Wat trek je aan bij -30 graden? Met deze tips heb jij het nooit meer koud!

Redactie - 29 november 2017

Wat trek je aan bij -30 graden? Met deze tips heb jij het nooit meer koud!

Redactie - 29 november 2017

Verkleumen tijdens die gave husky-tocht of zwetend van de piste vanwege verkeerde kleding? Dat is niet nodig! Stephanie van Duijvenstein Wintersport Zoetermeer geeft tips voor een comfortabele kledingkeuze tijdens je vakantie. Welke winterse bestemming heb jij op het oog?

Laagjes, laagjes, laagjes

De truc voor de beste wintersport outfit is: laagjes! Want of het nu -30 graden is in IJsland of +10 graden op de Oostenrijkse piste: door laagjes op de juiste manier te combineren kun jij je winterse outfit aanpassen aan de weersomstandigheden én je persoonlijke voorkeur. Je hoeft dus niet per se op een Michelinmannetje te lijken met een dikke felgekleurde jas…

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/mega-wintersport-checklist/”]

Laagjes in Lapland

Schilderachtige bestemmingen als IJsland en Lapland behoren tot de meest bijzondere winterse bestemmingen. Maar ook tot de koudste! Een goede voorbereiding is dus een must. Het zou zonde zijn wanneer je de privésauna van Chalet Ounasvaaran Pirtit niet durft te verlaten en al dat moois moet missen.

Tips tot -30 graden: Bij -30 graden is het advies: kleed je met de warmste materialen – bijvoorbeeld een donsjas met daaronder warme laagjes zoals thermo-ondergoed op basis van merinowol en een dikke fleecetrui. Draag thermohandschoenen onder je wanten en thermosokken onder je skisokken. Bescherm de huid van je gezicht tegen de kou met een facemask, die je onder je helm kunt dragen.

Voorkom zweten in Zweden

Op winterse bestemmingen als Noorwegen en Zweden kan de temperatuur sterk verschillen. Dit hangt vaak af van de hoogte, hoe de wind staat en het tijdstip. Ook hier zijn laagjes dus ontzettend belangrijk. Zo geniet je zonder afleiding van het prachtige Noorderlicht. Dus niet kleumen, maar kijken!

Tips tot -10 graden: Bij -10 graden kies je voor warm thermo-ondergoed. Daaroverheen een fleece pully of vest en een gevoerde jas. Verder draag je bij deze temperatuur natuurlijk wanten en warme skisokken. Een helm waarvan de ventilatie dicht kan, of een muts, beschermt je hoofd tegen de kou.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/verrassende-wintersportbestemmingen-buiten-alpen/”]

Rond het vriespunt

Wanneer de temperatuur rond het vriespunt schommelt is het altijd lastig kleden. Hoe zou het bovenop de piste zijn? En geeft dat zonnetje vanuit het raam van Appartement Haus Brabant geen vertekend beeld? Hele dikke kleding is niet noodzakelijk, maar het moet natuurlijk wel functioneel zijn. Klinkt eenvoudig, toch?

Tips tot 0 graden: Als de temperatuur rond de 0 graden is, is een light-variant thermo-ondergoed, dun fleece vest en een licht gevoerde jas de perfecte combinatie. Een paar gevoerde handschoenen en een hoofdband of oorwarmers erbij en je bent klaar! Draag je een helm? Let er dan op dat je de ventilatie kunt regelen, zodat je hoofd de warmte goed kwijt kan.

Lekker warm tijdens wintersport, of toch niet?

Je kijkt naar buiten en ziet een prachtig stralende zon. Snel naar buiten! Alleen geeft de meter slechts een graad of vijf aan. Ook deze keer ontkom je niet aan de laagjes zodat je van die snelle afdaling in de Zwiterse Alpen of van je welverdiende apfelstrudel kunt genieten zonder al te veel schommelingen.

Tips tot +10 graden: Als het op de piste warm is, zijn de juiste laagjes nog steeds belangrijk. Thermo-ondergoed zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur stabiel blijft én dat het zweet van je lichaam afgevoerd kan worden. Draag een light-variant thermo-ondergoed en daar overheen een dunne laag, zodat de wind niet op je lichaam komt en het zweet afgevoerd kan worden. Een dunnere variant handschoenen en sokken zorgen ervoor dat je het niet té warm gaat krijgen.

Met deze tips loop je er straks warmpjes bij, maar gelukkig niet te warm! Wat zijn jouw kledingtips voor een comfortabele vakantie in de kou?