Nu de zonnestralen weer heerlijk schijnen en je een goede voorraad vitamine D aan het aanleggen bent, wordt het de hoogste tijd om je voordeur uit te stappen en eropuit te trekken in eigen land. Maak een mooie stedentrip naar een van deze drie mooie Nederlandse steden!

Friese gezelligheid in Leeuwarden

Genieten van de lente onder de Friese gezelligheid? Dat kan op een stedentrip naar Leeuwarden. Sfeervolle grachtjes, veel leuke restaurants en dito hotels. Dat deze stad echt wat te bieden heeft, blijkt wel: in 2015 was Leeuwarden culinaire hoofdstad van Nederland en dit jaar heeft deze Friese stad de titel European Capital of Culture. Wil je een goede introductie van de stad, bezoek dan eerst het Fries Museum. Dan weet je meteen van de hoed en de rand. Bezoek sowieso de Kleine Kerkstraat met allerlei delicatessenwinkels, want dit is the place to be als je van lekker eten houdt. Maar natuurlijk wil je vooral lekker buiten zijn. Ga lekker shoppen in de Bagijnestraat, Oude Oosterstraat en Ossekop. En regel voor het einde van de middag een bootje. En om deze eigenlijk al complete dag af te sluiten, zorg je ook nog dat je een fijn hotel hebt gefikst. In Bed&Breakfast Kia Ora snappen ze het helemaal. Dat vindt ook reviewer Sandra:

‘Wat een mooie B&B midden in het historische centrum van Leeuwarden. Kamers met een luxe uitstraling. Een heerlijk uitgebreid ontbijt. En wat een bijzonder attente,vriendelijke en spontane gastvrouw is Carmen.’

Historisch Zwolle

Hanzestad Zwolle is sinds een paar jaar de ‘gastheer’ van een van de beroemdste restaurants van Nederland, de Librije. Maar er is zoveel meer. Natuurlijk de mooie historische binnenstad met z’n stervormige gracht om het oude stadshart heen. En dan die leuke binnenstad vol mooie geveltjes, de grachten en de Sassenpoort. Ga naar de Sassenstraat om lekker te winkelen. Geen nood als je niet zo’n shopper bent, je kunt ook biertjes proeven bij Brouwerij Hettinga. Hier kun je ook een rondleiding krijgen, terwijl je wat biertjes wegtikt. Bezoek ook zeker Museum de Fundatie, in Kasteel Nijenhuis. Hier kun je genieten van een mooie beeldentuin en er zijn regelmatig exposities. Ga lekker in het zonnetje zitten in het park bij de Potgietersingel, of ga lunchen op het zonnige terras van Villa Suikerberg. En slapen? Dat doe je in het fenomenale Hotel Fidder.

Veelzijdig Maastricht

Maastricht staat voor gastvrijheid, dat is een ding dat zeker is. Er is zoveel te vertellen en weten over deze stad, dat het misschien handig is om een een tour te doen met een gids. De VVV in Maastricht kan je hiermee helpen, er zijn dagelijks wandelingen met een gids. Handig! Natuurlijk begin je je dag op het Vrijthof, bijvoorbeeld bij café In den Oude Vogelstruys. Bezoek daarna de imposante Sint Servaas Basiliek, en loop naar de Sint Pietersberg, dat je een mooi uitzicht over de stad geeft. In het buurtje Wyck vind je allerlei gezellige cafés en restaurants, bijvoorbeeld ’t Wycker Cabinet; een gezellig bistro met een superfijne kaart (we verklappen niks). Een van onze favoriete tentjes voor een borrel en/of diner na en dagje rondstruinen is Café Sjiek, op de Sint Pieterstraat 13. Je kunt je dag eindigen in Hotel Buitenplaats Vaeshartelt, een zeer bijzondere plek. Het is 1,8 kilometer van het centrum, maar wel een oase van rust. En ze hebben een bistro bij het hotel. Veel plezier!

Liever kamperen in de buurt van Maastricht? Check hier ons handige overzicht van alle campings in Limburg.

Wat is volgens jouw favo stad in Nederland voor een weekend weg? Deel je tips en ervaringen in de comments of schrijf een review over jouw accommodatie.  

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

12 april - 2018

Lees ook

Reacties