Schaatsen op natuurijs: de mooiste plekjes en tochten in Nederland

Redactie - 6 november 2017

Schaatsen op natuurijs: de mooiste plekjes en tochten in Nederland

Redactie - 6 november 2017

Begin dit jaar hadden we een paar mooie schaatsdagen: het geluk van de schaatsliefhebbers kon niet op. Schaatsen op natuurijs. Het kon! Nu is dat natuurlijk geen garantie voor deze winter. Het kan vriezen, het kan dooien. Letterlijk én figuurlijk. Maar, mochten we op flinke vorst kunnen rekenen, dan zijn dit de mooiste routes en plekjes om in Nederland op natuurijs te schaatsen. Perfect voor een dagje uit.

#tipvanZoover: de beste plekken om in Nederland op natuurijs te schaatsen, zijn afgegraven veenplassen. Deze plassen zijn namelijk niet zo diep (en daardoor relatief veilig) en liggen vaak beschut. Dat betekent dat ze redelijk snel dichtvriezen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover-awards/10x-beste-hotels-nederland/”]

Beeld: Omroep Flevoland.

Schaatsen op de Oostvaardersplassen in Flevoland

De Oostvaardersplassen. Je kent ze wel. Dat natuurgebied waar die mooie film over gemaakt is omdat er in heel Europe geen enkel gebied is dat erop lijkt. Of misschien heb je er weleens gewandeld of gefietst? Schaatsen kun je er ook als de beste. De plassen liggen tussen Almere en Lelystad en zijn zéér geliefd onder schaatsfans. En, je kijkt je ogen uit! Tijdens een rondje op de schaats mag je het ijs niet verlaten omdat het beschermd gebied is, maar daar kwam je ook niet voor toch? Anders krijg je op je sodemieter van een boswachter. Verwacht hier dus geen koek en zopie langs de kant, maar bij Hotel Finn maken ze dat vast goed.

Waar starten? Je kunt het ijs eenvoudig op vanaf de Knardijk bij Lelystad.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-5-budgetbestemmingen-in-oost-europa-accommodatietips/”]

Schaatsen op natuurijs in Friesland: Alde Faenen

We mogen dan al jaren geen Elfstedentocht meer gehad hebben, Friesland is nog steeds de koning van het natuurijs. Zodra de vorst zich aankondigt, halen de Friezen hun schaatsen uit het vet. Als het een beetje lekker gevroren heeft, is het op het ijs in de Jan Durkspolder in het Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld een waar winterfeestje!

Waar starten? Ga het ijs op bij Earnewâld.

Beeld: KNSB.

 

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wandelen-in-friesland/”]

De Veluwemeertocht: bekendste toertocht op natuurijs in Gelderland

Wil je een échte klassieke schaatstocht van je lijstje vinken in een prachtige omgeving? Stap in de auto richting de Veluwe en maak één van de bekendste schaatstoertochten van Gelderland. De Veluwemeertocht. Enige conditie is gewenst, want het kleinste rondje is maar liefst veertig kilometer. Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan behoort 65 kilometer ook tot de mogelijkheden. Dwars over het Veluwemeer.

Waar starten? Je kunt het ijs op in Harderwijk, Nunspeet, Elburg of Kampen.

Nachtje in de buurt blijven slapen? Boek een kamer bij Bed and Breakfast De Droomhoeve – winnaar van een Zoover Orange Award. ‘Fenomenaal’, ‘Perfect’, ‘Voor herhaling vatbaar’ en ‘Superromantisch’, volgens menig vakantiefan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/tips-korte-skivakantie-shortski/”]

Beeld: 112Nederland.

Vergeet de Elfstedentocht en schaats de Elfdorpentocht in Groningen

We blijven altijd hopen op een nieuwe Elfstedentocht, maar na meer dan tien jaar wachten heeft menig Nederlander er een hard hoofd in. Zou het dit jaar dan eindelijk gebeuren? Hoe dan ook: de Elfdorpentocht kan veel vaker gereden worden. Je start in Appingedam (Groningen) en schaatst over het Damsterdiep richting Delfzijl. Onderweg kom je een aantal prachtige meren tegen en rijd je langs Holwierde, Losdorp en Oosterwijtwerd. Uiteindelijk kom je natuurlijk weer terug in Appingedam. Hoe bont je het maakt, moet je zelf weten. Ga jij met 25 kilometer of 100 kilometer in de benen weer huiswaarts?

Waar starten? De Stadshaven in Appingedam.

Wat is volgens jou de mooiste plek in Nederland om op natuurijs te schaatsen? Laat het ons weten in een reactie of schrijf een review over jouw favoriete plaats voor schaatsplezier.