Metro Praag

Redactie - 4 juni 2015

Metro Praag

Redactie - 4 juni 2015

Praag is een bijzondere bestemming voor een stedentrip met veel mooie bezienswaardigheden. Om alles in korte tijd te zien, kun je de zolen van je schoenen lopen of er juist voor kiezen gebruik te maken van het uitstekend geregelde netwerk van openbaar vervoer in de stad. Nu vraag je je vast af: ‘hoe werkt de metro in Praag?’ Onderstaande punten zijn handig om te weten:

 • De metro rijdt van ’s ochtends 05.00 uur tot middernacht.
 • Praag telt 3 metrolijnen die elk een eigen kleur hebben.
 • Vanuit de (3) metrostations in het centrum zijn alle bezienswaardigheden beloopbaar.
 • In Praag kun je gebruik maken van metro, tram, bus of de kabelbaan met eenzelfde vervoersbewijs.
 • Het vervoersbewijs is pas geldig wanneer je het hebt afgestempeld.

Naast de tram zijn ook treinen, bussen, trams, metro’s en een kabelbaan onderdeel van het Praagse OV-netwerk. Hieronder zetten we alle nuttige informatie nog even voor je op een rij.

Metrolijnen Praag

Praag telt 3 metrolijnen, lijn A, B en C.

 • Lijn A (groen) – Loopt van oost naar west (Depo Hostivař naar Nemocnice Motol)
 • Lijn B (geel) – Loopt van west naar oost (Zličín naar Černý Most)
 • Lijn C (rood) – Loopt van noord naar zuid (Letňany naar Háje)

Er zijn drie metrostations in het centrum van de stad waar twee metrolijnen elkaar kruisen. Op deze punten kun je gemakkelijk overstappen van de ene op de andere metrolijn.

 • Můstek – Lijnen A en B
 • Muzeum – Lijnen A en C
 • Florenc – Lijnen B en C

Openingstijden metro Praag

De metro rijdt van ’s ochtends 05.00 uur tot middernacht. In de spits komt er om de 3-4 minuten een metro. Buiten de spits moet je 4 tot 10 minuten wachten.

Bezienswaardigheden met de metro bezoeken

Er zijn drie metrostations in het centrum van de stad. Vanuit deze metrostations zijn alle bezienswaardigheden beloopbaar.

BezienswaardighedenMetrohalte
KarelsbrugLijn A – Malostranská
WenceslaspleinLijn A en C – Muzeum
Kruittoren en RepresentatiehuisLijn B – Namesti Republiky
Praagse Burcht en St. Vitus KathedraalLijn A – Hradcanska
Het oude stadhuis met de astronomische klokLijn A – Staromestska

Metrokaart Praag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tram en bus Praag

Naast de metro is ook de tram een goed vervoersmiddel voor de binnenstad. Ga je buiten de gebaande paden en ga je een kijkje nemen in de buitenwijken dan is de bus hét vervoersmiddel.

Kabelbaan

Een vorm van openbaar vervoer die in Praag zeker de ervaring waard is, is het kabelbaantje naar de top van de Petrinheuvel. Deze rijdt dagelijks van 9.00 uur tot 23.20 uur met tussenpozen van 10 minuten in de zomer en 15 minuten in de winter. De kabelbaan vertrekt vanaf de Újezd tramhalte (tram 6, 9, 12, 20 of 22) in Malá Strana. De kabelbaan pendelt de hele dag door heen en weer tussen het grondstation Újezd en het heuvelstation Petřín. De kabelbaan is leuk om mee te maken, maar ook het uitzicht vanaf de top van de Petrinheuvel is prachtig.

Wat kost een vervoersbewijs?

In Praag kun je gebruik maken van metro, tram, bus of de kabelbaan met eenzelfde vervoersbewijs. De volgende prijzen betaal je voor een dergelijk vervoersbewijs:

Vervoersbewijs Prijs CZKPrijs in Euro’s
90 minutenCZK 32€ 1,25
Dagkaart (24 uur)CZK 110€ 4,25
3 Dagenkaart (72 uur)CZK 310€ 11,95

Met deze kaarten mag je binnen de geldigheidsduur onbeperkt overstappen. Let op: het vervoersbewijs is pas geldig wanneer je het hebt afgestempeld. Vergeet dus niet om het aangeschafte vervoersbewijs meteen na of vlak voor het instappen, af te stempelen.

Gebaseerd op de prijzen van november 2018. Voor meer info zie de officiële site van het openbaar vervoer in Praag: www.dpp.cz