Met de trein op wintersport

- 18 november 2011

Met de trein op wintersport

- 18 november 2011

De trein is een steeds populairder vervoersmiddel om mee op wintersport te gaan. Je staat nooit in de file, kan onderweg een dutje doen, naar het veranderende landschap staren of alvast beginnen met de après-ski. Zoover zocht uit hoe je met de trein op jouw wintersportbestemming komt.

Met de trein naar Frankrijk

Vanaf Oudejaarsdag tot en met 24 maart 2012 brengt de Ski-Thalys je elke zaterdagochtend van Nederland naar de Franse Alpen. Opstappen kan op Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal. De trein rijdt via Brussel rechtstreeks naar Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime la Plagne, Landry en Bourg St. Maurice. Voor andere bestemmingen in de Franse sneeuw kun je vanaf één van de stations de bus pakken naar je eindbestemming. De bussen van Snowbuzz sluiten aan op de aankomsttijden van de trein. Gebruik onderweg gerust je tablet, laptop of smartphone. De Ski-Thalys is voorzien van WiFi. In de luxe rijtuigen is het draadloos internet gratis, in de overige treindelen kun je hier gebruik van maken met een prepaid kaart. Voor een vers broodje, warme snack of een andere versnapering kun je terecht in het bar-/buffetrijtuig.

Met de trein naar Oostenrijk

Eén van de mogelijkheden om met de trein naar Oostenrijk te reizen is de Alpen Express. Deze nachttrein vertrekt op vrijdagavond vanaf Utrecht, Den Bosch en Venlo en rijdt rechtstreeks naar maar liefst veertien Oostenrijkse skibestemmingen. Indien de trein niet rechtstreeks naar jouw wintersportbestemming rijdt, zijn er voldoende transfermogelijkheden. In de Alpen Express kun je voor een hapje en een drankje terecht in het Grand Café. Soms wordt deze trein gecombineerd met de Ski-Trein. Deze zustertrein van de Alpen Express richt zich op een jonger publiek. Wanneer de treinen gecombineerd worden kun je ook gebruik maken van het barrijtuig in de Ski-Trein. De Alpen Express en de Ski-Trein vertrekken vanuit Nederland tussen 23 december en 16 maart.

Het is ook mogelijk om met de City Night Line van de NS te reizen. Deze slaaptrein vertrekt vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem en brengt je naar het station van Innsbruck. Onderweg dien je wel minstens één keer over te stappen.

Met de trein naar Zwitserland

Vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem vertrekt twee keer per dag een trein naar Basel. De ICE International rijdt overdag rechtstreeks naar Basel. De City Night Line rijdt juist ’s nachts en komt via Basel in Zürich. Tijdens het wintersportseizoen rijdt deze trein elke vrijdag door naar Brug via Thun, Spiez, Frutigen, Kandersteg en Goppenstein. Eventuele bustransfers zijn te boeken via Swiss Travel System. Beide treinen beschikken over een bar/restaurant waar je contant of met creditcard kunt betalen.

Met de trein naar Italië

Vanuit Nederland rijden er geen rechtstreekse treinen naar Italiaanse wintersportbestemmingen. Het is wel mogelijk om met een overstap in de Italiaanse sneeuw te komen. Wanneer je reist met de City Night Line of de ICE International kun je overstappen op een andere trein in Basel, Zürich en München. Met de Alpen Express reis je eerst naar Innsbruck. Hier kun je onder andere de bus pakken naar Campitello, Selva/Wolkenstein en Moena.

Overige informatie

Alle wintersporttreinen hebben een rookverbod. Het is overal mogelijk om je eigen ski’s mee te nemen. Vaak is er een aparte coupé of ruimte waar je ze kunt opbergen. Je kunt zelf kiezen of je slaap- of zitplaatsen wilt reserveren.