Populaire stranden van de Algarve: tien parels aan zee

Redactie - 1 juni 2016

Populaire stranden van de Algarve: tien parels aan zee

Redactie - 1 juni 2016

[zcontent href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

De Algarve is het meest zuidelijke district van Portugal en bestaat onder andere uit een ruim 180 kilometer lange kuststrook. Het zal je vast niet verbazen dat er vele stranden te vinden zijn langs deze kust! Zoover heeft tien populaire stranden van de Algarve voor je op een rijtje gezet.

De stranden van de Algarve zijn er in verschillende soorten en maten. Ten westen van de stad Faro vind je grote rotsformaties aan de kust die voor beschutte en knusse stranden zorgen. Richting het oosten vind je de uitgestrekte witte stranden en de zandeilanden voor de kust van Portugal.

Ieder strand heeft zijn eigen pluspunten en trekt bepaalde mensen aan. Zo is het ene strand een paradijs voor surfers en het andere een fijne plek voor een dagje strand met het gezin. Ontdek tien populaire stranden van de Algarve!

 

Tien populaire stranden van de Algarve

De volgende tien stranden zijn mooie stranden in de Algarve, maar zeker niet de enige! Laat je inspireren en zie wat de zuidkust van Portugal te bieden heeft. Hier dus alvast een voorproefje van al dit moois!

1. Praia do Amado

Praia do Amado

Praia do Amado is een van de beste locaties om te surfen in Europa. Het strand is het toneel voor verschillende surfwedstrijden voor zowel nationale als internationale wedstrijden. Dat het surfen hier groot is, komt ook tot uiting door de surfschool die aan het strand gevestigd is. Hier kun je ook speciale surfvakanties boeken waarbij je verblijft in het surfkamp. Bij het strand vind je verder nog kleine winkels waar je strandspullen kunt kopen of wat te eten kunt halen. Voor een mooi uitzicht over het strand kun je de hoge kliffen beklimmen.

Praia do Amado surfen

Saai zal het op dit strand niet zo snel zijn. Vanaf het zand of de kliffen kun je kijken naar de vele surfers die bezig zijn met het verbeteren van hun skills. Ondanks het feit dat het strand afgelegen ligt van de bewoonde wereld, met het dichtstbijzijnde dorp ligt op dertig minuten rijden, is het strand gemakkelijk te bereiken. Dorpen in de buurt zijn Aljezur en Carrapateira.

 

2. Praia dos Três Irmãos

Tres Irmaos

Dit fijne strand is gelegen in een baai die beschermd wordt door grote rotspartijen en kliffen. Três Irmãos betekent drie broers en deze naam is afgeleid van de grote rotsen op het strand. Door de natuurlijke beschutting ben je hier beschermd tegen harde winden en kun je ongestoord genieten van de zon, de zee en het strand! Daarnaast is het strand gewoonweg een plaatje om te zien! In een van de rotswanden is een kleine grot voor wie zich nog meer wil afschermen van de wereld en even volledig tot rust wil komen.

Praia dos Tres Irmaos

Três Irmãos is gelegen in het meest oostelijke punt van het uitgestrekte zandstrand van Alvor, dichtbij het plaatsje Prainha. Wanneer je het strand bezoekt kun je gemakkelijk je auto kwijt op de parkeerplaats en je kunt ook gemakkelijk met de kinderwagen of rolstoel het strand bereiken. Voor een heerlijke lunch kun je terecht in het restaurant Atlântida, dat op de scheiding tussen Três Irmãos en Alvor ligt.

 

3. Praia da Marinha

Plaia da Marinha

In het midden van de kust van de Algarve vind je dit prachtige strand, omgeven door grote rotsen van kalksteen. Door erosie zijn deze indrukwekkende rotsen gevormd tot wat ze nu zijn. Het strand is erg fotogeniek en is voor veel mensen reden om naar de prachtige stranden van de Algarve te komen. Hierdoor heeft het strand al op aardig wat covers van bekende reisgidsen gestaan. De rotsen zijn afwisselend zwart en oranje, wat zorgt voor een mooi stukje natuurschoon.

Plaia da Marinha

Of je hier nu komt om het strand op de foto te zetten of om een lekker dagje aan zee te bakken: Praia da Marinha is de plek waar je wezen moet! Naast de rotsen is ook het water hier bijzonder, het is het meest heldere water dat je aan de Portugese kust kunt vinden. Lagoa is het stadje dat het dichtst bij dit strand in de buurt ligt. Dit stadje is niet erg bijzonder, maar leuk om eens doorheen te wandelen of om tijdens de druivenoogst (augustus en september) te bezoeken. In deze tijd brengen de wijnboeren hun geteelde druiven naar Lagoa en is het er gezellig druk!

 

4. Praia da Falésia

Falesia

Wanneer je vanaf de parkeerplaats afdaalt van de kliffen kom je op het langgerekte zandstrand Falésia. Het strand is populair en in het hoogseizoen kan het druk zijn. De drukte hoopt zich in de meeste gevallen op rondom de toegang vanaf de parkeerplaatsen. Gelukkig is het strand ruim zes kilometer lang, dus als je een strandwandeling maakt kom je vanzelf op een plek waar je heerlijk rustig kunt genieten.

Falesia

Op het strand vind je genoeg restaurantjes om te eten en er zijn ook genoeg toiletten aanwezig. Daarnaast is er ook strandwacht aanwezig die ervoor zorgt dat iedereen relaxed van zijn stranddag kan genieten. Voor een uitstapje naar een dorp of stad ben je vanaf het strand zo in het typisch Portugese Vilamoura en het bekendere Albufeira.

 

4. Ilha de Tavira

Ilha de Tavira

Aan de oostkant van de kust van de Algarve zijn verschillende zandeilanden die samen het Parque Natural Ria de Formosa vormen. Dit natuurgebied speelt een belangrijke rol in het beschermen van het leefgebied voor vogels en het leven in de zee. Ilha de Tavira is zo’n zandstrand en is vanaf de stad Tavira te bereiken met een boot. Het strand is maar liefst elf kilometer lang dus er is genoeg zand om te onderzoeken!

Ilha de Tavira

Behalve het strand is ook de natuur op Ilha de Tavira bijzonder. De vogelliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken! Mocht je niet genoeg kunnen krijgen van dit stukje Portugese natuur is het mogelijk om te overnachten op het eiland.

 

5. Praia de Cacela Velha

Cacele Velha

Cacela Velha is een kleine kustplaats in het natuurgebied Ria Formosa. Deze plaats heeft een lange geschiedenis als vissersdorp en maakte onderdeel uit van de verdedigingslinie aan de zuidkust van Portugal. Het centrum heeft nog vele elementen die stammen uit de middeleeuwen en het is een leuke plaats om te bezoeken. Vanuit deze plaats kun je met een wandeling of door het huren van een boot op het strand van Cacela Velha komen. Dit omdat het strand zich op een zandeiland bevindt.

Cacela Velha

Het strand is afgelegen en hierdoor één van de rustigste stranden van de Algarve. Er is hier meer dan genoeg ruimte voor een rustige stranddag of een fijne wandeling.

 

6. Praia da Amoreira

da Amoreira

Vanuit Aljezur kun je gemakkelijk bij Amoreira komen. De zee kan in dit gebied nogal ruig zijn en het is daarom een erg populaire plek voor kitesurfers. Je kunt hier van mei tot oktober lessen krijgen om te leren kitesurfen, maar ook als je al goed kunt kitesurfen zijn de stranden en het water hier ideaal!

Amoreira

Voor de zwemmers kan de zee echter te ruig zijn, maar niet getreurd! De Aljezur rivier mondt uit in de zee en op dit punt is het water wat rustiger. Je kunt zelfs kiezen of je je in zoet of zout water wilt onderdompelen. Voor de kinderen is het ruige water ook geen belemmering wanneer je dit strand bezoekt. Er zijn genoeg kleine poelen waar ze ongestoord van het water kunnen genieten.

 

7. Praia do Barril

Barril

Dit strand ligt op het eiland Ilha de Tavira waar ik je eerder al over vertelde. Het bijzondere karakter van dit strand is een extra vermelding zeker waard. Het eiland is populair bij windsurfers en zeilers, maar ook families komen graag naar dit strand. Er zijn weinig plekken op de stranden van de Algarve waar je als nudist terecht kunt, maar bij Barril is dat mogelijk!

Barril

Het echt bijzondere aan dit strand is de begraafplaats van ankers. Dit klinkt misschien niet zo leuk, maar het is een prachtig gezicht. In de tijd dat de zee hier nog druk was met tonijnvissers was dit de plek waar de vissers hun netten repareerden. Zij hebben op deze plek hun ankers achtergelaten.

 

8. Praia de Odeceixe

Odeceixe

Buiten het hoogseizoen is dit strand de rust zelve, maar als de zomer steeds dichterbij komt wordt ook het strand steeds drukker. Odeceixe is populair bij surfers en gezinnen en veel mensen komen hier voor een strandwandeling of om bij te kleuren. In het hoogseizoen rijdt er een treintje tussen het strand Odeceixe en het dorp Odeceixe. De trein rijdt van juli tot en met augustus tussen tien uur en vijf uur, en vertrekt ongeveer één keer per uur. Maar daarnaast is het ook leuk om naar het strand te wandelen via de weg. Je volgt de rivier en komt uiteindelijk via een mooie omgeving bij het strand terecht.

Odeceixe

Op het strand zelf is een surfschool en er zijn verschillende knusse restaurants. Het dorp Odeceixe is rustig en alles is hier gecentreerd rond de hoofdstraat en een klein plein. Hier vind je verschillende bars, cafés, markten en lokale winkels.

 

9. Praia da Luz

Luz

Dit strand wordt vaak direct geassocieerd met het resort dat eraan grenst. In de laatste jaren is het dorp gegroeid, maar ondanks de groei heeft het zijn karakteristieke uiterlijk behouden en ligt alles er op loopafstand. Langs het strand loopt een gerenoveerde boulevard waar verschillende cafés, restaurants en winkeltjes aan grenzen.

Luz

Met tien minuten rijden ben je in Lagos. Dit is een van de mooiste steden in de Algarve. Hier kun je heerlijk shoppen en als je vroeg bent kun je de vismarkt bezoeken waar lokale vissers hun producten verkopen. Ook hier zijn stranden die in het hoogseizoen nog redelijk rustig zijn.

 

10. Praia de Albandeira

Albandeira

Ondanks de overduidelijke schoonheid van dit strand is het relatief onbekend bij toeristen. Op de witte stranden en in het heldere blauwe water vind je bijna geen bezoekers. Er wordt daarnaast ook niet gesurft, er zijn geen strandbedden te huur en je zicht wordt niet door de vele parasollen geblokkeerd.

Albandeira

Dit is echt een parel! Bovenaan de kliffen die het strand omringen is een kleine bar gevestigd waar je wat kunt drinken en waar ze toiletten hebben. Verder zijn er nog genoeg picknicktafels en kun je eens rondwandelen in het kleine dorpje Vale de Engenhos waar dit strand aan grenst.

Er zijn natuurlijk veel meer stranden om te ontdekken aan de zuidkust van Portugal, maar deze tien zijn alvast een voorproefje!

 

Ken jij nog stranden van de Algarve die je zeker eens zou moeten bezoeken? Of ben je op één van bovenstaande stranden geweest?

Laat het ons weten in de comments hieronder!