Laat je verrassen door Bodrum: 9x doen

Redactie - 5 september 2017

Laat je verrassen door Bodrum: 9x doen

Redactie - 5 september 2017

Als je aan Bodrum denkt, denk je zon, zee … stappen. Of strand. Of shoppen. Of … er opuit! Want Bodrum heeft namelijk zoveel meer te bieden dan 96% zonuren en helderblauw water. Ga met ons mee op pad in de omgeving van deze authentieke Turkse badplaats.

Ook zo’n zin gekregen na het zien van deze video? Check deze 9 highlights, boek een ticket en laat je verrassen door Bodrum. Veel plezier!

Turkije Bodrum doetips - mausoleum

1. Mausoleum van Halicarnassus

Op vakantie een graf bezoeken. Dat klinkt niet heel gezellig, maar niets in minder waar. Middenin Bodrum, omringd door rozenstruiken, groen en pittoreske straatjes vind je de restanten van de graftombe van Maussollos, de gouverneur van Karië van 377 tot 353 voor Christus. Ja, vóór Christus. Pas na de vijftiende eeuw werd het klassieke wereldwonder door een aardbeving verwoest en werd de burcht met de gevallen stenen versterkt.

Turkije Bodrum doetips - burcht

2. De Petrusburcht

Het verhaal gaat, dat Bodrum haar naam aan deze burcht dankt, verwijzend naar Petronium en de Petersburcht. In de burcht vind je een museum met vondsten uit de prehistorie en heel veel schatten uit de zee. Vanaf de torens heb je een f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h uitzicht over de haven en kun je de wind lekker onder je rokje en door je haren laten waaien. En dat wil je, want het is er heet!

Accomomdatietip: Hotel Comca Manzara.

Turkije Bodrum doetips - kleden weven

3. Kleden weven in Etrim

Op een half uurtje rijden vanaf Bodrum vind je Etrim. Daar lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Al eeuwenlang leren alle vrouwen hier met de hand Turkse kleden en kelims te maken. Zoals ze hier zeggen: ‘Als een vrouw niet kan weven, is ze niet beminnelijk’. Knoop een paar Turkse kleden mee of laat je meenemen in de geschiedenis van het Turkse vloerkleed. Ongetwijfeld heb je al bedacht waar dat ene mooie kleed goed past in jullie woning. En het mooie is, een karpet van anderhalve meter lang waar twee maanden bloed, zweet en tranen ingestoken wordt, kost maar rond de €100 á €200. Wij zeggen: perfecte souvenir!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/fotografie/reis-mee-naar-het-altijd-zonnige-bodrum-5-fotos-typerend-voor-deze-badplaats/”]

Turkije Bodrum doetips - winkelen

4. Nepmerken en souvenirs shoppen

Voor wie droomt van Gucci, Prada en Louis Vuitton, maar het bijbehorende bedrag niet kan of wil ophoesten: ga een dagje los in het centrum van Bodrum. Je moet er wel tegen kunnen dat ze je om de haverklap aanspreken en tassen of schoenen willen aansmeren, maar de buit met nep-designer-items en souvenirs is na een middagje shoppen ongetwijfeld gigantisch. Let wel op: je kunt niet zomaar namaak-artikelen meenemen naar Nederland.

Turkije Bodrum doetips - zeilen

Yours truly tijdens een Blue Voyage dagtocht.

5. Dagje strand of op zee

Het hoort bij een vakantie in Bodrum: een stranddag. Tip: de meeste strandbedjes zijn gratis als je een drankje of wat te snacken bestelt. Vaak krijg je wifi on the side. Twee stappen van de winkels vind je heerlijke kiezelstrandjes met uitzicht op de burcht. Geen strandmens? Stap aan boord van een boot en ontdek het land van het eeuwige blauw vanaf de zee.

Accomomdatietip: Bodrum Holiday Resort & Spa.

Turkije Bodrum doetips - vis eten

6. Seafood eten

Calimari, gefrituurde vissen, gamba’s, garnalen. Alles vers uit de zee is hier smullen geblazen. Vooral bij het oudste (vis)restaurant in Bodrum: Körfez.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/5x-buiten-gebaande-paden-turkije/”]

Turkije Bodrum doetips - graanmolens

7. Oude graanmolens

Op een heuvel, met aan twee kanten een adembenemend uitzicht, vind je de oude graanmolentjes die je vast eerder op een ansichtkaart hebt gezien. De oude molens van Gümbet zijn leuk, maar het uitzicht is minstens zo indrukwekkend.

Turkije Bodrum doetips - maritiem museum

8. Maritiem museum

Leuk voor de kids en het kost bijna niks! Leer meer over de verschillende boottypen die Bodrum kent en duik in de geschiedenis van de sponsvissers. Verzamel jij ook stiekem schelpen van iedere vakantiebestemming? Je hebt altijd baas boven baas: op de eerste verdieping van het knusse museum vind je maar liefst 6.000 schelpen van over de hele wereld.

Turkije Bodrum doetips - amfitheater

9. Amfitheater

Onderweg van Bodrum naar Gümbet kom je langs het amfitheater waar je gratis binnen kunt wippen om een blik te werpen op één van de oudste theaters van Klein-Azie. Leuker nog: in het hoogseizoen worden er nog regelmatig concerten gegeven!

Heb jij al eens vakantie in Bodrum gevierd? Schrijf eens een review