Ga je op wintersport? Jij mag dan fan zijn van pakken neuschnee en vrieskou, je auto is dat vaak niet. Doe jezelf en je bolide een plezier en maak deze zeven fouten niet bij het starten van je auto in de kou. Zo hebben jullie allebei een leuke tijd in de bergen.

  1. Je accu niet laten controleren
  2. De lampen alvast aan doen
  3. Je auto laten draaien tijdens ’t krabben
  4. De kachel direct aanzetten
  5. Snel veel gas geven
  6. De auto lang stil laten staan
  7. Oneindig blijven proberen

starten van je auto in de kou

Op wintersport gaan zonder je accu te laten controleren

Zonder dat je het door hebt, kan je accu wel eens aan het einde van zijn latijn zijn. In de zomer merk je het waarschijnlijk niet als je accu in slechte staat is. In de winter kun je onverwachts stil komen te staan op je wintersportbestemming omdat-ie niet genoeg capaciteit meer heeft om te starten in de kou. Een gevalletje van ouderdom. Met een wintercheck weet je waar je aan toe bent.

starten van je auto in de kou - lampen

De autolampen alvast aan doen

Je autootje mag je dan altijd probleemloos overal naartoe brengen, je hoeft het ‘m natuurlijk niet nóg moeilijker te maken in de sneeuw. Wanneer hij al bibberend van de kou de motor probeert aan te slingeren, kun je ‘m maar beter daarop laten focussen. Laat de lampen lekker uit totdat de auto gestart is. Dat kost je auto alleen maar onnodige energie die hij beter kan gebruiken voor het starten.

starten van je auto in de kou - krabben

Je auto laten draaien tijdens ’t krabben

Geef maar toe, jij doet het ook: je auto laten draaien terwijl je het ijs van de ruit bikt. Ai, ai, ai. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar een koude motor vindt stationair draaien helemaal niet fijn. Vooral in de vrieskou is het niet goed voor je motor. En een motor die niet optimaal presteert, heeft straks helemaal geen zin meer om te starten.

starten van je auto in de kou - stoelverwarming

De kachel op standje hittegolf zetten

We snappen best dat het joúw prio nummer één is om in een heerlijk warme auto te stappen, maar je doet je motor hier geen plezier mee. De motor starten in de kou kost je auto al behoorlijk wat energie. Vraag dan niet nóg meer van ‘m door ook de binnenkant van de auto te moeten verwarmen. Hoe verleidelijk het ook is, blijf even van de stoelverwarming af ;-).

Tip: auto gestart? Draai de verwarmingsknop dan naar ‘recirculeren’, zodat de lucht gecirculeerd wordt binnen de auto. Zo is het sneller warm.

De auto te lang stil laten staan

Wanneer de auto te lang stilstaat in de kou wordt starten alleen maar lastiger. Als de accu al niet op z’n best is, loopt hij vanzelf leeg. Door regelmatig een ritje te maken laad je de accu weer op. Maar let op: korte ritjes zijn relatief ‘schadelijk’ voor je auto. Vooral in de kou. Een koude motor slijt namelijk sneller.

Tip: gun je auto ook vakantie en kies een wintersport-accommodatie mét garage. Zo kan je auto lekker binnen staan en is starten helemaal geen probleem. Het Oostenrijkse Vakantiepark Landal Katschberg is bijvoorbeeld zo’n top vakantieadres met garage.

Al snel veel gas geven

Het duurt circa vijftien tot twintig minuten voordat de motor van de auto op bedrijfstemperatuur is. Wees dus lief voor die arme motor en waan je niet direct een Formule 1 coureur op die bergweggetjes. Wat je op het dashboard ziet qua temperatuur, is namelijk de temperatuur van het water, en niet van de olie. Zeker na flinke vorst heeft de olie eventjes nodig om op temperatuur te komen.

Oneindig blijven proberen te starten

Na talloze startpogingen geen succes? Dat wordt een retourtje met de skibus! Wanneer je maar blíjft starten, komt dit de accu niet ten goede. Dan is er een kans dat je na een tijdje de auto ook niet meer met startkabels aan de praat krijgt.

Appartement Monekwie

De skibus heeft ook zo z’n voordelen natuurlijk. Lees: lekker après-skiën onderaan de piste en met de bus naar het hotel. Of zoek een hotel vlakbij het plaatselijke café. Na een après-ski drankje rol je zo naar huis wanneer je bij appartement Monekwie in Westendorf logeert. Het appartement ligt op een paar honderd meter afstand van het dorpscentrum. Ook prima te wandelen met die lompe skischoenen dus.

Kortom: wees lief voor de motor en accu. Focus op één taak en vraag niet teveel van je auto.

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

24 januari - 2020

Reacties