Languedoc: dé hightlights op een rijtje

Redactie - 3 december 2017

Languedoc: dé hightlights op een rijtje

Redactie - 3 december 2017

In de Zuid-Franse streek Languedoc (tegenwoordig ook bekend als Occitanie) barst het van de historie: de Romeinen legden hier de wegen aan en zorgden dat de steden tot ontwikkeling kwamen. En de Grieken begonnen hier met wijnbouw. Tegenwoordig vind je nog veel sporen van het verleden, maar dan in een modern jasje. Maar waar moet je nu écht geweest zijn? Wij markeren de highlights van de Languedoc voor je.

Beeld: lozere-tourisme.com

Nationaal park Cevennen

De Cevennen liggen in het zuidoosten van Frankrijk; het grootste deel ligt op de grens van de departementen Gard en Lozère – beiden gelegen in Languedoc. In de Cevennen ontspringt een aantal rivieren, waaronder de Cèze en de Ardèche. Dit nationale park behuist 2300 plantensoorten en 2410 dierensoorten – waaronder bevers, otters en gieren. Niet gek dus, dat je in dit enorm grote natuurgebied dat meerdere dorpen beslaat alles kunt doen waar je op een vakantie van droomt. Van kanoën en vissen, tot paardrijden en fietsen. Ook aan slaapplekken geen gebrek. Overnacht bijvoorbeeld op een van de vele campings, zoals deze goed scorende Camping La Palhere (9,4) in Villefort. Of lekker luxe in Hotel Le Portalou, dat in het leuke dorpje La Canourgue ligt. Rijd vanuit dit dorp ook even naar Panorama de Roc Hourtous: mooi uitzicht gegarandeerd.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/maak-rondreis-languedoc/”]

Beeld: passie.horeca.nl

Ontdek de wijnen uit Languedoc

Naar verluid komt een derde van de totale Franse wijnproductie uit de Languedoc: met bijna 400.000 hectare wijnbouwgrond is Languedoc-Roussillon het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Oftewel: een highlight die je niet mag missen. De wijngaarden liggen verspreid over de departementen: Aude, Gard, Hérault en Pyrénées-Orientales. Aan de westkant van de stad Nîmes begint het wijnfestijn, dat loopt tot het zuidelijke Perpignan – aan de voet van de Pyreneeën. Zie je een wijntrip in Nimes wel zitten? Slaap dan in Hotel Cesar. De wijngaarden liggen soms op maar enkele tientallen kilometers van zee: ideaal dus als je op strandvakantie bent. De beste kwaliteit wijn(gaarden) vind je rond de uitlopers de Cevennen (zie hierboven). Van Les Corbières tot de Roussillon en van Pays d’Uzès tot de Petite Camargue, via het meer van Thau: in al deze dorpen kun je proeven. Check internet voor mooie routes. Proost!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/de-mooiste-treinreizen-door-europa/”]

Beeld: fiveminutehistory.com

Historie ontdekken in Carcasonne

De belangrijkste historische stad in de Languedoc is Carcassonne. Deze middeleeuwse is gebouwd op de ruïnes van een oude Romeinse vesting en kent een rijke geschiedenis die dus meer dan 2000 jaar terug gaat. De stad heeft maar liefst 52 torens en drie kilometer (!) stadsmuur. Het belangrijkste monument is zonder twijfel de oude middeleeuwse vesting Château Comtal. Carcasonne bestaat uit de Cité en la Bastide. De Cité is het oudste stadsgedeelte dat nog wordt bewoond. Het wordt ommuurd door een vestigingwal. La Bastide is nieuwer, maar ook hier zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden. Slapen kun je op deze plek als een vorst, bijvoorbeeld in Bed&Breakfast L’Orangerie. Dit deden ook reviewers Ruud en Mirese:

‘Afgelopen maand hebben we drie nachten bij Jeanette en Erik doorgebracht. Hebben het geweldig naar onze zin gehad; prima kamers met goede bedden en een super badkamer, vorstelijk ontbijt en ’s avonds lekker borrelen aan het zwembad met prima wijntjes. De eigenaren zijn heel gastvrij, we kregen een zeer persoonlijke ontvangst en goede tips over wat er allemaal te zien valt in de omgeving. We komen graag nog eens terug! Absolute aanrader!’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover-reporter/zoover-reporter-kamperen-aan-franse-kust/”]

Zin in een trip naar Languedoc? Vind, zoek en boek een slaapplek op Zoover!