Naar Frankrijk met de auto? Oppassen geblazen!

Redactie - 23 juni 2020

Naar Frankrijk met de auto? Oppassen geblazen!

Redactie - 23 juni 2020

Op naar Frankrijk? Heerlijk! Alleen let wel op als je met de auto richting la douce France tuft. Want voordat je het weet heb je een boete op zak of zelfs een nepagent aan je raam. Waar moet je op letten als je met de auto naar Frankrijk gaat? Houd rekening met deze tips voor een ontspannen autovakantie naar Frankrijk:

  • Pas op voor nepagenten in Frankrijk.
  • Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplichte items in je auto.
  • Flitspaalsignalering is verboden in Frankrijk.
  • Rondrijden met oordopjes of slippers is verboden.

Alles in huis en klaar voor vertrek? Niet voordat je één van deze topcampings hebt geboekt:

Top 5 campings Frankrijk:

  1. Rust op Camping La Jonquille
  2. Kleinschalige, gezellige Camping Les Tulipes
  3. Luxe kamperen bij Camping Domaine La Terrasse
  4. Camping Domaine la Mathoniere: alles even goed
  5. Direct aan het strand op Camping Le Port

Oppassen voor nepagenten

Doemt er op de Franse snelweg opeens een politiewagen met zwaailicht achter je op die je maant te stoppen? Let dan goed op! Vorig jaar waarschuwde de Franse politie voor nepagenten langs de weg. Ze brengen auto’s tot stoppen, richten een zaklamp op het gezicht van de bestuurder en doorzoeken de auto. Zodra ze portemonnee, telefoon of waardevolle spullen te pakken hebben, gaan ze ervandoor. Wat een ellende om zo de vakantie te beginnen…

Dus stap je binnenkort in de auto voor een heerlijke tijd in de Côte d’Azur of een stedentripje Parijs: pas op. De Franse politie adviseert toeristen alert te zijn en geen gehoor te geven aan een stopteken van een auto zonder politielogo’s. Vanwege de veiligheid zal een politieagent je ook nooit vragen om te stoppen op de vluchtstrook. Doet hij dit wel, foute boel… Rijd dan snel door en schakel de politie in. Check zeker even of Les Prairies de la Mer aan de Côte d’Azur nog beschikbaar is. Een fantastische camping voor jonge gezinnen.

Verplichte items

Dit is niet het enige waar je op moet letten tijdens een autovakantie naar Frankrijk. Want ook een boete loop je snel op als je niet de juiste spullen in je auto hebt liggen. Check deze lijst met verplichte items.

Gevarendriehoek mee?

Het is in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval ben je verplicht om de alarmlichten aan te zetten en een gevarendriehoek te plaatsen.

Let wel op: bij pech op de autosnelweg mag je juist géén gevarendriehoek plaatsen. Dat is te gevaarlijk. Wat je dan doet? Zo snel mogelijk uitstappen aan de passagierskant en achter de vangrail op hulp wachten.

Vergeet geen veiligheidshesje

Zowel overdag als ‘s nachts is het verplicht om een veiligheidshesje aan te trekken als je pech hebt of bij een ongeval. Wil je geen bon? Bewaar er dan eentje op een goed bereikbare plaats, dus niet in de kofferbak.

Flitslocaties Frankrijk aan? Boete!

Hartstikke fijn natuurlijk die flitslocatie waarschuwingen op je navigatiesysteem. Maar neem hem niet mee als je naar Frankrijk gaat met de auto. Je mag hier geen flitspaalsignalering gebruiken of zelfs bezitten. Verwijder je flitspaalsignalering dus volledig van je navigatiesysteem voordat je in Frankrijk bent. Geeft de GPS alleen een gevarenzone weer en geen exacte locaties van flitspalen? Dat mag wel!

Handig om te weten: sommige flitspaalsignalering is ook verboden in België. Alle apparatuur die actief zoekt naar roodlicht-camera’s of (vaste of mobiele) snelheidsapparatuur is verboden in het land. GPS apparatuur dat gebruikt maakt van een openbare databank (POI) is wél toegestaan in België.

Regels op de motor in Frankrijk

Ga je op de motor? Ook dan is sinds vorig jaar een veiligheidshesje verplicht. Je moet dit hesje zowel ’s nachts als overdag aantrekken bij pech of een ongeval. Sinds vorig jaar moeten motorrijders én passagiers ook handschoenen dragen. Handschoenen met een CE-markering zijn verplicht. Heb je ze niet, dan kan dat je duur komen te staan.

Als je met een grote groep reist is een motorcamping handig, maar je kunt ook op de bonnefooi gaan: ook wat hotels betreft is Frankrijk goed bedeeld. Moe na een dagje toeren door de Pyreneeën, blijf dan slapen op Camping Pyrénées Natura in Estaing. Liever in een B&B overnachten, dan is Domaine de Cantecor in Montpezat-de-Quercy een fijne plek.

Geen slippers achter het stuur

Ben je eenmaal op heerlijke camping in Frankrijk aangekomen, ook dan moet je opletten dat je geen bekeuring krijgt tijdens een fijn ritje in de omgeving. Zo stap je bijvoorbeeld niet met je slippers in de auto. Als de politie dat ziet, word je gegarandeerd op de bon geslingerd. Ook als je met oordopjes in rijdt trouwens. Dus beter zorg je voor een heerlijke Franse camping aan zee, zodat je niet voor elk strandbezoek een auto nodig hebt.

Tip: Franse Bed & Breakfast met een gouden Zoover Award

Bed and Breakfast Quatre Saisons heeft een gouden Zoover Award gewonnen is daarom volgens ons ook zeker een bezoekje waard! Dus ben je op doorreis naar Spanje, ga dan lekker overnachten bij Bed and Breakfast Quatre Saisons.