Zo Vermijd Je Files In Frankrijk: Alternatieve Routes

Redactie - 28 juli 2016

Zo Vermijd Je Files In Frankrijk: Alternatieve Routes

Redactie - 28 juli 2016

J’aime, j’aime la vie! Met een liedje van Sandra Kim in je hoofd spring je uit bed. Eindelijk! Na een behoorlijke tijd aftellen is het zover: je vakantie naar Frankrijk. Met een stokbrood onder je arm over de camping, de geur van verse croissantjes, Franse chansons die uit de speakers knallen en de taal van de liefde die je doet laten smelten. Niet voor niets is Frankrijk een van de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. Maar die files …

Wat is jouw favoriete Franse bestemming? Laat een review achter op Zoover.nl om andere reizigers te helpen met het vinden van de fijnste vakantiebestemming.

Zut alors … embouteillage: zo vermijd je Franse files

‘Even’ in de auto springen naar Zuid-Frankrijk is er in de meeste gevallen niet bij. Er staat toch een behoorlijke roadtrip – met of zonder caravan – op het programma als je besluit met eigen auto te gaan. Helaas horen die vervelende files er dan meestal bij. Een ‘merde’ is op zijn plaats als je weer uren vaststaat op de Boulevard Périphérique, de ringweg van Parijs. Of als je stapvoets en hutje mutje op de A61 bij Bordeaux rijdt.

Coq au vin

[article href=”http://weblog.zoover.nl/tips/59978/”]

Je bent op vakantie dus je kunt er immers maar het beste van maken. Valt er aan die files echt niet meer te ontsnappen? Pak dan een lekker hotelletje en bestel op een terrasjes een smakelijke coq-au-vin. Toch wil je waarschijnlijk je route het liefst helemaal niet hoeven onderbreken. Zo snel mogelijk op je vakantiebestemming komen, dat is je doel!

Tip: Toch maar een hotelletje pakken? Op Zoover.nl vind je ontelbare Franse accommodatietips van vakantiegangers die jou voorgingen. Hoe was jouw verblijf? Vergeet niet om een review te schrijven!

Ga goed voorbereid op reis

Wees slim en ga goed voorbereid op reis. Niet alleen is het belangrijk dat je genoeg geld bij je hebt voor de tolwegen en je goed voor jezelf zorgt: genoeg drinken, regelmatig eten en zo nu en dan even de benen strekken. Verdiep je ook in de drukke routes en weet welke reisdagen je moet vermijden. Wij hebben alvast wat voorwerk voor je gedaan! Lees je mee?

Files Parijs

Waar en wanneer wordt het druk?

Frankrijk is een populair vakantieland. Niet alleen voor de Fransen zelf, maar ook een groot deel van de rest van Europa verheugt zich op een vakantie als een god in Frankrijk. Dat zorgt in de zomer voor overvolle wegen tussen:

 • Parijs en Lyon (A6): extra druk bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon;
 • Lyon en Marseille (A7): extra druk bij Vienne, Valence en Montélimar;
 • Aix-en-Provence en de Italiaanse grens (A8): extra druk bij Aix-en-Provence;
 • Montepellier en Perpignan (A9): extra druk bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en de Spaanse grens;
 • Parijs en Bordeaux (A10): extra druk bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux;
 • Luxemburg en Nancy (A31): extra druk bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz en Nancy;
 • Mions en de A7 Châlon-sur-Saône (A46/N346 ringweg Lyon);
 • Bordeaux en Narbonnen (A61): extra druk bij Narbonne;
 • Bordeaux en de Spaanse grens (A63/N10): extra druk bij St.-Geours-de-Maremme en de Spaanse grens;
 • Orléans en Clermont-Ferrand (A71): extra druk Clermont-Ferrand;
 • Clermont-Ferrand en Montpellier (A75): extra druk bij Millau en Lodève.

Vanzelfsprekend is het verstandig om spitsuren en drukke dagen te vermijden. Op zaterdag is het sowieso druk op de Franse wegen dus weet je dat je files tegen gaat komen en alternatieve routes in je achterzak moet hebben. Als het kan, reis dan niet op vrijdagmiddag tussen 15:00 uur en 22:00 uur rondom Parijs, op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur in de Rhônevallei, West-Frankrijk, de Alpen en Zuid-Frankrijk en op zondag van 16:00 uur tot 20:00 uur in de buurt van grote steden en in de Rhônevallei.

Drukke dagen op de Franse wegen
Klik hier om bovenstaande afbeelding in het groot te bekijken.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/10-opmerkelijke-feitjes-frankrijk/”]

Deze reisdata en wegen vermijd je liever

29 juli heeft van de Franse overheid code rood gekregen, dat betekent dat het érg druk zal zijn op de Franse wegen, maar het kan nog een stapje erger! Op 30 juli en 6 augustus (de ‘zwarte dagen’) is de kans groot dat je langer stil staat dan rijdt door de enorme drukte. Het wordt dan onder meer extreem druk op de A10 (Parijs – Bordeaux – Spaanse grens) en de A7/A9 (Lyon – Orange – Spaanse grens).

Bison Futé: Frankrijk helpt bij drukte op de weg

Als fervent Frankrijkganger heb je hier vast weleens van gehoord: Bison Futéposten. Dat zijn posten langs de snelweg die de Franse overheid in de drukke verkeersweekenden bemant. Hier krijg je verkeersinformatie en routeadviezen. Je kunt er zelfs een kaart met alternatieve routes halen. Doen!

File in Frankrijk

Waar vind je die Bison Futéposten?

Je herkent de posten aan de groene bordjes met een gele i en bordjes met Information Bison Futé. Je vindt ze onder meer:

 • aan de A31 bij Toul;
 • vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre;
 • bij Beaune;
 • net voor Mâcon;
 • aan de A43 bij Bourgoin-Jallieu.

 Idyllisch Frans dorpje

Alternatieve routes

De alternatieve routes van Bison Futé worden aangegeven met een groen bordje met daarop de plaatsnaam en het woord ‘Bis’. Deze routes over secundaire en lokale wegen zijn wel langer, maar je staat tenminste niet stil. Daarbij zie je nog eens wat van de prachtige omgeving en hebben die secundaire wegen zeker hun charme. Mooi bijkomend voordeel: dat tolgeld kun je weer ergens anders voor gebruiken. Een lekkere lunch bijvoorbeeld. Frankrijk staat natuurlijk bekend om de gastronomie, dus zo’n alternatieve route is bij uitstek geschikt om eens aan te schuiven bij een lokaal restaurant.

Natuurlijk kun je ook al thuis van tevoren je alternatieve route uitstippelen. Wellicht niet over landweggetjes en door schilderachtige dorpjes, maar over alternatieve snelwegen.

Drukte op de A1 – A6 vermijden
Neem vanuit België de A26. Je rijdt via Lille de A1 af en volgt bij Arras de borden A26 Reims/Lyon.

Files op de Boulevard Périphérique – de rondweg van Parijs – vermijden
Kies voor de A86 ten oosten van Parijs of de A104 en vervolgens de N104.

Alternatieve route voor de A6 tussen Parijs en Beaune
Neem de A5 tussen Melun en Langres.

De A6 tussen Dijon en Lyon vermijden
Kies voor een alternatieve route via de A38, van Dijon naar Bourg-en-Bresse.

Als je niet vast wilt staan op de A7 tussen Lyon en Marseille
Rijd je richting Spanje? Ga via de A71/A75 Clermont-Ferrand of via A10/A71 of A20 Limoges.

Geen files in Frankrijk

Radio 107.7

Spreek je een aardig woordje over de grens? Stem je autoradio af op 107.7. Zij geven je tips – gebaseerd op het gebied waar je je bevindt – om files te vermijden als een pro.

Een hele goede reis gewenst! Dat komt vast goed met al deze tips.

Heb jij nog tips voor je mede-Frankrijkgangers? Laat het ons weten in een reactie! Vergeet natuurlijk ook niet om een review van je vakantie in Frankrijk achter te laten. Zo help je andere vakantiegangers de ideale vakantiebestemming te vinden.