Openbaar vervoer Boedapest: wat, waar, waarmee?

Redactie - 29 september 2017

Openbaar vervoer Boedapest: wat, waar, waarmee?

Redactie - 29 september 2017

Boedapest is hot! City lovers trekken massaal naar Hongarije voor een tripje naar de hoofdstad. Wel zo handig om van tevoren even de ins en outs van het openbaar vervoer in Boedapest te checken. Zoover zet ze voor je op een rijtje.

Openbaar vervoer Boedapest: wat?

Je hebt geluk: het ov in deze Europese stad is top geregeld. Je kunt je hier verplaatsen met de gebruikelijke vervoersmiddelen zoals de metro, trein, tram en bus. Maar pak ook eens de tandradbaan, kabeltrein of stoeltjeslift. Zo rond een uur of 4 a 4:30 beginnen de metro’s te rijden en tot aan middernacht vind je altijd een vervoersmiddel dat je naar de locatie brengt waar je heen wilt.

Kaartjes koop je gemakkelijk bij één van de vele automaten op de stations. Voor iets meer dan een euro heb je al een los kaartje, maar houd er wel rekening mee dat je bij elke overstap een nieuw kaartje koopt. Maak je vaker gebruik van het ov, kies dan voor een dagkaart of bijvoorbeeld een weekkaart. Wat ook een goede optie is, is de Budapest Travel Card. Hiermee kun je onbeperkt met de tram, bus of metro én in de bus (200E) van het vliegveld naar het centrum en je accommodatie. Handig om te weten: of je nu een enkel kaartje of een travel card koopt: alle kaarten zijn geldig op alle vervoersmiddelen. Dus ook de trein, trolleybus en tandradbaan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/stedentrip-boedapest/”]

Hilde verbleef deze zomer in Hotel Bo18 in Boedapest en maakte gebruik van het ov: ‘Perfecte ligging, rustige straat. Groot winkelcentrum aan het eind vd straat incl metro. Lijn 3 gaat naar Deak (centrum 3de halte eruit). Koop Geen Budapest kaart maar een travelcard, veel goedkoper!

Waar pak je welk vervoersmiddel?

De metro in Boedapest brengt je bijna overal en het is een goedkoop en makkelijk vervoersmiddel dat vaak rijdt. De lijnen, er zijn er vier (groen, rood, geel en blauw) gaan al in alle vroegte rijden tot ongeveer middernacht. Ze vertrekken elke drie minuten, dus je hoeft eigenlijk nooit lang te wachten.

De tram en de bus brengen je waar de metro niet komt, maar ook handig én leuk om te pakken zijn de HÉV treinen. Pik je meteen wat sightseeing mee en ze brengen je ook buiten de stad. Ook de treinen rijden om de paar minuten.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/metro-boedapest/”]

Ongewone vervoersmiddelen

De tandradbaan, stoeltjeslift en kabeltrein zijn niet zoveel voorkomende vervoersmiddelen en dat maakt het juist zo leuk. De tandradbaan brengt je naar de heuvels: van Városmajor naar Széchenyi-hegy. Vanaf Zugliget kun je de stoeltjeslift pakken die je op 525 meter hoogte brengt, naar de János-berg. Niet fijn als je hoogtevrees hebt, maar deze uitzichten vergeet je nooit meer. De burcht van Buda bereik je met de kabeltrein. De zo’n honderd meter lange rit is kort, maar het uitzicht over de stad is waanzinnig mooi.

Uitgelicht: tramlijn 2 Boedapest

Voor een ochtendje bezienswaardigheden voor weinig geld stap je in tram 2 die langs de Donau rijdt. Deze tram, met prachtig uitzicht op de rivier, rijdt langs de Kettingbrug, het Parlementsgebouw en de Centrale Markt. Kies voor een plekje aan de kant van de Donau, dan pik je ook de Gellert heuvel mee en het Koninklijk Paleis aan de overkant van het water. Je kunt hier instappen met een normaal tramkaartje. Dat betekent dus dat je voor slechts €1,15 heel veel mooie dingen kunt zien in Boedapest!

Laat je in een review weten wat jij van jou verblijf in Boedapest vond?