Met je auto op wintersport: zo maak je ‘m wintersportproof

Redactie - 15 november 2017

Met je auto op wintersport: zo maak je ‘m wintersportproof

Redactie - 15 november 2017

[zcontent href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Met de auto op wintersport? Als je geluk hebt, rijd je in een mum van tijd over een schone, droge weg naar jouw geliefde wintersportoord. Maar, het zou ook zomaar eens een glibber- en glijfestijn kunnen worden. Aan rijden in sneeuw en over ijs zijn wij – en onze auto’s – niet per se gewend. Vertrek daarom niet op vakantie voordat je auto wintersportproof is. En zó doe je dat …

Winterbeurt? Check!

Tijdens een autorit naar een topwintersportbestemming als Saalbach, Fieberbrunn of Gerlos krijgt je auto behoorlijk wat te verduren. Zorg daarom dat je zeker weet dat hij in orde is. De meeste garages doen een winterbeurt voor een paar tientjes. Dat is dat veilige gevoel wel waard!

Auto wintersportproof maken - besneeuwde weg

Winterbanden onder de auto

Met winterbanden heb je een kortere remweg op sneeuw en meer grip. Fervente wintersporters halen het daarom niet in hun hoofd op vakantie te gaan zonder goede winterbanden. In veel wintersportlanden, zoals Duitsland en Oostenrijk, zijn ze zelfs verplicht bij winterse omstandigheden. Lap je die regels aan je moonboots? Dan krijg je niet alleen een fikse boete, maar ben je soms ook aansprakelijk, mocht er iets gebeuren. Dit kan betekenen dat je op moet draaien voor je eigen schade én die van de tegenpartij bij een ongeluk(je).

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorpret/hoe-kies-je-tussen-oostenrijk-frankrijk-of-tsjechie-als-wintersportbestemming/”]

Auto wintersportproof maken - sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen of sneeuwsokken in de kofferbak

Sneeuwketting of sneeuwsokken. Ze zijn onmisbaar. Ja, ook als je winterbanden hebt. Voor sommigen is het omleggen ervan letterlijk en figuurlijk een koud kunstje. Voor anderen een ware nachtmerrie. Sta je dan, op een helling tijdens een sneeuwstorm. En hoe moest het ook alweer met die ondingen? Nee! Beter oefen je gewoon even voor de deur thuis. Je kunt er dan alleen niet mee rijden om te dubbelchecken of je het goed hebt gedaan, want dan beschadigen je banden.

Auto wintersportproof maken - gevarendriehoek

Veiligheidshesje, gevarendriehoek en meer verplicht

Een gevarendriehoek is bijna overal verplicht, maar per vakantieland wisselt het nogal wat je nog allemaal meer mee moét hebben. Zo is een veiligheidshesje in Oostenrijk verplicht en mag je in Frankrijk niet rijden zonder dat je een alcoholtest bij je hebt. Ook handig voor de après-ski. Al hopen we dat je dan de auto bij je Chalet Sonnentanz of Appartement Village Montana laat staan. Check altijd even wat je sowieso verplicht in de auto moet hebben liggen in de landen die jij doorkruist.

Een ijskrabber, warm fleecedeken en antivriesspray zijn niet verplicht, maar wel superhandig. Net als vaseline. En niet alleen voor je lippen.

Zo vriest je portier niet vast

Als je door het koude weer de auto niet meer in kunt, ben je flink in de aap gelogeerd. Smeer de rubbers van je portieren in met iets vettigs (vaseline of siliconenspray) of talkpoeder zodat ze niet zo snel dichtvriezen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorpret/tips-leren-skien-boarden/”]

Auto wintersportproof maken - vignet

Snelwegvignet achter de voorruit

In Frankrijk betaal je tol (investeren in zo’n handig tolkastje is helemaal geen slecht idee), maar in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië lossen ze dat anders op. Met een verplicht wegenvignet. Zonder mag je de snelwegen niet op.

Een voorraadje anti-vries ruitenvloeistof

Tijdens wintersport raak je echt verslaafd aan ruitenvloeistof (de anti-vriesvariant). Er wordt natuurlijk veel gestrooid in de Alpenlanden en we weten allemaal hoé smerig je auto daar van wordt. Voor goed zicht moet je je ramen regelmatig sproeien. Veel vaker dan in Nederland. Zonder ruitenvloeistof komen te zitten bij sneeuwval is een klein drama.

Bonus: ook handig om altijd bij je te hebben zijn waxinelichtjes waarmee je de auto in een noodgeval kunt verwarmen en natuurlijk lucifers. Een anti-ijsdeken voor de vooruit is ook een topper waar je niet meer zonder wilt als je het gemak ervan eenmaal hebt ervaren. Gewoon te koop bij ANWB.

Hoe maak jij je auto wintersportklaar? Laat het ons weten in een reactie.