Om de hoek: ontdek verrassend veelzijdig Luxemburg

Redactie - 6 april 2018

Om de hoek: ontdek verrassend veelzijdig Luxemburg

Redactie - 6 april 2018

Zeg eens eerlijk: ben jij weleens Luxemburg ingereden, enkel en alleen om te tanken? Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Zonde, want het land heeft zoveel meer te bieden. En dat allemaal om de hoek! Ik besloot eens verder te kijken dan het eerste tankstation en werd positief verrast.

1. Enerverend stadsbezoek: Luxemburg Stad

We kunnen haast niet anders dan dit lijstje beginnen met Luxemburg Stad, waar je als vakantieganger moeiteloos een aantal dagen kunt doorbrengen. Bewonder iconische gebouwen zoals het Grand Ducal Palace en bezoek een of meerdere musea om meer te leren over de rijke historie. Wil je een reis door de tijd maken? Breng dan een bezoek aan het vestingstadje Grund, waar je nog altijd stuit op middeleeuwse huizen. In de avonden wordt deze wijk getransformeerd tot een bruisend uitgaansgebied waar heden en verleden op sfeervolle wijze samenkomen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/4x-waarom-juist-niet-in-luxemburg-wil-tanken/”]

Beeld: Lonely Planet

2. Het dal van de zeven kastelen

De naam van deze nationale wandelroute van Luxemburg klinkt als een sprookje en toegegeven: deze voelt bij vlagen ook zo aan! De route loopt geheel door de idyllische vallei de Eisch, waarbij je wandelt door uitgestrekte weilanden en weelderige bebossing. Onderweg word je getrakteerd op schitterende burchten, restanten uit de middeleeuwen en kastelen die nog altijd in gebruik zijn. Niet zo’n wandelaar? Geen nood, de ruim veertig kilometer lange route is ook per fiets of met de auto af te leggen. Voor welke vorm je ook kiest: het blijft een sprookje. Dat is pas vakantie!

3. Groots in het groothertogdom: Kasteel Vianden

De indrukwekkende burcht van Vianden is het grootste én het mooiste kasteel van Luxemburg. Wanneer je het gebouw betreedt en alle pracht op je laat inwerken, is het moeilijk voor te stellen dat het kasteel een paar decennia geleden nog een vervallen ruïne was. Vandaag de dag vormt Kasteel Vianden weer een trotse blikvanger van Luxemburg, waarbij in de zomer jaarlijks de zogeheten kasteelfeesten plaatsvinden met toneelstukken, middeleeuwse tentoonstellingen en een heuse markt. Absoluut een bezoek waard!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/top-10-kastelen-in-europa/”]

4. Klein maar fijn: ontdek Diekirch

De kleine maar zéér fijne stad Diekirch vormt een mooie tegenhanger van het bij vlagen drukke Luxemburg Stad. Met slechts zesduizend inwoners is het een compacte stad, gelegen in een prachtig groen dal en het fraaie Kasteel Vianden als trots symbool. In Diekirch, dat ook wel Ezelstad wordt genoemd, leent zich uitstekend voor een actieve of juist ontspannen dag tijdens je vakantie in Luxemburg. Zo kun je er meerdere wandelingen maken over gemarkeerde routes, of in de sfeervolle winkelstraten speuren naar originele spullen. En met zo’n uitzicht is een terras natuurlijk altijd een goed idee! Net zoals een overnachting in Hotel Du Commerce met uitzicht op het kasteel!

5. Wijn proeven aan de Moezel

Grote kans dat je bij de Moezel meteen aan Duitsland moet denken, maar ook in Luxemburg trekt deze prachtige rivier een hoop bourgondische gezelligheid aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van ontspannen aan het water in de meest idyllische valleien? Of een tocht maken langs wijngaarden en musea? Uiteraard is er ook genoeg gelegenheid om deze cultuur te proeven, waarbij de originele wijnkelders vaak nog stammen uit de middeleeuwen. Sfeervolle plaatsen als Grevenmacher en Remich heten je van harte welkom. Net zoals de vriendelijke medewerkers van Hotel Saint-Nicolas.

Ben jij al bekend met Luxemburg als vakantieland? Laat een review achter en inspireer anderen!