De wandelroutes in Nederland bieden wandelfanaten zoveel moois! Elke provincie geeft je weer iets anders: van weidse vergezichten tot drassige paden in veengebieden. Een dagje uit in eigen land? Check deze heerlijke routes!

Zuid Holland: de Nieuwkoopse Plassen

Waterdichte wandelschoenen zijn wel handig als je deze wandelroute rond de Nieuwkoopse Plassen wilt doen. En ook je verrekijker, want het stikt hier van de interessante vogeltjes en vogels! Langs een riviertje loop je richting de Westveense Molen. Beklim ook de uitkijktoren en overzie de prachtige Nieuwkoopse Plassen. Start en eindpunt: Caravanpark de Visotter in Woerdense Verlaat,  afstand: 9 km.

In de buurt logeren? Deze camping is een uitstekende uitvalsbasis voor de mooiste tochten!

Groningen: het Grunninger laand

Een heerlijk rustige wandeling door het Noord-Groningse landschap. Een tijdmachine lijkt je terug te sturen naar zo’n drie eeuwen voor Christus. ‘Wierden’ en kanaaltjes laten je zien hoe hard er werd gewerkt in de streek. Startpunt: NS station Sauwerd, eindpunt: NS station Bedum,  afstand: 17 km.

Drenthe: witte wieven spotten

Misschien wel één van de mooiste wandelroutes in Nederland. Via het staartje van de Zuidwoldiger Rug loop je over vooral onverharde (kerk)paden door het oeroude beekdallandschap. Beekjes kabbelen af en toe een endje met je op. De route loopt dwars door twee mooie natuurgebieden. Maar pas op, de witte wieven liggen er op de loer… Start en eindpunt: SVR camping Achter ’t Koeienpad in Linde, afstand: 14 km.

overijssel

Overijssel: wieden wandelen

Vroeger werd er turf gestoken in dit moerassige gebied. De wandeling brengt je naar het fameuze turfstekers- en rietdekkerslandschap. Het moerasbos kent talloze kleine, romantische paadjes en mysterieuze open plekjes. Start en eindpunt: gemeenschapshuis de Wanne in Wanneperveen, afstand: 15 km.

Utrecht: goed te pruimen!

Amerongen heeft veel te bieden! De pittoreske dorpskern laat de resten van de ooit bloeiende tabakscultuur zien. Vanuit het dorp loop je de drassige gebieden rond landgoed Zuylestein in. Bossen, heide, zand en kleine klimmetjes  wisselen elkaar af: de Utrechtse Heuvelrug trakteert! Start en eindpunt: restaurant Buitenlust in Amerongen, afstand: 16 km.

Noord-Brabant: elk seizoen een feestje

Een route over bijna alleen maar onverharde wegen. Elk seizoen brengt je hier iets leuks: vogels in de lente, bijzondere insecten in de zomer, paddenstoelen in de herfst en in de winter vind je er rust. Een gevarieerde route door dalen en bergen, door bossen en langs watertjes. Start en eindpunt: zwembad Olympia in Waalwijk, afstand: 13 km.

lendevallei

wandelroutes nederland

Friesland: schattig en weids

Dwars door de Lendevallei stroomt de Linde. De route loopt via een oude veenafgraving met grote stukken moeras vol bijzondere vogels en planten. Het ene moment geniet je van schattige plekjes, het volgende van weidse vergezichten. Zeer de moeite waard! Start en eindpunt: hotel Van Der Valk in Wolvega (Zooverscore: 8,8), afstand: 19 km.

Flevoland: cultuur en natuur

Wandel over en in de buurt van het voormalige eiland Schokland. Dwars door de akkerlanden, de vroegere haven van het –toen nog- eiland en via het Schokkerbos. Je loopt langs de vuurplaat en een ruïne. Sluit af met een bezoekje aan het museum. Een beetje cultuur en veel natuur! Start en eindpunt: museum Schokland in Schokland, afstand: 11 of 15 km.

Gelderland: dansende bomen

Het Veluwse Speulderbos wordt in de volksmond het Bos van de Dansende Bomen genoemd. Je wandelt over heerlijke zandweggetjes en onverharde wegen. Langs grafheuvels en over een enorme heide. Deze wandeling hoort zeker in het rijtje van mooiste wandelroutes in Nederland thuis. Start en eindpunt: Camping De Hertshoorn (Zooverscore: 8,7) in Garderen, afstand: 13 of 19 km.

noord holland

Noord-Holland: Hollandse keurigheid in middenbeemster

De oudste en bekendste polder van Nederland: niet alleen vanwege de kaas maar ook omdat het landschap er zo Hollands keurig bij ligt. Wandel door de geordende, rechthoekige akkers en dorpen van dit bijzondere gebied. Start en eindpunt: Brasa bar en Kitchen in Midden Beemster, afstand: 27 km.

Het waanzinnige landschap van Noord-Holland leent zich ook perfect voor een kampeervakantie. Benieuwd naar alle campings in de provincie? Bekijk hier ons handige overzicht!

Zeeland: water, eindeloos water

Een lust voor het oog is deze wandeling rond en door Veere. Met bossen, grasland en natuurlijk letterlijk een zee aan water. Wandel door het heerlijke Veerse Bos en langs grillige oude kreken. Geniet achteraf van een lekker en welverdiend drankje in het schattige Veere zelf. Start en eindpunt: parkeerplaats Bastion in Veere, afstand: 10 km.

ter horst

Limburg: Ruïne kasteel ter Horst

Eén van de hoogtepunten zie je meteen aan het begin van de wandeling: de Ruïne van kasteel ter Horst. Loop vooral even om de ruïne heen en duik vervolgens de bossen in. Langs een molen en neem een break bij een 100-jarig eetcafé met terras. Start en eindpunt: parkeerplaats Wittebrugweg in Horst aan de Maas, afstand:  18 km.

Combineer je wandeling met een paar nachten op camping De Gortmeule (Zooverscore: 9). Wim vond het er geweldig: ‘Prachtig klein landgoed, waar met veel liefde gewerkt en geleefd wordt door fantastische mensen!’

De volledige beschrijving van bovenstaande wandelroutes in Nederland vind je op Route.nl.

Heb jij goede wandel(website)tips? Deel ze onder dit bericht!

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

5 augustus - 2017

Lees ook

Reacties