bolletje valt nou eenmaal beter op wanneer je lichte kleding draagt.

Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

7. Draag een pet

Teken zijn dol op het hoofd en de nek. Een pet dragen op vakantie is dus niet alleen fijn tegen de zon, maar maakt het voor de vervelende tekenbeestjes ook moeilijker om zich op je hoofd te nestelen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/10-tips-tegen-muggen/”]

Tekenbeet voorkomen? Zo doe je dat: 10 tips

8. DEET is ook in het geval van teken je vriend

DEET doet wonderen tegen muggen, maar ook teken zijn er niet per se dol op. Smeer je er dus ruim mee in. Er is zelfs kleding te koop die geïmpregneerd is met een insectenwerend middel, maar je kunt ook zelf je kleding inspuiten met het spul. En wil je helemaal all out gaan met middeltjes tegen teken? Dan kun je je ook op Chinese knoflooktabletten storten. Misschien niet zo fijn voor je medevakantiegangers, maar teken zijn er klaarblijkelijk ook van onder de indruk.

9. Warm(er) wassen

Lekker buiten geweest? Klop altijd je kleding uit en was je vakantie-outfit iets warmer dan je misschien gewend bent: op 60 graden of hoger. Vaarwel eventueel achtergebleven teken!

10. Zorg dat huisdieren geen teken meenemen

De teek is en blijft een ongewenste gast. Maar daar heeft je huisdier geen boodschap aan. Ze nemen vaak onbewust teken mee het vakantieverblijf in. En dat moet je niet hebben natuurlijk. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes waarmee je Bello of Fikkie kunt inspuiten die teken buiten de deur houden.

Ben jij op vakantie weleens teken tegengekomen? Waar was je toen? Vergeet niet om een review achter te laten van je vakantiebestemming!