De mooiste fietsroutes door Zuid-Holland

Redactie - 2 april 2020

De mooiste fietsroutes door Zuid-Holland

Redactie - 2 april 2020

Ga je lekker op je tweewieler door Nederland, dan is Zuid-Holland een regio die zich heerlijk laat ontdekken vanaf de fiets. Naast drukke steden, leent de natuur in deze dichtbevolkte regio zich supergoed voor heel wat fijne fietsuren. Ontdek het afwisselende Zuid-Holland, met deze routes. Veel fietsplezier!

De mooiste fietsroutes door Zuid-Holland

Nederland tulpenland: fiets de bloemenroute!

Zuid-Nederland ken je waarschijnlijk vanwege beroemde steden als Delft, Den Haag en Rotterdam. Maar Nederland is natuurlijk ook wereldberoemd om al die prachtige bloemen die uit deze streek komen. Deze route voert je door de beroemde bollenstreek, langs mooie dorpjes en heeft een lengte van 33 kilometer. In 2,5 uur fiets je door Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout. Trap lekker langs vaarten en slootjes, gezellige dorpen en mooie bolgewassen. Onderweg kun je een bezoek brengen aan Kasteel Keukenhof, vlak bij De Keukenhof. Of neem een kijkje bij brouwerij Klein Duimpje in Hillegom (knooppunt 130) of Theeschenkerij Noordwijk Buiten (knooppunt 660). Hier verbouwen ze niet alleen thee, maar kun je natuurlijk ook uitgebreid een kopje komen drinken. De volledige route vind je hier.

Wil je onderweg ergens overnachten? No problem! Stal je fiets in de stalling van Vakantiehuis Ruigenhoek 13 en Gastenverblijf Ruigenhoek 13A. Hier kun je écht even bijkomen van je tocht. Zoals reviewer Irene schrijft: ‘Wat een fantastisch huis! Modern en zeer compleet ingericht, heerlijke houtkachel. Maar hoogtepunt is de tuin met hottub, sauna en prachtig uitzicht.

Slaap je toch lekkerder met het geruis van de zee op de achtergrond? Overnacht dan in de mooie badplaats Noordwijk. Hotel Alexander is zeker een goede optie!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/nederland-fietsroutes-in-de-provincie-utrecht/”]

De mooiste fietsroutes door Zuid-Holland

Fietsen door de Wassenaarse en omgeving

Deze route is ongeveer 55 kilometer en fiets je in vier à vijf uur. De complete route vind je hier, maar we kunnen natuurlijk vast wat highlights voor je belichten. Je tocht begint en eindigt in Leidschendam en brengt je door mooie de mooie duinlandschappen van Wassenaar, zoals de Waalsdorpervlakte. Je fietst ook door recreatiegebied Vlietland, waar je onder andere een klimeiland en aquapark vindt. Maar zoals het de chique omgeving van het Wassenaarse betaamt, trap je ook vrolijk langs statige landgoederen, zoals De Wittenburg. Leuk detail, dit is ook een hotel! Boek dus voor onderweg een nachtje in Hotel Kasteel De Wittenburg, dat maakt je tocht nóg leuker. Maar je kunt ook heerlijk in bed rollen, nadat je hebt genoten van een uitgebreid diner in Hotel Fletcher Boutique Hotel Duinoord.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/3-bijzondere-wandelroutes-in-zuid-holland/”]

Wil je naast Wassenaar ook nog naar de kust? Ga dan naar Scheveningen. Hier kun je onder andere naar het indrukwekkende Louwman Museum. In dit walhalla voor autoliefhebbers vind je een enorme collectie oldtimers waar je hart sneller van gaat kloppen. Slapen in Scheveningen doe je prinsheerlijk in bijvoorbeeld het fijne Boulevard Hotel (niet verrassend) aan de boulevard.

De mooiste fietsroutes door Zuid-Holland

Fietsend genieten bij Gorinchem

Bij deze mooie route start je in het Zuid-Hollandse dorpje Noordeloos, vanuit de Maria Johanna Hoeve – alleen de naam is al leuk! Je fietst onder andere via het centrum van Gorkum (zoals Gorinchem ook geschreven wordt), en de Alblasserwaard weer terug naar het startpunt. De totale lengte van 29 kilometer is prima te doen, zeker als je onderweg in Gorinchem even afstapt om rond te lopen. Neem je ruim de tijd, dan zul je zo’n twee à drie uur bezig zijn met deze route.

Voormalige koopmans-stad Gorinchem was vroeger omgeven door stadswallen. Een deel van deze wallen – uit de zestiende en zeventiende eeuw – staan nog steeds. Ook vind je in de binnenstad een hoop monumentale panden. Erg leuk, zo’n oud stadscentrum! Na een bezoekje aan deze mooie stad, fiets je verder door de mooie Alblasserwaard, bekend om z’n mooie polderlandschap: én een goede plek om vogels te spotten. Je eindigt deze route vol Hollandse taferelen weer in de Maria Johanna Hoeve – waar je jezelf uiteraard nog even trakteert op wat lekkers. De volledige route, inclusief beschrijving vind je hier. Slapen doe je bij deze route op het beginpunt: de Maria Johanna Hoeve. Dat is pas fijn!

Waar in Nederland fiets jij het liefst? Ook in Zuid-Holland of juist in bijvoorbeeld Flevoland? Deel je tips in de reacties en inspireer andere fietsers!